Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lyxfällan-expertens bästa knep inför jul

"Lyxfällans" expert Magnus Hedberg.

Julen är inte bara god mat och fina presenter.

Här är "Lyxfällans" expert Magnus Hedbergs bästa tips på hur du klarar julen utan att bli ruinerad.

- Var kreativ. Erbjud dig att diska hela januari eller att hugga ved åt svärfar, säger han.

Magnus Hedbergs bästa knep

  • Dras inte med i julhandelshetsen. Gör julen till en jul som DU vill ha.
  • Låna aldrig pengar till julklappar. Har du inte pengar till julklappar så ska du inte köpa julklappar.
  • Var kreativ. Du måste inte alltid ge bort prylar. En upplevelse eller tjänst eller en annan variant kan vara lika uppskattat.
  • Bjud på det som folk vill ha. Är det ingen av gästerna som gillar lutfisk - hoppa då över den i stället för att tänka att den "ska finnas på julbordet".
  • Sälj något du inte behöver på Blocket. En julklapp ut så kanske du får råd att köpa en.
  • Ge bort ett sparande. En mor- eller farförälder kan ge bort ett sparande till barnbarnen - och på så sätt kanske inspirera en förälder att fortsätta spara.

Shoppinghysterin vet inga gränser i december månad inför julen. Helst ska det finnas ett stort julklappsberg under granen och ett fullspäckat julbord med allt från lutfisk till sylta. Men förberedelserna kostar pengar. Mer pengar än vad vissa har.

"Lyxfällans" expert Magnus Hedberg tycker det är viktigt att tänka sig för innan man dras med i julhandelshetsen.

- Det är så mycket krav utifrån. Det ska vara ett berg med julklappar under granen, människor på sociala medier skriver om hur många julklappar de handlat och om att de ska resa bort. Men det är ju hur just du vill ha din jul tillsammans med din familj som är det viktiga. låt det inte gå över styr, säger han.

Låna inte till julklappar

Ett av de större misstagen som en del gör är att ta lån för att klara av att hänga med kraven. Det är ett absolut nej från experten.

- Har du inte pengar till julklappar så ska du inte köpa julklappar. Så enkelt är det. Ofta använder man sig av snabba och dyra sätt att låna i juletid och det är verkligen något att undvika, säger Magnus Hedberg som i stället förespråkar kreativitet.

"Erbjud diskning"

- Har du massa pengar så får du så klart spendera dem på vad du vill. Men du måste inte alltid ge bort prylar. Erbjud dig att diska hela januari, att hugga ved åt svärfar eller hitta på andra varianter. En upplevelse är alltid uppskattat och du kan inte värdera i pengar hur glad någon blir för en julklapp.

En annan sak som Magnus Hedberg tycker har potential att gå över styr är hur människor stressar med att få ihop julbordet.

- De köper på sig massa saker och ska göra hur mycket som helst. Det ska vara julkorv, sylta och revbensspjäll. Men en del saker kanske inte ens alla äter, och så får man slänga mat. Vill du inte ha lutfisk så köp inte det. Det är bättre att formtoppa julbordet med mat som alla verkligen vill ha.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!