Lovisa lider av postcovid – kämpar med sina symptom

Läkaren Lisa Norén svarade på tittarnas frågor om långtidscovid i februari • Se hela ”Dina frågor” här.
Lovisa Kjellerstedt har kämpat med postcovid sedan hon blev frisk.
Foto: Privat

För två månader sedan blev Lovisa Kjellerstedt, 19, sjuk i covid-19.

I dag är hon frisk från viruset.

Men sviterna av sjukdomen lever kvar.

Det var i början av april som Lovisa Kjellerstedt, 19, från Norrahammar i Jönköpings län drabbades av corona.

Då mådde hon förhållandevis bra och hoppades ändå på det bästa.

– Jag gick hem från jobbet och tog ett test. Jag trodde verkligen inte att jag hade det men på lördagen fick jag svar om att det var positivt. Då mådde jag fortfarande ganska bra. Det var först några dagar senare som jag fick en febertopp och var väldigt trött, men inget mer än så. Ingen mer feber eller så. Ingen hosta eller smakförlust. Det var mest trötthet, säger Lovisa.

Febern och hostan ersattes av trötthet och orkeslöshet och två månader senare sitter symptomen kvar. Lovisa har drabbats av så kallad postcovid och får dagligen kämpa för att klara av vardagen.

– Det har suttit i sedan dess, säger hon.

”Blir väldigt slutkörd”

19-åringen känner att tiden efter sjukdomen har varit värre än perioden då hon faktiskt var sjuk.

– Ja, det tycker jag. När jag var sjuk var jag trött, precis som efteråt, men då tänkte jag att det snart går över och inte är så farligt. Då var jag bara hemma, isolerad, och gjorde ingenting. Men det blev jobbigare när jag kom ut i samhället igen och gjorde saker, då kändes det mycket mer, säger Lovisa.

Lovisa testade positivt för covid-19 i april.
Foto: Marian Vejcik / Colourbox

Just nu jobbar Lovisa bara 75 procent i en livsmedelsbutik, och timmarna efter jobbet kan vara tuffa. Vanligtvis är hon aktiv, nu tvingas hon i stället tillbringa mycket tid hemma i soffan. 

– Jag jobbar ju deltid nu och utöver det vilar jag väldigt mycket hemma för jag blir väldigt slutkörd när jag har varit på jobbet, så jag orkar inte göra så mycket mer den dagen. Om jag är ledig kan jag orka mig på att göra något när det är lugna saker, när jag inte har tagit ut mig än den dagen. Men det är absolut annorlunda än innan, säger Lovisa.

Så påverkas det sociala livet

Lovisa säger att hon har träffat läkare men just nu finns det inte mycket någon kan göra. I själva verket visar alla tester att hon är fullt frisk.

– Jag har varit väldigt orolig att coronan ska ha startat något annat på grund av att immunförsvaret blir dåligt. De har försökt hjälpa mig genom att ta tester, blodvärden, syresättning, och jag har fått göra lungtester. Allting visar sig vara bra i ett medicinskt perspektiv. Man får bara vila, det är det enda man kan göra, säger Lovisa.

Hur ser det sociala livet ut nu, jämfört med tidigare?

– Mycket mindre än tidigare. Det är inte bara fysiskt jobbigt, utan även psykiskt. Det är jobbigt att sitta och koncentrera sig och hänga med i konversationer. Det går bra när man inte har gjort så mycket på dagen men efter jobbet är man för slutkörd för att interagera med andra.

Anders Tegnell: Så ska du tänka i sommar

Studentmottagningar • Utlandsresa • Sommarstugan.