Luis blev kränkt av den ljudbok som förskolebarnen fick lyssna på innehöll rasistiska uttryck. Foto: PrivatLuis blev kränkt av den ljudbok som förskolebarnen fick lyssna på innehöll rasistiska uttryck. Foto: Privat
Luis blev kränkt av den ljudbok som förskolebarnen fick lyssna på innehöll rasistiska uttryck. Foto: Privat
Luis Lindberg har anmält händelsen som hets mot folkgrupp. JK har beslutat att inte inleda någon förundersökning.Luis Lindberg har anmält händelsen som hets mot folkgrupp. JK har beslutat att inte inleda någon förundersökning.
Luis Lindberg har anmält händelsen som hets mot folkgrupp. JK har beslutat att inte inleda någon förundersökning.

Luis ilska mot barnens Pippi-saga: "Besviken"

Publicerad
Uppdaterad

En grupp med barn i åldrarna mellan två och tre år fick lyssna på en ljudbok där Pippi Långstrumps pappa beskrivs som en "negerkung". 

Fritidsledaren Luis Lindberg, 44, hörde vad som försiggick när han passerade det rum där barnen hade sagostunden – och valde att polisanmäla händelsen som hets mot folkgrupp.

– Jag känner mig djupt sårad, besviken och kränkt, säger Luis Lindberg.

Fritidspedagogen Luis Lindberg, 44, jobbar på en fritidsgård i Borås. En dag när han kom till jobbet hade barn i åldrarna mellan två och tre år lånat en av gårdens lokaler, för att hålla en sagostund, något som P4 Sjuhärad också berättat om. 

– Jag står och lyssnar ett tag. Och på det här bandet nämns ordet "neger" i alla fall tio gånger. Det talas om hur "de" äter och hur "de" klär sig. 

Luis berättar att han initialt blev chockad över vad han fick höra, men att den känslan senare gick över i något annat.

– Jag känner mig djupt sårad, besviken och kränkt. Sen blev jag arg och bestämde mig för att ringa upp förskolechefen och förklara att jag inte tyckte att det var okej år 2017, speciellt med tanke på att den här förskolan har ett så utpräglat värdegrundsarbete, säger han.

Gjorde en polisanmälan

Enligt Luis ska förskolechefen frågat varför Luis kände sig kränkt av bandet.

– Jag svarade att det var på grund av att jag var svart. Då sa hon att de skulle ta bort bandet om jag kände mig kränkt. Någonstans där bestämde jag mig för att polisanmäla det här, säger han.

GT har tagit del av – och har tidigare skrivit om – polisanmälan. om att barnen vistats på ett bibliotek och lyssnat på bandet. I samband med artikeln bad bibliotekschefen om ursäkt.

– Vi vill göra allt för att det inte ska upprepa sig, sade Åsa Hedberg Karlsson som är bibliotekschef på Borås stadsbibliotek, då.

 

LÄS MER: Pippi-sagan polisanmäldes efter förskolans sagostund

 

Luis Lundberg menar att det i själva verket inte är biblioteket som bär ansvaret, och att det är ett missförstånd att bandet skulle komma därifrån från första början.

– Det är en missuppfattning att biblioteket har något med det här att göra, det skedde här på fritidsgården. I mitt samtal med förskolechefen framgick det tydligt att det var deras band. Det är oacceptabelt av dem att medvetet spela upp ett band som är rasistiskt, säger han.

 

Marie Gerdin, verksamhetschef för förskolan i Borås Stad, vidhåller att barngruppen var på ett bibliotek.Foto: Privat

 

Marie Gerdin, verksamhetschef för förskolan i Borås Stad, har en annan uppfattning om ljudboken.

– Den tillhörde biblioteket där barngruppen var och när vi förstod att det även fanns äldre versioner av ljudböcker och böcker på biblioteket så såg vi över våra rutiner, skriver Gerdin i ett sms till GT. 

"Barnen hölls gisslan"

Enligt Luis är det vuxnas ansvar att förhindra att kulturyttringar som sprider fördomar når barnen.

– Är man själv svart och är två, tre år gammal så finns det ingen diskussion om vad det faktiskt är man suttit och lyssnat på. Man kan säga att barnen hölls gisslan under den här stunden, två- och treåringar kan inte agera i en sådan situation utan det måste vara vuxna som tar ansvar och agerar. 

Polisanmälan överlämnades till justitiekanslern, JK, som valde att inte inleda någon förundersökning.

Relaterade ämnen
Alfred Dikalow
Alfred Dikalow

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER