Lundsbergseleven misstänks för kränkande fotografering, ofredande och grovt förtal. Foto: ENDERMARK MATS
Lundsbergseleven misstänks för kränkande fotografering, ofredande och grovt förtal. Foto: ENDERMARK MATS

Lundsbergselev misstänks ha spridit kränkande film

Publicerad

En manlig elev på Lundsbergs privatskola i Värmland misstänks ha spelat in två andra elever och spridit vidare inspelningen, rapporterar Nya Wärmlands-Tidningen.

– På filmen kan man höra de två målsägandena i en intim situation, säger åklagare Linda Karlsson till NWT. 

De två målsägandena, en ung man och en ung kvinna, samt den misstänkte har förhörts av polisen. Han misstänks för kränkande fotografering, ofredande och grovt förtal. 

Det handlar om en film som spelats in i anslutning till ett duschutrymme. 

– På filmen kan man höra de två målsägandena i en intim situation, säger åklagare Linda Karlsson, som leder förundersökningen.

LÄS MER: Sexbrott anmält på internatskola

Spreds på internet

Han misstänks för grovt förtal eftersom inspelningen lagts ut på internet och sedan fått spridning.

Vad säger han själv om det här?  

– Han vidgår att han har filmat och att han lagt ut filmen, men säger att den bara legat ute en begränsad tid. Min uppfattning är att han vidgår att han gjort det här, men att han inte är överens om hur det ska bedömas, säger Linda Karlsson.

Det var i mitten av januari som skolledningen på Lundsberg polisanmälde en elev efter att man fått kännedom om händelsen, som ska ha utspelat sig under hösten, enligt NWT. 

LÄS MER: Skolinspektionen kräver Lundsberg på svar

Inga disciplinära åtgärder

Några disciplinära åtgärder har inte vidtagits från skolans sida. 

– Ingen är dömd för något. Det pågår en polisutredning och vi kan inte döma någon innan det är klart, säger Lundsbergs rektor Johan Harryson till NWT. 

Vad händer nu i utredningen?  

– Vi ska förhöra några ytterligare personer, om de sett filmen, säger Linda Karlsson. Åklagarens ambition är att förundersökningen ska vara klar inom några veckor.

Evelina Nedlund
Evelina Nedlund

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER