Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lotti fick vänta 50 timmar på akuten

Lotti Berntsson fick vänta flera dygn på akuten innan hon fick en vårdplats på Sahlgrenska. Foto: Privat
Situationen på Sahlgrenskas akutmottagning är ohållbar säger bland andra läkaren Valeria Castro. Patienter vittnar om orimligt långa väntetider. Foto: Jan Wiriden
Valeria Castro är läkare på Sahlgrenska och har larmat om den svåra situationen på akuten. Nu bjuder hon och kollegorna in ansvariga politiker till ett studiebesök. Foto: Privat
Foto: Privat

Krisen på Sahlgrenskas akutmottagning i Göteborg drabbar patienterna hårt.

Lotti Berntsson, 52, är svårt sjuk och tvingades ligga 50 timmar i en korridor på akuten.

– Man känner sig väldigt liten som människa. Det här är det värsta jag varit med om, säger hon.

Under torsdagen presenterade Sahlgrenska en krisplan för att rätta till de värsta problemen.

Många har vittnat om en ohållbar situation på Sahlgrenskas akutmottagning. GT har tidigare berättat hur patienter fått vänta orimligt länge och om läkare som larmat om den svåra situationen.

Tidigare i veckan kom 52-åriga Lotti Berntsson till sjukhuset där det bedömdes att hon skulle läggas in sedan hon svimmat och ramlat upprepade gånger. Hon lider sedan många år av tarmsjukdomen Crohns sjukdom och har även hjärtproblem.

– Jag fick ligga och vänta, totalt cirka 50 timmar, i en korridor på akuten innan jag fick en vårdplats. Och jag låg på en brits i över ett dygn innan jag fick en säng, berättar Lotti Berntsson.

Hon upplevde dygnen i korridoren som fasansfulla. Under första dygnet fick hon inte mer än en smörgås att äta, samt två glas vatten och en kopp kaffe.

"Människor som skriker"

– Man känner sig väldigt liten som människa. Det är ingen som ser en. Personalen går bara förbi. Det är väldigt mycket väsen från apparater som piper och människor som skriker, berättar hon.

Lotti Berntsson har även berättat om upplevelserna på akuten för SVT Väst. 

Hon säger att hon aldrig upplevt något liknande tidigare i kontakterna med sjukvården.

– Det kändes som jag var på ett sjukhus i ett U-land. Det här är det värsta jag varit med om under de 32 år jag varit kroniskt sjuk.

Lotti Berntsson poängterar att hon inte anklagar vårdpersonalen för kaoset på akuten. Hon menar att de gör så gott de kan.

– De är jättegulliga. Men de hinner inte, konstaterar hon.

Läkaren Valeria Castro är en av alla anställda vid Sahlgrenska som larmat om att situationen på akuten kan innebära en risk för patienterna. Hon säger att läget är utom kontroll.

– I tisdags ordnades en manifestation där cirka 200 medarbetare trotsade snön och kylan för att göra sina röster hörda, detta eftersom regionstyrelsen var på besök på SU. Det positiva är att alla yrkeskategorier, alla fackförbund, nu går ut i enad front, säger Valeria Castro.

Bjuder in till studiebesök

Hon berättar att det under torsdagen ska hållas ett möte med skyddsombud och verksamhetschef. Detta för att besluta att bjuda in sjukhusstyrelsen och ansvariga politiker till studiebesök på akut och vårdavdelning.

– Vi hoppas på att få en dialog med ledning och politiker så de kan få en bättre förståelse för hur det är för oss på golvet och våra patienter, säger Valeria Castro.

Chefläkaren Görel Nergelius säger att problemen eskalerat de senaste veckorna då fler patienter än någonsin sökt vård på akuten.

– Vi har en större befolkning och en åldrande befolkning. Det är influensa- och infektionssäsong. Och vi har inte tillgång till så många vårdplatser som vi behöver eftersom patienter ligger kvar som ska vidare till kommunala omsorger, säger hon.

Presenterat krisplan

En annan orsak till krisen är bemanningen. En annan är att antalet vårdplatser är för få.

Under torsdagseftermiddagen presenterade sjukhusledningen en krisplan.

Professor Ann-Marie Wennberg, sjukhusdirektör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, lovar följande åtgärder via ett pressmeddelande:

•  Under de närmaste veckorna öppnas ett 50-tal nya vårdplatser.

• En sjukhusövergripande grupp är tillsatt för att stödja framtagandet av ytterligare vårdplatser.

• Avlasta  sjuksköterskor och läkare genom att ta in andra yrkeskategorier och  kompetenser för att skapa en bättre arbetsmiljö för alla medarbetare.

• Trygga den framtida bemanningen genom bland annat karriär- och kompetensutveckling för alla yrkeskategorier 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!