Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Louises kamp mot stora modemässan

Louise Linderoths rullstolsmodeller är inte välkomna till "Designers N "Copenhagen Fashion Week". Foto: PRIVAT
Louise Linderoths examenskollektion – kläder som designats för att bäras sittandes – har väckt mycket uppståndelse.Foto: PRIVAT

Louise Linderoths klädkollektion för bland annat rullstolsburna, har hyllats i amerikanska Vogue och gjort succé på både Stockholms och Londons "Fashion Week".

Men på dagsaktuella "Copenhagen Fashion Week" blev det tvärstopp. Budskapet: Använd gående modeller eller stanna hemma.

– Jag känner mig både arg och ledsen, men också kamplysten. Jag ska fan visa dem, säger designern själv.

Louise Linderoth, 24, har nyss tagit examen från Textilhögskolan i Borås. Och hennes examenskollektion – kläder som designats för att bäras sittandes – har väckt mycket uppståndelse.

– De plagg som finns för oss som sitter ner är funktionella, men sällan särskilt estetisk tilltalande. Min kollektion är ett första steg i att försöka förändra det, säger Louise, som själv behöver rullstol för att ta sig fram.

Med sin designergärning hoppas Louise kunna påverka modevärlden, som hon beskriver som extremt konservativ och normativ, att bli mer inkluderande. Inte minst i valet av modeller. 

– Normen är smal, lång, vit och utan funktionsvariationer, menar Louise. 

Hennes egna modeller däremot, rullar fram över cat walken i rullstol.

Hyllad av Vogue

Och modevärlden har än så länge tagit emot Louises kollektion med öppna armar. 

Efter modeveckan i Stockholm skrev amerikanska Vogue att den var ”den kanske mest inspirerande av över 20 kollektioner som visats”.

 

LÄS MER: Boråsdesignern hyllas av Vogue: "Känns fantastiskt"

 

På tisdagen inleddes "Copenhagen Fashion Week", och tanken var att Louises kollektion skulle visas upp även där. 

Textilhögskolan har valt ut Louises examensarbete för att representera skolan i  showen "Designers Nest", som lyfter fram lovande, nordiska modeskapare.

Men någon visning blir det inte för Louises del. 

Rullstolsmodeller inte välkomna

– Arrangörerna av "Designers Nest" låter mig inte använda modeller i rullstol. Jag är fortfarande välkommen att delta, men då måste jag använda mig av gående modeller, säger Louise.

 

– Jag känner mig både arg och ledsen, men också kamplysten. Jag ska fan visa dem, säger Louise.Foto: PRIVAT

 

– Om jag inte accepterar det måste jag dra mig ur visningen och skolan får skicka någon annan. Jag känner mig både arg och ledsen, men också kamplysten. Jag ska fan visa dem.

 

LÄS MER: Vincent, 9, portades från affär – för att han satt i rullstol

 

Enligt Louise motiverar "Designers Nest" sitt beslut med att de inte kan göra undantag för modeller i rullstol, eftersom man då även kan tvingas göra undantag för annat, till exempel livemusik och dansare.

Stina Vanessa Knudsen är projektledare för "Designers Nest":

– Showen är indelad i två delar. Den första delen består av en presentation, av ett plagg eller en hel kollektion, och där har modeskaparna helt fria händer. Men den andra delen, cat walken, har fysiska begränsningar som inte gör det möjligt att använda rullstolar, säger hon.

"Tillgänglighet handlar inte bara om ramper"

Enligt Knudsen är ett av problemen att det finns en trappa ner till backstage–området, och att det inte finns något ekonomiskt utrymme att bygga en ramp.

Ett annat problem, menar hon, är att det är mycket kläder som ska visas på kort tid, och att rullstolarna riskerar att sinka showen.

– Vi har inte kapaciteten. Det går fort och det måste fungera. Det är olyckligt att det här har politiserats. Vi vill inte begränsa någons kreativitet. Tvärtom, säger Stina Vanessa Knudsen.

Men det är ett resonemang som Lousie Linderoth har svårt att köpa.

– Tillgänglighet handlar inte om bara om ramper. Det handlar om attityd och inställning också. Att man vill hjälpa till att hitta andra lösningar, säger hon.

– Det fanns en trappa på "Stockholm Fashion Week" också, men då löste vi det genom att komma in med rullstolarna från ett annat håll. Själva cat walken var på golvnivå, och det är den på "Designers Nest" också.