Lurade till sig miljoner – genom lönegarantin

Foto: Nils Petter Nilsson

Med hjälp av falska papper och företag som de satte i konkurs lurade de åtta företagarna till sig flera miljoner kronor.

– De har kommit på att man kan utnyttja lönegarantisystemet, säger Henric Fagher, vice chefsåklagare vid Ekobrottskammaren i Göteborg.

Nu döms de till fängelsestraff.

Företagarna sökte upp bolag som befann sig i en svår situation. Det tog över företagen och såg till att de försattes i konkurs.

Men innan de försatte bolagen i konkurs fingerade de anställningsförhållanden.

– Man har helt enkelt hittat på och lurat i konkursförvaltaren att det skulle finnas ett antal anställda i det aktuella bolaget, berättar Henric Fagher, vice chefsåklagare vid Ekobrottskammaren i Göteborg.

De "anställda" har bestått av bekanta, släktingar och affärskontakter från andra sammanhang till de som tagit över bolagen. De anställda har sedan lurat konkursförvaltarna att besluta om att ge dem lönegaranti, det vill säga att staten går in och betalar lönerna.

– Sedan har man backat upp den här med osanna anställningsavtal, osanna lönebesked och osanna tidrapporter, förklarar Henric Fagher.

En drivande person

Totalt rör det sig om sex bolag och åtta huvudmän. Huvudmännen har stått bakom de aktuella bolagen och en man i 45-årsåldern har varit extra drivande.

– Han har varit delaktig i alla delar av bolagen.

När lönegarantin betalades ut till de påstådda arbetstagarna togs hela summan omedelbart ut från banken.

– Det har skett en omfördelning av brottsbytet. Det innebär att de påstådda lönetagarna har fått lämna i från sig det mesta av lönegarantin till huvudmännen. Det rör sig sammantaget om miljontals kronor, säger Henric Fagher.

54 åtalade

Fusket uppdagades när konkursförvaltarna anmälde företagen för bokföringsbrott. Då såg Ekobrottsmyndigheten i Göteborg att det fanns personsamband mellan bolagen men det fanns fler gemensamma nämnare:

– Det gemensamma för alla de här bolagen att det strax före konkursen hade anställts ett relativt stort antal arbetstagare som sedan begärde lönegaranti.

Förundersökningen ledde till att 54 personer åtalades för bland annat grova bedrägerier och försök till grova bedrägerier grovt bokföringsbrott samt bedrägeri av normalgraden.

Nästan alla dömdes i tingsrätten till varierade påföljder. Huvudmännen, fick fängelsestraff och den gruppen av personer som bara spelat rollen som arbetstagare dömdes till dagsböter eller villkorlig dom. Samtliga skulle betala tillbaka den lönegaranti de fått utbetalad.

33 av de dömda överklagade och nu har hovrättsdomen kommit. Hovrätten fastställer i stort tingsrättsdomen men skärper straffen i några av fallen.

Miljonbelopp i skadestånd

För mannen i 45-årsåldern väntar nu ett femårigt fängelsestraff. Han fick även näringsförbud och ska betala drygt 6,3 miljoner i skadestånd.

Huvudmännen har nekat till brott.

– Det har varit väldigt omständiga förklaringar, säger Henric Fagher och berättar om 45-åringens förklaring:

– Hans inställning har varit att han har fungerat som någon slags konsult i de här bolagen och hjälpt företagsledaren i en svår situation utan att för den sakens skull varit engagerad i något slags lönegarantibedrägeri.