Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lova , 17, vill ta över daghem i New Delhi

Så många har smittats i Indien.
Lovisa Niklassons är engagerad i ett indiskt daghem i New Delhis slum.
Foto: Privat

Lova Niklasson från Uddevalla är 17 år och styrelsemedlem för ett ideellt daghem som hjälper fattiga familjer i New Delhi. 

Hennes framtidsplaner är utstakade.

– Planen är att bo i Indien ett längre tag, och på sikt hoppas jag kunna ta över den svenska sidan av verksamheten, säger Lova.

Daghemmet Neb Sarai grundades av Lovas gammelmoster Åsa och hennes man Fidde för drygt sex år sedan, i ett försök att hjälpa familjer i New Dehlis slum att klara vardagen.

– De hade rest runt mycket i Indien och såg hur svårt folk hade det. De bestämde sig för att de ville göra en insats, och tillsammans med ett indiskt par, som själva bor i slummen, startade de Neb Sarai, berättar Lova, som tidigare intervjuats av Bohusläningen.

På daghemmet går omkring 20 barn, men det är inte bara barnen man hjälper.

– Tanken är att vi ska kunna hjälpa hela familjen. Medan barnen är hos oss så jobbar föräldrarna, och har de inget jobb så försöker vi hjälpa dem med det också. Framförallt kvinnorna, berättar Lova.

Har gett perspektiv

Första gången Lova besökte Neb Sarai var hon 13 år gammal. Och mötet med det nya landet blev något av en chock.

– Flygresan tar bara sju timmar, men när man landar kliver man in i en helt annan värld. Fattigdomen är så stor. Överallt kommer det fram gatubarn som ber om pengar. En del av dem är bara några år gamla, berättar Lova.

Upplevelserna i Indien har också gett henne perspektiv på livet hemma i Sverige.

– Det blir att man ser på saker annorlunda. Efter nian så ville jag inte gå gymnasiet, jag var väldigt skoltrött. Men efter att ha varit i Indien blev det så tydligt att inte alla har möjligheten att skaffa en utbildning. Nu vill jag plugga. Kunskap är makt.

Lova på besök i barnhemmet.
Foto: Privat
Lova på besök i barnhemmet.
Foto: Privat

Vill flytta till Indien

Tanken var att Lova skulle återvända till Indien i oktober, men den pågående pandemin satte stopp för planerna. Det råder utegångsförbud i New Delhi vilket gör att barnen inte kan komma till daghemmet, och deras föräldrar kan inte gå till sina jobb. Läget är svårt.

– Jag längtar dit hela tiden, men det är extra jobbigt nu. Det är mycket som händer där som jag skulle vilja hjälpa till med, säger Lova.

Studenten ligger knappt två år bort, och det är en dag som Lova ser fram emot. Då börjar ett helt nytt kapitel i livet.

– Planen är att bo i Indien ett längre tag, och på sikt hoppas jag kunna ta över den svenska sidan av verksamheten. Jag vill hjälpa till så mycket jag kan, det är en fantastisk känsla att kunna göra skillnad. Vi kan inte hjälpa alla, men vi gör vad vi kan, säger Lova.