Polisen misstänker: liga riktar in sig på lyxbilar. Foto: Anders DerosPolisen misstänker: liga riktar in sig på lyxbilar. Foto: Anders Deros
Polisen misstänker: liga riktar in sig på lyxbilar. Foto: Anders Deros
BMW- och Mercedes-ägare uppmanas att hålla koll på sina bilar – tjuvar härjar på västkusten. Foto: David JakobssonBMW- och Mercedes-ägare uppmanas att hålla koll på sina bilar – tjuvar härjar på västkusten. Foto: David Jakobsson
BMW- och Mercedes-ägare uppmanas att hålla koll på sina bilar – tjuvar härjar på västkusten. Foto: David Jakobsson
Biltjuvar stjäl ratt och panel i lyxbilar Foto: Marcus EngströmBiltjuvar stjäl ratt och panel i lyxbilar Foto: Marcus Engström
Biltjuvar stjäl ratt och panel i lyxbilar Foto: Marcus Engström

Lyxbilsligan slår till med udda metod

Publicerad

En misstänkt lyxbilsliga är på fri fot.

De har slagit till flera gånger bara den senaste tiden.

– Man har monterat ut delar av inredningen ur bilarna, säger Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen i Göteborg.

Nu vädjar polisen om hjälp.

Ett flertal anmälningar om bilinbrott kom in till polisen under torsdagen. De drabbade var oftast ägare av lyxbilar av nyare modell, och att döma av inbrotten verkar tjuvarna ha en särskild fäbless för BMW och Mercedes.

Äger man en nyare bil och bor på Västkusten kan det alltså vara läge att vara extra uppmärksam.

Inga vittnen

Polisen har ännu inte fått in några vittnesuppgifter angående bilinbrotten, men uppmuntrar allmänheten att höra av sig.

– Får vi in bra vittnesmål kan vi ofta klara upp flera bilinbrott. Många gånger är det ligor som ligger bakom, det kan det vara den här gången också, och då kan det finnas dna-spår eller annan bevisning som binder dem till tidigare brott, säger Peter Adlersson.

På sin hemsida tipsar polisen om olika åtgärder man kan vidta för att minska risken att få påhälsning av biltjuvar. Bland annat bör man fundera över hur det ser ut där man ställer sin bil. Välj till exempel inte den mörkaste delen på parkeringsplatsen, om det finns en plats som är upplyst och har god insyn.

Högljudda larm skadar inte

Ett annat – kanske självklart – tips, är att inte lämna datorer, mobiltelefoner och andra värdesaker synligt i bilen. Men även en tom väska eller kartong kan locka någon att göra inbrott. Vidare bör bilstereon ha en stöldskyddskod, eller en löstagbar front som du tar med när du lämnar bilen.

– Ett bra och högljutt larm skadar ju inte heller. Det avskräcker tjuven, säger Peter Adlersson.

De bilinbrott som anmäldes på torsdagen var koncentrerade till Stenungsund, och förmodligen har inbrotten inträffat under natten. Hur många som är drabbade är för närvarande okänt, och polisen befarar att fler anmälningar kommer att komma in.

Jens Andersson
Jens Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER