Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lovisas skräckdygn efter skalvet i turistparadiset

Lovisa Flodin och Martin Mårdstedt överlevde jordskalvet och lyckades ta sig med en båt till Bali. Nu väntar de på att få reda hem till Göteborg. Foto: Privat
Foto: ADI WEDA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: ADI WEDA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: ADI WEDA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: ADI WEDA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Evakueringen av turisterna på Giliöarna blev kaotisk. Många ville därifrån snabbt. Foto: AKBP. DEWA WIJAYA / AP TT NYHETSBYRÅN
Lovisa Flodin och Martin Mårdstedt reste till Indonesien för att ha en romantisk semester, men hamnade mitt i en naturkatastrof. Foto: Privat
Lovisa trodde att samtalet hem till familjen i Sverige skulle bli hennes sista. Foto: Privat
1 / 9

Lovisa Flodin, 25, och pojkvännen Martin Mårdstedt, 30, har upplevt några skräckdygn i Indonesien.

De satt fast på en liten ö med raserade hus och döda kroppar runtomkring sig.

– Vi såg hur människor förändrades, plundrade och slogs, berättar Lovisa.

Göteborgstjejen Lovisa Flodin och pojkvännen Martin Mårdstedt besökte ögruppen Gili i Indonesien under sin romantiska semesterresa.

Paret tog några bilder tillsammans bara en halvtimme innan det kraftiga jordskalvet, 6,9 på Richterskalan, inträffade i söndags. Sedan följde två dygn av skräck.

Antalet döda efter skalvet är uppe i 130, tusentals skadades eller blev hemlösa. Scenerna som utspelades var hemska, berättar Lovisa.

 

LÄS MER: Stor jordbävning på turistön – flera döda 

 

"Det gungar och all balans försvinner"

– Jag har varit med om jordbävningar förut, men inget som detta. Tänk en gungmatta som gungar med all kraft fram och tillbaka. All balans försvinner och det går inte att lokalisera vart du springer.

 

Lovisa och Martin tog en selfie en halvtimme innan skalvet skapade kaos i turistparadiset. Foto: Privat

 

När elektriciteten försvann blev det kolsvart på ön. Lovisa och Martin sprang i panik ned mot stranden. Folk skrek och snubblade över varandra medan byggnader rasade.

Väl på stranden kommer nya varningsrop – nu om att en tsunami kan vara på väg efter skalvet. Samtidigt fruktade man efterskalv.

– Jag ser kroppar – döda, skadade och blod. Folk sitter i ringar och ber, barn gråter, berättar Lovisa Flodin.

Flydde en möjlig tsunami

En stund senare hänger de på några lokala killar som uppmanar dem att snabbt söka skydd i bergen för att inte dränkas om tsunamin skulle skölja över ön.

Lovisa och Martin hittar var sin cykel och påbörjar den värsta cykelturen i sina liv i beckmörkret.

– Vägarna är i vanliga fall svåra att cykla på och nu var det stenar och saker överallt. In bland byggnader och stenmurar som rasat ihop. Killarna skriker hela tiden på oss att skynda.

 

De paradislika Giliöarna lockar turister från hela världen. Foto: Privat

De når berget oskadda och sitter kvar tills det ljusnar. Det kommer ingen tsunami, men marken rister flera gånger av efterskalv. Martin är dessutom sjuk och rejält dålig i magen.

 

LÄS MER: Svenskar evakueras – panik efter jätteskalv: ”Folk flyr ön” 

 

På morgonen tar de sig ned till stranden och hoppas på att bli evakuerade med någon båt. Men det är hundratals personer där och alla vill lämna ön snabbt. Många är hungriga, törstiga och panikslagna. Det är fullständig kaos och hela ön är raserad.

– Folk förändrades läskigt och plundrade affärer. Stämningen var hotfull och känslan av att den starkaste överlever hängde i luften, beskriver Lovisa.

 

Det blev en lång väntan på flygplatsen i raserade Lombok. Foto: Privat

Till sist lyckades de kämpa sig upp på en båt som förde dem till ön Lombok. Därifrån kunde de ta sig till Bali där paret nu pustar ut på ett hotell.

De har en flygbiljett till Sverige på fredag. Hemma väntar familj och vänner oroligt.

– De är skärrade. Jag ringde hem till familjen när det hände och vi trodde att det var sista gången vi pratade, berättar Lovisa.

 

Över 100 döda i skalvet

Jordskalvet i söndags hade sitt epicentrum norr om turistöarna Lombok och Bali i Indonesien. Magnituden var 6,9 på Richterskalan.

Flera kraftiga efterskalv registrerades.

Enligt The Guardian dödades minst 131 personer när byggnader rasade i skalvet. Samtidigt väntas dödstalen öka när räddningsmanskapen når fler raserade hus. Enligt UD finns ännu ingen uppgift om svenska dödsoffer.

Omkring 1 200 turister evakuerades efter naturkatastrofen från Giliöarna utanför Lombok. Arbetet försvårades av att strömförsörjningen avbrutits.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!