Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lurades av pastor - får bo i hönshus

Skulle bli ungdomshem. Inger Hasselgård, 82, lurades att skänka sin familjegård till församlingen The River. Gården skulle bli ett ungdomshem utlovades det. I stället för det har pastorn huggit ner skog för en halv miljon och ingen verksamhet har startat.Foto: Jan Wiriden
KINNARUMMA. Inger, 82, förlorade släktgården - till sin församling.
De tyckte att hon kunde bo i hönshuset.
- Det är förfärligt, jag känner mig lurad, säger Inger Hasselgård.

FAKTA

Ger mat till hemlösa


The River har funnits i Borås i tio år och startades för många år sedan i USA. För fem år sedan hade de omkring 50 medlemmar, nu sägs de ha runt 20.
De ger bland annat mat till hemlösa och utsatta i Borås. I församlingshemmet hyr de ut rum till studenter.
Pastorn har tidigare varit inblandad i pyramidspel.

Golvet är täckt av träck, längs pinnarna sitter 34 hönor. Hönshuset tänkte församlingen rusta upp åt Inger Hasselgård medan de själva skulle använda huset.
- Jag är född här och har alltid bott här, det är det som är så svårt, säger hon
För fem år sedan dog Inger Hasselgårds sambo. Hans son tog med henne till The River. Hon förklarar att församlingen påminner om Livets ord och hon tyckte att den var helt underbar.
För fyra år sedan började pastorn i församlingen, Leo Hartikainen, prata om att de behövde en gård till ett ungdomdshem. Enligt Borås Tidning testamenterade Inger då sin gård till församlingen eftersom hon inte har släktingar som kan ärva.
Gården har funnits i hennes släkt i 200 år. För två år sedan kom församlingen med förslaget att ge gården till stiftelsen redan nu så att de kunde börja med verksamheten.
- Jag tänkte att det kunde vara roligt att få se hur det blir innan jag dör, säger Inger.
När länsstyrelsen av juridiska skäl inte godkände att församlingen tog över gården övertalades hon istället att skriva över den på pastorns fru, skriver Borås Tidning.

"Pastorn var Gud själv"

"Pastorn Leo Hartikainen påstår att jag har gett det till Gud och att Gud inte ger tillbaka gåvor. Men då säger jag att Gud borde avsättas, för Jesus avsätter dåliga förvaltare", säger Inger Hasselgård, 82. Foto: PrivatHan och frun förberedde då ett gåvobrev. Medan de satt och tittade fick Inger skriva på.
- Det går inte att förstå vilken makt de har över en. Alla tyckte att pastorn vad Gud själv. Men han är en envåldshärskare, säger hon nu.
Det skriftliga villkoret var att de skulle bygga ett hus åt Inger på tomten.
Men det blev inte som Inger hade tänkt sig. Pastorn högg, enligt Inger, ner skog för en halv miljon, startade ingen ungdomsverksamhet och byggde inget hus.
Inger började ana oråd och ifrågasatte honom i höstas.
- Då tyckte han att de kunde bygga om hönshuset åt mig att bo i. Det gick jag inte med på.
Pastor Leo Hartikainen har inte velat ge några kommen- tarer för GT. Men han har uttalat sig i Borås Tidning där han slår fast att han inte gjort något fel.
- För tre år sedan sade Gud till Inger Hasselgård att skänka gården till församlingen, säger han till BT.
Men han är fåordig i sina kommentarer. På en fråga från tidningens reporter om vad huset ska användas till svarar pastorn:
- Vi gör vad vi vill.
Gården har funnits i Ingers släkt i 200 år. Foto: Jan Wiriden