Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lymla är Sveriges bästa polishund: ”Stolt och glad”

Här är fler av dagens inrikes-toppnyheter.
Lymla korades till Sveriges bästa polishund i polishunds-SM. Foto: Polisen / Polisen

Svenska mästerskapen för polishundar har avgjorts.

Vinnare är ett team från region Väst.

Elin Bålefalk med hunden Daneskold Queen, som kallas Lymla, stod som segrare.

– Det här var verkligen oväntat. Hon är en väldigt glad och snäll hund som är väldigt arbetsvillig, säger Elin Bålefalk.

Polishunds-SM avgörs i flera moment som lydnad, spår, platsundersökning, räddningssök och skyddsarbete.

Då ska hundarna bland annat spåra upp personer och föremål, hitta bevisföremål på en ”brottsplats”, visa att de lyder sin ägare och är beredd att skydda densamme.

När helgens tävling var slut stod polisen Elin Bålefalk och polishunden Daneskold Queen med smeknamnet Lymla högst upp på prispallen. 

– Det här var verkligen oväntat. Vi är så nya och orutinerade, vi var med efter lite påtryckningar från vänner och kolleger som tyckte att det skulle vara en kul grej och bra för oss att träna lite extra. Sen gick det bättre än vi trodde, säger Elin Bålefalk. 

Haft Lymla sedan hon var valp 

Elin Bålefalk har precis börjat som hundförare efter att de klarat dressyrprovet i början av sommaren. Lymla är en Malinois, en belgisk vallhund, och är tre och ett halvt år. Tanken var inte att hon skulle bli en polishund till en början, berättar Elin.

– Jag har haft henne sen hon var valp och köpte henne som en tävlingshund. Men sen gjorde vi ett test som hon klarade bra. Men jag har haft mycket hjälp av kolleger, vänner och sambo att träna upp hunden. Hon var duktig. 

Hur firade ni segern?

– Jag firade hemma med min sambo och min son. Vi åt god mat och Lymla var med så klart. Hon fick väldigt mycket pussar och kramar.  

Efter segern i polishunds-SM hyllas duon av chefen för region Väst, Klas Johansson.

– Vinsten gör mig både stolt och glad. Jag skickar mina varmaste gratulationer till Elin och Lymla och önskar dom stort lycka till i framtiden, säger han i ett pressmeddelande.