Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lukas träffade kärleken – med ett år kvar att leva

Lukas och Jasmin kände tidigt att det var något speciellt mellan dem.
Foto: Privat
"Kan jag få någon att våga satsa på kärleken, då kan jag avsluta mitt liv lycklig", säger Lukas.
Foto: Privat
"Det är självklart att det ska vara vi", säger Jasmin om relationen med Lukas.
Foto: Lukas Örtblad

I februari gifter sig Lukas Örtblad, 26 och Jasmin Bergman, 26. Men de vet att de aldrig kommer att få bli gamla tillsammans. Lukas är döende.

Tillsammans vill de visa att kärleken är möjlig, oavsett situation.

– Det här är en storstadstjej som har hittat en kille 90 mil bort, som är döende i cancer. Och hon väljer ändå att leva med honom. Det är fantastiskt, säger Lukas Örtblad.

När Lukas Örtblad, 26 och Jasmin Bergman, 26, träffades 2016 visste de båda att Lukas hade begränsad tid kvar att leva. 

Två år tidigare hade han fått diagnosen Medullär sköldkörtelcancer. Lukas hade metastaser i halsen, kring luft- och matstrupen och i båda lungorna. 

– Läkare kan ju alltid ha fel. Men i maj nästa år är det två år sedan läkarna sa att jag hade två år kvar att leva. Med handen på hjärtat så tror jag inte att de är så långt ute och cyklar, säger Lukas.

Men cancern är inget som hindrat honom från att träffa sitt livs kärlek.

Jasmin och Lukas träffades via Lukas syster, som lärt känna Jasmine på en av Ung Cancers sommaraktiviteter. De var båda anhöriga till någon som drabbats av cancer.


LÄS MER: Ellen, 16, hade allvarlig cancer – nu har hon mött sin räddare


Jasmin bor i Stockholm och Lukas i Piteå. De träffades första gången hemma hos Lukas syster som bor i Alingsås, där även Lukas är uppvuxen. 

Och redan från första mötet var det något speciellt mellan dem.

"Kunde inte säga nej till det hjärtat ville"

– Jag kände mig så trygg hos den här människan, det är något som drar mig till honom hela tiden, säger Jasmin.

Där och då vågade paret inte hoppas på för mycket, delvis på grund av Lukas cancer. Men när de träffades igen några veckor senare började de förstå att det här var något mer än bara en flört.

Lukas och Jasmin planerar att gifta sig i februari.
Foto: Privat

– För mig var det så underligt att ha träffat någon så nyligen och samtidigt veta med mig, att om jag går in i det här så innebär det en otrolig sorg. Men jag kunde jag inte säga nej till det hjärtat ville. Det skulle bli vi, helt enkelt, säger Jasmin.

Ungefär ett halvår senare, i februari 2017, friade Lukas till Jasmine. Och med tårar i ögonen svarade hon "ja".

"Vi har en bokstavlig deadline"

– Det är självklart att det ska vara vi. Vi har en bokstavlig deadline, men för mig betydde det ingenting. All den tiden jag har med honom är så viktig. Jag vill spendera varje sekund med honom, säger Jasmin. 

Men all planering och alla beslut inför bröllopet började tära på Lukas och Jasmin, och några gemensamma vänner bestämde sig för att hjälpa till.

Under fredagen lade en av vännerna upp ett inlägg på Facebook, för att samla in pengar till Lukas och Jasmins drömbröllop.

Efter bara ett dygn hade över 31 000 kronor kommit in. 

– Det känns helt overkligt, säger Lukas.

Lukas och Jasmin hoppas nu nå ut med ett budskap – att våga satsa på kärleken. 

Sjukdom inget hinder för kärleken

– Även om man har hinder – psykiska, fysiska, eller en begränsad livstid – så vill jag visa att man kan hitta kärleken ändå, säger Lukas.

– Kan jag få någon att våga satsa på kärleken, då kan jag avsluta mitt liv lycklig.

Tillsammans vill Lukas och Jasmin visa att kärleken finns där, oavsett avstånd eller sjukdom, och att den är möjlig.


LÄS MER: Cancersjuka Annicas dröm blev verklighet 


– Det här är en storstadstjej som har hittat en kille 90 mil bort, som är döende i cancer. Och hon väljer ändå att leva med honom. Det är fantastiskt, säger Lukas.

– Och för mig är det fantastiskt att någon som har så begränsad tid kvar vill leva den tiden tillsammans med mig. Att jag får ta del av Lukas liv, fyller Jasmin i.