Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

LSS-brukare handfängslades 27 gånger – Ivo starkt kritiska

Ivo ger stark kritik till stadsdelsnämnden Askim-Frölunda-Högsbo
Foto: VILHELM STOKSTAD / TT NYHETSBYRÅN

Ett LSS-boende i Askim anlitade väktare som vid flera tillfällen ska ha deltagit i duschning och tandborstning av brukarna.

De har också – vid åtminstone 27 tillfällen – satt handfängsel på en boende som varit utåtagerande.

Det fick Ivo att polisanmäla händelserna. I anmälan menar man att ”de beskrivna tvångs- och begränsningsåtgärderna har använts i strid mot grundlagsskyddade rättigheter”.

Nu har ett slutgiltigt beslut kommit – och kritiken är svidande.

Ivo, inspektionen för vård och omsorg, lämnade in en polisanmälan i somras mot väktare samt mot stadsdelsnämnden Askim-Frölunda-Högsbo som godkänt beslutet att anlita det berörda väktarbolaget. I anmälan beskrev Ivo att det fanns misstanke om olaga frihetsberövande av en enskild boende vid ett flertal tillfällen, och tjänstefel.

En boende på hemmet ska ha varit utåtagerande, och enligt anmälan ska hen ha belagts med handfängsel vid minst 27 tillfällen – i sitt eget hem – av väktare.

”Oerhört allvarligt”

Väktarbolaget ska enligt Ivo ha varit närvarande i olika utsträckning, i vissa fall så ofta som dygnet runt, under en period på sex månader. 

IVO anser det vara oerhört allvarligt att på det sätt som skett rutinmässigt belägga en person med handfängsel i sin egen bostad där det enligt LSS ska finnas den bemanning och kompetens som krävs för att tillhandahålla den hjälp och det stöd som de enskilda behöver” står det i anmälan.

Närvaron av väktare uppmärksammades av Ivo efter att en anmälan kommit in från en anhörig till någon på boendet. 

Ivo riktar kritik mot att väktare hyrdes in på LSS-boendet, och att de använde tvångsåtgärder ”i strid mot grundlagsskyddade rättigheter”.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT NYHETSBYRÅN

Väktare duschade brukare på LSS-boendet

Två dagar innan polisanmälan lämnade Ivo sitt beslut till stadsdelen efter att ha granskat boendet.

I beslutet riktar Ivo stark kritik mot att ett väktarbolag över huvudtaget har anlitats för att säkerställa säkerheten på boendet. Därutöver riktas kritik mot att väktare har duschat den enskilde personen, gått på promenad med personen, suttit och vaktat utanför hens dörr, samt umgåtts i de gemensamma utrymmena på boendet. Ivos bedömning är att väktarnas närvaro blivit till en vardag på LSS-boendet och därför ”påverkat inte bara den enskilde utan också dennes medboende”. 

Efter Ivos besked fick stadsdelsnämnden på sig till den 15 juli att sluta använda sig av väktarbolaget, samt ytterligare några veckor att säkerställa att det finns tillräckligt mycket personal, och att den har tillräcklig kompetens för att säkerställa livskvalitén hos de boende. 

Har inte säkerställt kompetens, menar Ivo

Den 27 april kom Ivo:s slutliga utlåtande i ärendet, efter att stadsdelen fått tid på sig att rätta till de allvarliga brister som påkommits. 

Enligt Ivo har väktarbolaget inte anlitats mer vid LSS-boendet. Ivo beslutar sig för att lägga ner ärendet, men väljer ändå att slutligen rikta allvarlig kritik mot att boendet gällande personalens kompetens. 

Nämndens systematiska kvalitetsarbete har brustit”, skriver Ivo i beslutet, och konstaterar att Askim-Frölunda-Högsbo ”inte i tillräcklig omfattning har säkerställt att verksamheten har den bemanning och kompetens som krävs för att möta enskildas behov”.

Ivo vidtar därmed inga fler åtgärder.

Den boende med utåtagerande tendenser bor, enligt Ivo:s utlåtande, inte kvar på LSS-hemmet. 

SE MER:

Hit kan du anmäla om du drabbats av skador inom sjukvården eller brister inom Socialtjänsten och LSS.