Lucas, 19, bytte karriär – hjälper nu äldre i krisen

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Lucas Dabrowski, 19, bytte jobbet på Cypern mot vården i Marks kommun.
Foto: Privat

På grund av personalbrist har Marks kommun startat en snabbutbildning för nya vårdgivare.

Lucas Dabrowski, 19, är en av dem som bytt karriär.

– Nu ska jag hjälpa äldre människor och människor med funktionshinder och det känns riktigt bra, säger han.

För de drygt 2 200 vårdtagarna i Marks kommun behövs mycket personal, men för närvarande fattas en hel del som är borta som en följd av coronavirusets spridning.

Därför har kommunen startat en snabbutbildning för ny vårdpersonal, som SVT Nyheter Väst tidigare rapporterat om.

En av de tolv som genomgått utbildningen är Lucas Dabrowski, som lämnat sitt tidigare jobb på Cypern för att komma hem till Björketorp utanför Skene i coronatider.

– Jag arbetade som telefonförsäljare och under coronakrisen nu så började de också stänga ner och det började bli varningar om en karantän så jag började boka flyg hem, säger Lucas, och fortsätter:

– Sedan var jag plötsligt hemma i Sverige. Jag ville inte dra för länge hemma och då såg jag att det fanns en stor brist i vården. Så jag tänkte att man väl kan prova på något nytt. Det är inte så många branscher som anställer folk just nu.

”Nu ska jag hjälpa äldre människor och människor med funktionshinder och det känns riktigt bra”, säger Lucas Dabrowski. OBS! Genrebild.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT NYHETSBYRÅN

”Det känns riktigt bra”

Efter en snabbutbildningen har han nu gått bredvid under en dag.

– Jag var lite nervös i början för att träffa alla nya människor, men på grund av den här utbildningen fick man lite kött på benen. Nu ska jag hjälpa äldre människor och människor med funktionshinder och det känns riktigt bra, säger Lucas.

Marks kommun hoppas att initiativen ska göra personalläget mindre ansträngt.

– Med anledning av coronatider och viruset som far runt i vår värld har vi brist på personal. Det är mellan 20-25 procent av personalen inom socialförvaltningen, säger Elisabeth Kroon, verksamhetschef för funktionshinder och kommunal hälso- och sjukvård i Mark.

Elisabeth Kroon, 62, är verksamhetschef för funktionshinder och kommunal hälso- och sjukvård.
Foto: Privat

Tre timmar lång

I lokala medier har Mark annonserat om en tillfällig anställning under de närmsta månaderna inom kommunal vård, vilket gett stort gensvar.

– Vi har fått in 120 intresserade och rekryteringsprocessen har varit i full gång. Under onsdagen började den första snabbutbildningen, som är en sorts introduktion för nya vårdgivare, säger Elisabeth Kroon.

Utbildningen varar i ungefär tre timmar och då testar man på hur det är att sköta en annan persons hygien, matsituation och förflyttningar.

– Det är våra vårdlärare på gymnasiet som tagit sig på det här i samarbete med vårt vård- och omsorgscollege. Det är tolv stycken åt gången som gör utbildningen och efter att den är klar så släpper vi inte dem själva ut i vården. De kommer få gå bredvid som vanligt och inte tjänstgöra ensamma, säger Elisabeth Kroon.

TV: Coronapandemins effekt på företagen

Coronas effekt på företag: De jobben drabbas hårdast

LÄS MER: Hit vänder du dig med dina frågor om corona


LÄS MER: 5 experter svarar: Då kan coronakaoset vara över 


LÄS MER: Ställa in resor på grund av corona – så funkar det