Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lova, 10, gör prao på Stadshuset hos Lega

Lova Johansson fick lära sig hur en dag som kommunalråd kan se ut.
Foto: Anna Svanberg
"Här satt chefen under mötet" säger Lova Johansson, sätter sig på Anneli Hulthéns, S, plats och slår med klubban.
Under praodagen hann David Lega och Lova Johansson även med att göra övningar som är bra för att bygga upp musklerna i deras kroppar, och att tävlingsköra rullstol i korridoren så klart.

GÖTEBORG. Lova Johansson, 10, är född med ett gravt handikapp och har suttit i rullstol i hela sitt liv. När hon blir stor vill hon bli politiker och under onsdagen gjorde hon sin drömpraktik hos hennes förebild – den förre detta idrottaren och kommunalrådet David Lega, KD,som har precis samma diagnos som hon själv.

– Jag tävlingssimmar också och mitt mål är att bli lika bra som David, säger hon.

Lova Johansson går i klass 4 D på Guldkroksskolan i Hjo och under onsdagen gjorde hon sin praodag på Stadshuset i Göteborg. Att hon skulle göra sin prao just där var det ingen tvekan om.

– Jag vill bli politiker när jag blir stor, eller i alla fall känd. Jag skulle nog passa som politiker för jag gillar att prata, säger Lova Johansson och får David Lega att skratta.

– Briljant, det är verkligen något speciellt med den här tjejen, det är något i hennes blick, hon är en riktig fighter, säger David Lega.

Ovanlig sjukdom

David Lega har följt Lova Johansson sedan hon föddes och de har träffats några gånger per år. Han berättar att sjukdomen de har endast förekommer hos ett barn per 10 000 nyfödda och att de som diagnostiseras med den ofta ser väldigt olika ut. Men han och Lova ser nästan identiska ut i kroppen och därför tycker han att det har varit viktigt att finnas i Lova Johanssons liv.

– Jag hade ingen förebild med samma diagnos när jag själv var liten, vilket jag saknade. Så jag har hjälpt Lova att hitta nya idéer och sätt att göra saker på, säger David Lega.

I dag finns det betydligt fler hjälpmedel och assistenter än det fanns när David Lega var liten, men han påpekar ändå hur viktigt det är att träna på att utföra saker själv.

– Det är viktigt att röra på sig och träna sina muskler för att må bra, inte bara för att vinna guld, säger han.

En annorlunda praoplats

Medan många av Lova Johanssons klasskompisar utförde sin prao på sina föräldrars jobb, i butiker och i lastbilar fick hon följa med kommunalrådet på styrelsemöte i Stadshuset, på handikappsmässa för att titta på olika hjälpmedel för handikappade och på hockeyförbundets årsmöte. En fullspäckad dag där Lova Johansson har lärt sig en hel del.

– Jag vet att de jobbar i en gammal sal, att det är tystnadsplikt och många möten, säger hon.

När hon deltog under styrelsemötet fick hon veta att det rådde tystnadsplikt och att hon inte fick berätta för någon vad som sagts i salen.

– Men jag kommer nog ändå inte säga något, för jag förstod inte så mycket av det dem sa, säger Lova Johansson.

"Jag har min efterträdare här"

David Lega säger att han gillar att hjälpa Lova Johansson, både inom arbetet och med att träna upp kroppen. Men att den 10-åriga tjejen skulle bli hans framtida arbetskamrat tror han inte.

– Nej jag tror att jag har min efterträdare här, helt klart.

Sjukdomen AMC

- David Lega och Lova Johansson har sjukdomen Artogryposis multiplex congenita (AMC).

– Sjukdomen innebär att ledrörligheten i kroppen är inskränkt, men symptomen kan se olika ut för olika personer.

- Amyoplasi är den vanligaste formen av Artrogrypos. Det är en skada på ryggmärgens framhornsceller och förekommer hos ett barn per 10 000 nyfödda.

– Sannolikt är orsaken störd blodcirkulation till fostret under de första tre graviditetsmånaderna.

Källa: www.agrenska.se