Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lysekilsborna: Det tycker vi om beskedet

Preemraff i Lysekil.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Preem drar tillbaka sin ansökan om att bygga ut raffinaderiet i Lysekil, meddelade de på måndagen.

GT var på plats i Lysekil för att höra vad folk tycker om beslutet.

Se svaren nedan!

Vad tycker du om Preems besked?

Siv Öhlin Ogemark, 86, pensionär, Lysekil.Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Siv Öhlin Ogemark, 86, pensionär, Lysekil:

– Heja heja heja! Jag är så glad att det hände! Jag var med och bildade Miljöpartiet en gång i tiden och jag tycker att miljön är det absolut viktigaste vi har. Det är många här som inte tycker att det är bra. Men för mig var det en stor lättnad i dag.

Joakim Hasselöf, 28, sotare, Kungshamn.Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Joakim Hasselöf, 28, sotare, Kungshamn:

– Det är på både gott och ont, man ser ju hur jobben försvinner här så det hade ju varit bra lokalt med fler arbetstillfällen. Men det hade ju påverkar miljön lokalt med och allt man gör som kan förbättra för miljön är ju bra. Det skulle ju vara en storsatsning för framtiden. Men nu har ju Preem själva gått ur så då har de väl en vettig anledning till det hoppas jag.

Camilla Carlsson, 48, elevassistent, Lysekil.Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Camilla Carlsson, 48, elevassistent, Lysekil:

– Jag trodde att det var ett aprilskämt först, jag förstår ingenting. Vi trodde ju att allt var klart. Förra veckan var det Greenpeace och poliser och grejer här. Jag förstår inte vad de har kommit fram till i dag som de inte visste förra veckan. Det är ju tråkigt. Det har tagit mycket tid, energi och pengar. Det kommer ju bara att ske någon annanstans ändå och då går vi ju miste om många arbetstillfällen här.

Lars Olehäll, 70, egenföretagare, Smögen.Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Lars Olehäll, 70, egenföretagare, Smögen:

– Jag förstår inte varför beslutet dras tillbaka nu. Jag tror att det är något bakomliggande orsak till beslutet. Sen är jag väldigt glad av privata skäl för att mycket av den här soten kommer ju åt de hållet där vi bor så det kommer att bli skönt att slippa. Men så är jag på samma gång ledsen för att det är massa arbetstillfällen som går förlorade. Jag är lite kluven där, det finns två aspekter.

Jan Åke Bladh, 69, pensionär, Lysekil.Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Jan Åke Bladh, 69, pensionär, Lysekil:

– Det är rena katastrofen, jag tycker att det är tråkigt. Hela kommunen hade sett fram emot detta. Jag har varit med och byggt det och jobbat mycket där ute. Det är en sorgens dag i dag. Det är ett hårt slag för hela kommunen. Frågan har väl alltid varit att varför raffinera oljan här när de kan göra det hemma? Det kan ju bli att de lägger ner hela skiten nu i stället. Vad gör vi då med alla ungdomar? De går på knäna här i Lysekil, det finns ju inga jobb. Det var ett slag i ansiktet för Lysekil detta.