Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Luis ilska mot barnens Pippi-saga: "Besviken"

Luis blev kränkt av den ljudbok som förskolebarnen fick lyssna på innehöll rasistiska uttryck. Foto: Privat
Luis Lindberg har anmält händelsen som hets mot folkgrupp. JK har beslutat att inte inleda någon förundersökning.

En grupp med barn i åldrarna mellan två och tre år fick lyssna på en ljudbok där Pippi Långstrumps pappa beskrivs som en "negerkung". 

Fritidsledaren Luis Lindberg, 44, hörde vad som försiggick när han passerade det rum där barnen hade sagostunden – och valde att polisanmäla händelsen som hets mot folkgrupp.

– Jag känner mig djupt sårad, besviken och kränkt, säger Luis Lindberg.

Fritidspedagogen Luis Lindberg, 44, jobbar på en fritidsgård i Borås. En dag när han kom till jobbet hade barn i åldrarna mellan två och tre år lånat en av gårdens lokaler, för att hålla en sagostund, något som P4 Sjuhärad också berättat om. 

– Jag står och lyssnar ett tag. Och på det här bandet nämns ordet "neger" i alla fall tio gånger. Det talas om hur "de" äter och hur "de" klär sig. 

Luis berättar att han initialt blev chockad över vad han fick höra, men att den känslan senare gick över i något annat.

– Jag känner mig djupt sårad, besviken och kränkt. Sen blev jag arg och bestämde mig för att ringa upp förskolechefen och förklara att jag inte tyckte att det var okej år 2017, speciellt med tanke på att den här förskolan har ett så utpräglat värdegrundsarbete, säger han.

Gjorde en polisanmälan

Enligt Luis ska förskolechefen frågat varför Luis kände sig kränkt av bandet.

– Jag svarade att det var på grund av att jag var svart. Då sa hon att de skulle ta bort bandet om jag kände mig kränkt. Någonstans där bestämde jag mig för att polisanmäla det här, säger han.

GT har tagit del av – och har tidigare skrivit om – polisanmälan. om att barnen vistats på ett bibliotek och lyssnat på bandet. I samband med artikeln bad bibliotekschefen om ursäkt.

– Vi vill göra allt för att det inte ska upprepa sig, sade Åsa Hedberg Karlsson som är bibliotekschef på Borås stadsbibliotek, då.

 

LÄS MER: Pippi-sagan polisanmäldes efter förskolans sagostund

 

Luis Lundberg menar att det i själva verket inte är biblioteket som bär ansvaret, och att det är ett missförstånd att bandet skulle komma därifrån från första början.

– Det är en missuppfattning att biblioteket har något med det här att göra, det skedde här på fritidsgården. I mitt samtal med förskolechefen framgick det tydligt att det var deras band. Det är oacceptabelt av dem att medvetet spela upp ett band som är rasistiskt, säger han.

 

Marie Gerdin, verksamhetschef för förskolan i Borås Stad, vidhåller att barngruppen var på ett bibliotek. Foto: Privat

 

Marie Gerdin, verksamhetschef för förskolan i Borås Stad, har en annan uppfattning om ljudboken.

– Den tillhörde biblioteket där barngruppen var och när vi förstod att det även fanns äldre versioner av ljudböcker och böcker på biblioteket så såg vi över våra rutiner, skriver Gerdin i ett sms till GT. 

"Barnen hölls gisslan"

Enligt Luis är det vuxnas ansvar att förhindra att kulturyttringar som sprider fördomar når barnen.

– Är man själv svart och är två, tre år gammal så finns det ingen diskussion om vad det faktiskt är man suttit och lyssnat på. Man kan säga att barnen hölls gisslan under den här stunden, två- och treåringar kan inte agera i en sådan situation utan det måste vara vuxna som tar ansvar och agerar. 

Polisanmälan överlämnades till justitiekanslern, JK, som valde att inte inleda någon förundersökning.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!