Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lunas födsel en mardröm – nu riktar Ivo skarp kritik

Sjukhuset begick 18 fel när Luna föddes.
Luna föddes i september 2018 efter en långdragen förlossning där det mesta gick fel. Sjukhuset kritiseras nu för att personalen gjorde många misstag under förlossningen.Foto: HENRIK JANSSON
När Andreas Plantin och Josefin Åström från Kungälv blev föräldrar första gången gjordes en rad misstag som ledde till att Luna bland annat fick en cp-skada.Foto: HENRIK JANSSON
I september fyller Luna två år.Foto: Privat
I april fick Luna en lillebror, Lio. Josefin hade begärt ett planerat kejsarsnitt och den här gången gick allt bra.Foto: Privat

När Josefin Åströms och Andreas Plantins dotter Luna föddes blev förlossningen en mardröm.

Sjukhuset begick 18 fel och Luna kom till världen med flera svåra skador.

Nu får Östra sjukhuset i Göteborg hård kritik av Ivo.

– Vi vet inte hur länge Luna kommer att leva. Det är otroligt orättvist alltihop, säger Andreas.

– Det är ofattbart att det kunde bli så här. Vi hade maximal otur med allt, säger Josefin.

En fredag i september 2018 lades höggravida Josefin Åström från Kungälv in på Östra sjukhuset för igångsättning eftersom hon hade havandeskapsförgiftning.

Vattnet hade gått men läkarna ville invänta naturliga värkar. Först elva timmar senare fick hon det dropp som skulle starta förlossningen.

Barnet i magen påverkades negativt av droppet, hjärtslagen blev svagare och dessutom fick Josefin hög feber. 

– När klockan är tjugo i tolv på lördag förmiddag kommer läkaren tillbaka för att hålla koll på Lunas CTG så att det är normalt. Då står läkaren och tittar på kurvorna. De vill att jag ska föda vaginalt. Läkaren vet att det är mycket på operationen. De menar att man inte ska trycka på knappen i onödan. Så läkaren står ju bara och tittar på när Luna dör, berättade Josefin när GT skrev om händelsen förra sommaren.

Allt gick fel när Luna föddes. Sjukhuset har tagit på sig 18 fel under förlossningen. Mamma Josefin fick blodförgiftning och kunde ha dött.Foto: HENRIK JANSSON

Var livlös när hon föddes

Kort därefter beslutades om akut kejsarsnitt. Luna var livlös när hon föddes, men personalen fick liv i flickan vars hjärta slog, men hon behövde hjälp med andningen. 

Samtidigt behövde Josefin akut vård. Hon hade drabbats av blodförgiftning, en septisk chock. I sjukhusets händelseanalys står det att läkarna varit inne i Josefin för många gånger.

Två dagar efter förlossningen förberedde läkaren de nyblivna föräldrarna på att Luna troligen inte skulle överleva. Hennes njure och lever fungerade inte. 

Men Luna klarade krisen och familjen kunde åka hem efter tre veckor.

Luna har i dag en cp-skada, hon kan inte svälja och har svåra andningsproblem. Hon är infektionskänslig och får ofta lunginflammation och har dessutom en svårbehandlad epilepsi.

– Vi vet inte hur länge hon kommer att vara med oss över huvudtaget. Hon kan leva i 20-25 år, men det kan likaväl ta slut nästa vecka. Nästa lunginflammation kan vara den sista, säger Andreas Plantin.

I april i år fick Luna, två år i september, en lillebror, Lio.Foto: Privat

Östra Sjukhuset får motta skarp kritik

Per-Olof Hansson, chefläkare på Östra sjukhuset, har tidigare kommenterat händelsen och konstaterade då att förlossningen hade kunnat hanteras annorlunda och att sjukhuset därför gjorde en lex-Maria-anmälan.

Sjukhuset tog på sig 18 fel som begicks under förlossningen.

Nu har Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, fattat beslut i ärendet. Östra sjukhuset får skarp kritik för hur Josefin Åströms förlossning sköttes.

”Ett kejsarsnitt borde ha utförts betydligt tidigare”, skriver Ivo i beslutet och fortsätter:

”Förlossningen ha inte handlagts enligt vetenskap och beprövad erfarenhet.

Josefin Åström med dottern Luna när hon var knappt ett år.Foto: HENRIK JANSSON

Pappan: En stor besvikelse

Andreas Plantin säger att han är förbannad:

– Jag känner en stor besvikelse. Jag är ledsen för Lunas skull. Hon kommer inte att få samma liv som oss andra. Hon kommer alltid att vara beroende av andra människor omkring sig.

Ett stort glädjeämne i familjen är nytillskottet Lio, en pojke som föddes i slutet av april. Han föddes med planerat kejsarsnitt.

– Vi vågade inte föda vaginalt för vi litade inte på sjukhuset helt enkelt. Allt gick bra. Vi var inte sugna på Östra egentligen men det är ändå där all expertis finns. Vi hade en lång planering med vår förlossningsläkare hur det skulle gå till med personal och allting. De vi hade att göra med den här gången var verkligen superproffsiga, säger Andreas Plantin.

Josefin förklarar att det även har varit en sorg i samband med Lios ankomst.

– Det är blandade känslor. Nu ser vi hur lätt och bra livet hade kunnat vara. Lillebror är bara två månader och redan starkare i nacken än vad Luna är. Tänk om Luna hade kunnat få vara frisk.

TV: Det här är en IVO-anmälan