Två poliser fördes under nyårsnatten till sjukhus – efter att ha prejats av en lyxbil i en galen biljakt.Två poliser fördes under nyårsnatten till sjukhus – efter att ha prejats av en lyxbil i en galen biljakt.
Två poliser fördes under nyårsnatten till sjukhus – efter att ha prejats av en lyxbil i en galen biljakt.
Två poliser skadades i jakten.Två poliser skadades i jakten.
Två poliser skadades i jakten.
Biljakten ska ha inträffat i Alingsås.Biljakten ska ha inträffat i Alingsås.
Biljakten ska ha inträffat i Alingsås.

Lyxbil prejade polisbil i galen biljakt

Publicerad

Två poliser fördes under nyårsnatten till sjukhus – efter att ha prejats av en lyxbil i en galen biljakt.

En Porsche hade prejat flera polisbilar, kommit undan från spikmattor och kört ner flera saker under sin vansinnesfärd.

Inte förrän vittnen sett gärningsmännen springa vid en ladugård kunde polisen få fast dem.

– En av dem är välkänd av polisen, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesman i Region Väst.

Det var 00.42 som larmet kom – det som ledde till en vansinnig polisjakt på Alingsås vägar.

Det hela började med att polisen försökte stoppa en Porsche på länsväg 1890. Men bilen – som saknade registreringsskyltar – vägrade stanna och fortsatte in i Sävenäs industriområde.

– Fler enheter från polisen involveras och polis har från och till kontakt med den misstänkta bilen. Färden går in i centrala Alingsås där den misstänkta bilen bland annat kör mot rött ljus, skriver polisen på sin hemsida.

Jakten fortsätter ut på E20 där flera polisbilar snart bestämmer sig för att stoppa föraren med hjälp av en spikmatta. Samtidigt blir föraren allt mer vårdslös.

– Bilen kolliderar med olika saker under sin vårdslösa framfart, den får fler och fler plåtskador, skriver polisen.

Prejar polisbilar

Vid Kastenshovsmotet på E20, söder om Alingsås, kör Poschen också in i en polisbil. Enligt poliserna själva görs detta medvetet. Och inte ens när spikmattan läggs ut får de stopp på föraren – i stället är det en polisbil som stoppas.

– Den misstänkta bilen lyckas hålla sig undan från spikmattan men ett polisfordon kör över mattan. Ytterligare ett polisfordon får mindre plåtskador i efterföljandet, skriver polisen och tillägger:

– Porschen stannar framför spikmattan vid Kastenhovsmotet och backar in i ett eller två polisfordon innan han vänder och kör mot färdriktningen, ner i diket, upp igen och vidare via ett stängsel.

Polisen får där ge upp jakten.

Greps vid ladugård

Men föraren skulle inte komma undan. Klockan 01.20 får polisen in nya uppgifter om att vittnen sett en okänd bil köra in bakom en ladugård. Två personer ska ha setts lämna bilen – och intill står en skadad Porsche.

– Polis kommer snabbt till platsen och en man kan gripas i närområdet. Något senare kan ytterligare en man gripas. Spår i och vid bilen kopplar de båda till färden, skriver polisen.

De har nu inlett en förundersökning som rör grov vårdslöshet i trafik samt försök till grov misshandel.

– En av de två gärningsmännen är välkänd av oss sedan tidigare, säger Stefan Gustafsson.

Det visade sig att Porschen var anmäld stulen och den har tagits i beslag av polisen.

Två poliser fick efter färden uppsöka sjukhus efter att de blivit påkörda. Men ingen av dem ska ha haft några allvarliga skador.

Lyxbilsmannen anhållen

Vid 15-tiden på nyårsdagen berättar polisens presstalesperson Stefan Gustafsson att en av männen som greps misstänkt för vansinnesfärden har anhållits.

– En av männen har anhållits och den andra har gått fri. Det har framkommit uppgifter i utredningen som visar att en av dem inte kan ha varit med i bilen, säger Stefan Gustafsson.

Polisen tror sig dock ändå ha fått fast båda männen som åkte med i lyxbilen.

– Under dagen har vi hämtat in och gripit en tredje man som vi tror är personen som har suttit med i bilen. Jag har inte fått några detaljer kring rubriceringar till mig ännu, men det är så det ligger till just nu, säger Stefan Gustafsson.

Sanna Wikström
Sanna Wikström
Anders Abrahamsson
Anders Abrahamsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER