Lurade till sig miljoner - döms till fängelse

Här vandrar den 65-årige mannen runt på semestern med flickvännen.
Foto: UR FÖRUNDERSÖKNINGEN
Han kunde inte skära maten själv och högerarmen var helt orkeslös - men på semestern på Kreta gick det bra att köra fyrhjuling.
Foto: Ur förundersökningen
Den 65-årige Trollhättebon poserar framför pyramiderna.
Foto: UR FÖRUNDERSÖKNINGEN
Här står mannen som inte kan gå själv på sin båt efter att han klättrat upp i sittbrunnen via stege. Båtförsäljaren berättar att 65-åringen sov i förpiken under provturen.
Foto: Ur förundersökningen
Nya flickvännen skrev i sin dagbok att 65-åringen själv lyfte tunga väskor från bagagebandet efter en utlandsresa.
Foto: Ur förundersökningen

VÄNERSBORG. Den rullstolsburne Trollhättebon hade assistansbidrag för  att få hjälp att vända sig, gå på toa och sköta sin personliga hygien.

Trots det seglade han, promenerade i Egyptens pyramider och körde fyrhjuling.

En flickvän anmälde honom till slut för bidragsfusk.

- Kan man ha samlag kan man väl kissa själv, säger hon i polisförhören.

På fredagen dömdes mannen till tre års fängelse för grovt bidragsbrott.

Den 65-årige Trollhättebo har stått åtalad för grovt bidragsbrott och för olaga hot och övergrep i rättssak och på fredagen kom domen. Mannen fälls på samtliga tre åtalspunkter och döms till tre års fängelse. Mannen ska även betala skadestånd till försäkringskassan på drygt 5,8 miljoner kronor varav drygt 617 000 ska betalas solidariskt med ex-frun.

Hans före detta fru, även hon 65, som har varit hans personliga assistent har också stått åtalad och dömdes även hon för grovt bidragsbrott. Hon klara sig dock undan fängelsestraff och döms i stället till villkorlig dom med 175 timmars samhällstjänst.
Kammaråklagare Carina Gustafsson hade yrkat på strängare straff för duon. Hon ansåg att mannen skulle dömas till 3,5 års fängelse och kvinnan till 2,5 års fängelse.

5,8 miljoner kronor

Totalt har paret lurat till sig 5,8 miljoner i bidrag under åren 2007 till 2011. Historien börjar vid en bilolycka 1992 då makarnas bil blev påkörd av en lastbil. 65-åringen fick då en whiplashskada som han sedan opererades för och efter det fick han förtidspension. Hans tillstånd förvärrades hela tiden och mannen sökte och fick bidrag för personlig assistens.

Hustrun skilde sig 2009 efter en otrohetsaffär men fortsatte ändå som personlig assistent. Hon berättade i går i rätten hur hon var rädd för sin man även när de var skilda och att hon bara gjort som han sagt.

Den på papperet svårt handikappade Trollhättebon träffade en ny kvinna på internet sommaren 2009.

Flickvännen förde dagbok samtidigt som hon åkte på flera utlandsresor med 65-åringen. När hon förstod att hennes nya kärlek fick bidrag på grund av svårt handikapp beslöt hon att gå till polisen. Som stöd för sin anmälan överlämnade hon en kopia på sin dagbok och flera semesterbilder.

"Vi gick i timmar"

I dagboken står bland annat:
"NN lyfte våra väskor av bandet trots att de var extra tunga" och "Vi gick i timmar bland pyramiderna."

När polisen gjorde husrannsakan hittades ännu fler bilder på en till synes mycket rörlig 65-åring.

På bild i segelbåten

Han är fotograferad i sin segelbåt, som vid fototillfället står på land och som man endast kommer till via stege.

En annan bild visar hur Trollhättebon sitter på en fyrhjuling med handreglage, trots att 65-åringen och hans före detta fru uppgett att han inte kan lyfta höger arm och inte skära upp maten på egen hand.

Det finns också bilder på hur den åtalade kör sitt barnbarn i sulky och vandrar omkring bland Egyptens pyramider.

Kvinnan som anmälde har också noterat i sin dagbok att 65-åringen tog med henne på flera segelturer.

Den före detta hustrun har fått stora summor i lön som assistent åt sin exman.

Trots att hon inte var hemma hos honom eller själv var på utlandsresa rapporterade den 65-åriga Trollhättekvinnan till sin arbetsgivare att hon hade arbetat som vanligt.

En märklig omständighet är också att nästan hälften av den lön hon fick som personlig assistent överfördes till den före detta makens konto.

Mannen och hans ex-fru har hela tiden nekat till brott.

Åtalas för bidragsfusk

Man, 65, från Trollhättan

Åtalas för grovt bidragsfusk, eftersom han enligt åklagaren grovt överdrivit sitt handikapp när han sökt assistensbidrag från försäkringskassan.

65-åringen åtalas också för olaga hot och övergrepp i rättssak riktade mot kvinnan som anmälde honom.

Åklagaren kräver 3,5 års fängelse.

Försvaret yrkar på frikännande.


Kvinna, 65, från Trollhättan

Före detta hustrun åtalas också för grovt bidragsbrott eftersom hon misstänks för att ha lämnat felaktiga tidrapporter som legat till grund för assistensersättningen.

Åklagaren kräver på 2,5 års fängelse.

Kvinnans försvarare yrkar på frikännande.

Andra kända bedragare

Storfuskaren

En man som sa sig vara rullstolsburen lurade till sig 8 miljoner kronor. Men när mannen befann sig i Kairo var rullstolen kvar i lägenheten hemma i Sverige. Efter fuskavslöjandet dömdes han till fyra års fängelse.


Orustbedragaren

Mannen lurade till sig 546 378 kronor för mycket i sjukersättning under april 2006 till maj 2010. Han har dock uppvisat full arbetsförmåga och är därför inte berättigad till tre fjärdedels sjukersättning.


Kaninmannen

Mellan 2005 och 2009 betalade försäkringskassan ut 4 miljoner kronor till en familj i Halland, som påstod sig ha en förlamad son. Polisen avslöjade honom bland annat när han dansade med Lisebergskaninen och dömdes till tre års fängelse.


Cp-skadade mannen från Karlstad

En 32-åring låtsades vara cp-skadad och lyckades på det sättet få ut 170 000 kronor i månaden under tre år till sig och sin familj. Polisens spaning visade att 32-åringen bland annat deltagit i en bordtennisturnering.

Sammanställning: EMY KRÜGER