Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lucas glädjebesked – efter bombattentatet

Mark Lorentzon hittades i Göta älv i centrala Göteborg
”Stödet har varit enormt”, säger Lucas Lehrman, ägare till Udéns Sport.
Foto: Lucas Lehrman / Udéns Sport

Klassiska Udéns Sport var en av de butiker som drabbades hårt av den våldsamma explosionen på Övre Husargatan i Göteborg.

Men inom kort slås portarna upp till butikens nya lokal – på samma gata som den gamla.

– Kunderna hör av sig vare dag och undrar när vi öppnar och om de kan hjälpa till med något. Stödet har varit enormt, säger Lucas Lehrman, ägare till Udéns Sport.

Strax innan 05.00, morgonen den 28 september, inträffade en kraftig explosion på Övre Husargatan i Annedal i centrala Göteborg. Förödelsen var stor med både brand och kraftig rökutveckling.

En kvinna skadades så allvarligt att hon senare miste livet, ytterligare ett tjugotal personer var i behov av sjukhusvård och hundratals människor fick sina hem förstörda.

Flera butiker i gatuplan fick också omfattande skador, bland dem klassiska Udéns Sport, som legat på samma adress i över 40 år.

Lucas Lehrman, butikens vd och ägare, minns tillbaka på bombdagen:

– Det var en chock. Vi ställde snabbt in oss på det värsta, att det inte skulle gå att fortsätta i lokalerna. Vi utgick från att det mesta blivit förstört, säger han.

Butikens lokaler blev förstörda i branden efter den våldsamma explosionen.
Foto: HENRIK JANSSON

Öppnar i nya lokaler

Snart en månad efter explosionen har Lucas Lehrman ännu inte fått komma in i butiken, men det står klart att det kommer att dröja innan det går att bedriva verksamhet där igen.

Från första stund har Udéns Sport dock varit inställda på att inte låta sig knäckas av motgången.

– Det var bara att tänka om, ta tag i det och tänka framåt.  Personalen ska ha en stor eloge. Det blev direkt den här fightingkänslan, att ”det här ska inte sänka oss.” 

Och redan i början av november slår man upp portarna till en ny lokal – längre ner på samma gata som den gamla.

Den nya lokalen öppnar i början av november.
Foto: Lucas Lehrman / Udéns Sport

Stort stöd från kunderna

– Vi var faktiskt och tittade på den samma dag som explosionen inträffade. Det är Handelsbankens gamla lokaler, och som tur var stod de tomma. Det känns superkul, vi är så glada och tacksamma för att det löste sig.

Glad och tacksam är han också över det stora stöd som butiken fått från sina kunder.

– Kunderna hör av sig vare dag och undrar när vi öppnar och om de kan hjälpa till med något. Stödet har varit enormt. Det är helt fantastiskt, säger han. 

Vittnet Anja: ”Massor av brandmän”