Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lottas uppmaning – efter makens plötsliga död

Tre nyheter att hålla koll på i dag.
Efter makens död har Lotta Nilsson satsat mycket kraft på att informera om organdonation och på att få människor att anmäla sig till donationsregistret. Foto: Privat
Lotta Nilsson och maken Janne hade just uppfyllt sin dröm om en egen träningsanläggning när Janne bara ett par månader senare avled i en drunkningsolycka i Florida. Foto: Privat
Åren efter makens död har Lotta Nilsson satsat mycket kraft på att informera om organdonation och på att få människor att anmäla sig till donationsregistret. Foto: Lisa Nestorson

Lotta Nilssons make Janne dog i en drunkningsolycka i Florida.

Mitt i krisen kom ett samtal där någon ställde frågor hon inte uppfattade, och hon sa bara ” nej, nej”.

– När jag långt sedan förstod att de ringt från amerikanska donationsregistret blev jag jätteledsen och ångrade mig. Jag vet att Janne hade velat donera, säger hon.

Nu lägger Lotta Nilsson stor kraft på att informera om organdonation och på att få andra att registrera sig.

När Lotta Nilsson och maken Janne startade sin träningsanläggning i Skärhamn på Tjörn hösten 2004 gick deras stora dröm i uppfyllelse.

Två månader senare skulle Janne göra sin andra Ironman-tävling i Florida och hela familjen följde med, Lotta och de två barnen Fanny och Willie, då 11 och 8 år.

– På måndagen före tävlingen skulle han ut och göra en sista simträning i havet. Vi stod på stranden och vinkade av honom. Sedan satte jag mig och gjorde läxor med barnen. Vi bodde där vid stranden. Men när det dröjde och Janne inte kom tillbaka förstod jag att något inte var okej. Det hade börjat blåsa och gick väldigt höga vågor, berättar Lotta Nilsson.

Några andra triathleter som också befann sig på stranden berättade för henne att en person som hittats orörlig på stranden hade hämtats av ambulans.

”Förstod att Janne inte fanns mer”

– Jag hamnade i chock och vi fick hjälp att ta oss till sjukhuset. Där stod en rar sjuksyster och väntade. Hon tog mina händer och sa: ”Be strong”. Då förstod jag att Janne inte fanns mer, säger Lotta Nilsson.

Hon berättar att hon på natten fick ett telefonsamtal där hon mitt i krisen inte riktigt uppfattade vad saken gällde.

– Det var en lugn, mörk stämma som sa en massa svåra saker på engelska. Så jag sa bara ”nej, nej” och lade på luren, säger hon.

Det var först långt senare som hon förstod att det handlade om frågor kring organdonation:

Ångrade att hon sa nej

– Det var någon från det amerikanska donationsregistret som hade ringt, men jag var helt oförmögen att förstå något i det läget. Jag blev jätteledsen och ångrade mig när jag insåg detta. Jag vet att Janne hade velat donera. Så det här skavde jättemycket i mig. Jag mådde inte bra och funderade på vad jag skulle göra.

Lotta Nilsson hörde av sig till donationsansvarige läkaren i Västra Götalandsregionen och inledde ett samarbete.

2008 startade hon tävlingen Tjörn Triathlon till minne av Janne. Det blev sedan ett av landets högst rankade triathlonevenemang. GT har tidigare rapporterat om tävlingen.

Lotta Nilsson grundade Tjörn Triathlon, som i augusti 2018 arrangerade SM-tävlingar. Efter elva års verksamhet beslutades då att evenemanget skulle läggas ner. Foto: Privat

– När vi satte i gång Tjörn Triathlon fanns donationsläkare på plats för att informera deltagare och publik, och vi hade ett upprop kallat ”Triathleter för donationsregistret”. Vi fick många att anmäla sig, konstaterar Lotta Nilsson, som också berättat om sitt engagemang för organdonation i Bohusläningen. 

Hon har också föreläst för läkare och sjuksköterskor.

Vill sprida budskapet om organdonation

I samband med SM förra året beslutades det att triathlon-tävlingen skulle läggas ner. Men Lotta har sedan maken dog fortsatt driva träningsanläggningen.

– Jag jobbar även vidare som föreläsare och pratar om hur det går att ta sig igenom svåra kriser, om att hitta glädje i livet och jag gör vad jag kan för att sprida budskapet om organdonation. Det blir också en slags mening med allt det svåra som hänt, säger hon.

Lotta Nilsson anser att alla borde anmäla sig till donationsregistret och konstaterar att en enda person kan hjälpa åtta andra människor.

– Det är det finaste du kan göra för en annan människa. Kan man tänka sig att ta emot organ själv, eller om ens barn blir sjukt... då måste man också kunna tänka sig att ge, säger hon.

Fakta: Organdonation

De organ som främst transplanteras är njure, lever, hjärta och lunga. Det går även att transplantera vävnader som hud, hornhinna, hjärtklaff och benvävnad.

Det är du själv som bestämmer om du vill donera eller inte, men du kan inte bestämma vem organen eller vävnaderna ska doneras till. 

Om anhöriga har olika uppfattning om hur en avliden person ställde sig till donation får ingen donation utföras. Inte heller om anhöriga inte går att få tag på.

Men du kan själv tala om vilken inställning du har till organ- och vävnadsdonation genom att anmäla dig till donationsregistret, fylla i ett donationskort eller informera närstående genom att berätta eller skriva ner din vilja.

Källa: 1177.se