Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Luftig madrass räddade Milds rygg

De sömnlösa nätterna är ett minne blott för IFK-stjärnan Håkan Mild.
GÖTEBORG. En unik madrass förändrade IFK-spelaren Håkan Milds liv.
Nu är det slut på alla sömnlösa nätter, säger den populära mittfältaren.

FAKTA

Madrassen
Principen med den nya luftfyllda madrassen är att man själv väljer mjukhetsgraden genom tillförsel av luft i en tredelad luftkärna.

Andra madrasser med liknande effekt är Dux Pascal och Tempur.
Den här typen av madrasser kostar mellan fyra och sjutusen kronor.

FAKTA/Ryggvärk
Ryggvärk är den främsta orsaken till sjukskrivning och kostar samhället 4,7 miljarder kronor varje år.
Ryggsmärta drabbar fyra av fem svenskar någon gång i livet.
Träning av ryggmusklerna kan i många fall förebygga problemen.
Källor: Riksförsäkringsverket och Socialstyrelsen.

Med dålig sömn följer trötthet. – Tidigare var jag alltid trött eftersom jag inte fick någon ordentlig vila. Jag vaknade gång på gång på grund av smärtorna. Ett diskbråck i nacken, som akutopererades, var en källa till mycket elände. Liksom andra skador på olika delar av kroppen. Fotbollsspelare är en utsatt grupp. Inte minst Håkan Mild, 33, har fått betala ett högt pris. Operationerna har avlöst varandra.

Ofta opererad

– Jag har opererat mig i nacke, knän, vader, fötter och ljumskar, berättar Håkan Mild. Smärtor, trötthet och sömnbesvär påverkar i hög grad livskvalitén. – Tidigare vaknde jag och var stel i hela kroppen. Skillnaden nu är enorm. Den tryckutjämnande madrassen Blue Air fylls med luft och har konstruerats av göteborgaren Bengt Petersson, 73. Den har blivit en stor framgång på våra sjukhus där svårskötta och plågsamma liggsår är ett stort problem. Bengt Petersson hör själv till de skadades skara. – För några år sedan körde jag av vägen i hundra kilometers fart, säger Bengt Petersson. Sviterna efter en trafikolycka gav Bengt Petersson idén till en tryckutjämnande madrass.

Räddningen

– Jag skadade mig rejält och hade svårt att sova. En vattensäng blev räddningen. Redan då började idén till en luftmadrass att spira. Så här säger Leif Swärd, välkänd idrottsläkare och IFK:s egen doktor. – Håkan Mild är den tuffaste spelaren vi har vilket gör att han har hög skadefrekvens. Jag har hört talas om madrassen som har hjälp honom.

Många klagar

– Många spelare har klagat genom åren på dåliga sängar och madrasser. Numera läggs stor vikt vid bra sängkomfort när lagen är ute och reser. – I slutet av sjuttiotalet, fortsätter Leif Swärd, handlade debatten om hårda eller mjuka sängar. Nu är madrasserna i fokus. Vad skiljer den här madrassen från andra? Den har en konstruktion med tryckutjämnande effekt i stället för tryckavlastande, säger Kurt Durewall, expert på lyftteknik och ryggrelaterade problem.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!