Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lyckan när restriktionerna lättats: ”Saknat vännerna”

Under pandemin har människor drabbats hårt både privat och i sina yrkesliv. 

När restriktionerna under onsdagen försvann var det många som drog en lättnadens suck. 

– Jag har saknat kunder, liv och rörelse ute på stan, säger Monica Sjögrell, 50, caféägare. 

Begränsade öppettider, avstånd på restauranger och caféer och social distansering. Restriktionerna har i många hänseenden präglat svenskarnas liv de senaste två åren – men vid midnatt till den 9 februari slopades allt. 

Catharina Nordin Eriksson, 63, jobbar på vandrarhem, Vänersborg.
Foto: HENRIK JANSSON

Social distansering och begränsat resande har varit restriktioner och rekommendationer som gjort det svårt för människor att träffa nära och kära. Det är någonting som Catharina Nordin Eriksson, 63, märkt av. 

– Jag har saknat att få träffa vännerna. Absolut! Att spontant kunna åka över och äta middag eller fika. Sommarresan blev inte av. Vi brukar åka en längre tur i Sverige sen ser jag framemot att få åka till Spanien.

”Är en väldigt kramig och social person”

Monica Sjögrell, 50, har saknat kunderna på sitt café.
Foto: HENRIK JANSSON

Begränsade öppettider och avstånd på caféer och restauranger har slagit hårt mot branschen. Monica Sjögrell, 50, är ägare till Cafe Marone, centrala Göteborg. Hon har saknat människor både i yrket och privat. 

– Jag har saknat kunder, liv och rörelse ute på stan. Eftersom många har jobbat hemifrån så har det blivit mycket mindre luncher här i kaféet. Sen privat så älskar jag att resa vilket jag har saknat jättemycket. Sen är jag en väldig social och kramig person och den här pandemin har påverkat det på olika sätt. Kan inte spontant ge en person en kram osv.

”Har saknat att gå på museum med barnen”

Sebastian Ångman, 37, pappaledig, Majorna med barnen Annie, 1, och Björn, 5.
Foto: HENRIK JANSSON

Under pandemin har barnens situation diskuterats flitigt. Inställda idrottsträningar och evenemang, skolor som fått stänga på grund av smittspridning och mor- och farföräldrar som inte fått träffa sina barnbarn.

Det sistnämnda är någonting som Sebastian Ångman, 37 och hans barn saknat. 

 – Att umgås med svärföräldrar och ens egna för att man inte vill att de ska bli sjuka. Vi kommer nog fortsätta att vara försiktiga med att träffa äldre fast restriktionerna släpps nu. Sen har vi saknat att gå på museum med barnen.

”Om jag fick bestämma så skulle jag åka Mauritius”

Demi Celentini Olofsson, 54, ägare till frisörsalongen Doors. Kund, Emma Hopkins.
Foto: HENRIK JANSSON

Att uträtta vanliga ärenden som att gå och handla eller klippa håret har i perioder under pandemin varit begränsat. Det är någonting som Demi Celentini Olofsson, 54, ägare till frisörsalongen Doors i centrala Göteborg, märkt av tydligt. 

– Jag saknar alla mina kunder, har inte kunnat ta emot alla mina kunder på grund av pandemin. Sen leva ett normalt liv. Saknat att kunna resa igen, om jag fick bestämma så skulle jag åka Mauritius igen.

”Jag saknar kollegerna” 

Arash Khodanpour, 37, Mätingenjör, Älvängen. Amir Torabi, 45, Mätingenjör, Göteborg.
Foto: HENRIK JANSSON

Hemarbete har blivit mer regel än undantag för många under pandemin. Möten på zoom i stället för på kontoret har lett till att många saknat den sociala biten man får på en arbetsplats. 

Mätingenjörerna Arash Khodanpour, 37 och Amir Torabi, 45,  Arash har saknat kollegerna. 

– Att träffa kollegerna. Det har varit svårt att hålla kontakten och umgås med vännerna. Sen har jag saknat att resa. Min bror bor kvar i Iran, säger Amir 

– Jag saknar också kollegerna, oftast jobbar vi två och två men vi har inte kunnat ha vanliga jobbmöten utan det har fått blivit digitalt. Att kunna gå ut på restaurang i större sällskap, samt att resa till Spanien har jag saknat.

Se också