Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lottas mamma Birgitta begravdes av misstag

Dagarna innan begravningsgudstjänsten skulle äga rum gravsattes urnan av misstag.Foto: Privat
De anhöriga fick aldrig ta ett sista farväl av Birgitta Karlsson.Foto: Privat

Birgitta Karlssons anhöriga fick aldrig ta ett sista farväl av henne.

Av misstag gravsattes urnan flera dagar innan begravningsceremonin skulle hållas.

– Jag är så chockad att det inte finns några ord för det, säger dottern Lotta Magnusson.

Birgitta Karlsson var 76 år gammal när hon gick bort för några veckor sedan, efter en tids sjukdom.

Begravningsceremonin var planerad att hållas i Göteborg under fredagen – men i onsdags fick Birgittas son Joakim Karlsson ett samtal från begravningsbyrån.

– De hade fått ett samtal från kyrkogårdsförvaltningen att de tyvärr hade råkat gravsätta mamma av misstag, säger Birgittas dotter Lotta Magnusson.

En chock, beskriver Lotta som tidigare berättat om det som hänt för Göteborgs-Posten.

– Det får inte hända. Jag mår inte bra alls och tror inte att jag har förstått det här än, säger Lotta Magnusson, som själv bor i Mariestad.

Lotta Magnusson beskriver det inträffade som en stor chock.Foto: Privat

”Det är vårt ansvar”

Katarina Evenseth, begravningschef inom kyrkogårdsförvaltningen i Göteborg, vill be om ursäkt till familjen. Hon berättar om hur misstaget kunde uppstå.

– Vi har standardblanketter som begravningsbyrån fyller i och på den finns en liten ruta där det står ”akt med urna”. Den var ikryssad efter konstens alla regler, men det stod inte vilken dag akten skulle vara. Då ska vi ringa tillbaka till begravningsbyrån och komplettera blanketten med datumet. Det har vi av något skäl inte gjort denna gång, säger hon.

– Det är vårt ansvar. Från det att vi har tagit emot kistan eller urnan ligger ansvaret på oss till dess att gravsättningen skett. Vi har bara en chans att göra rätt och den har vi missat. Vi kan inte göra det gjorda ogjort. Det vi från förvaltningen kan göra är att be om ursäkt och göra allt vi kan för att det inte ska ske igen.

”Jag kände mig knappt ledsen”

Enligt begravningsbyrån Fonus marknadschef Peter Göransson kommer de och kyrkogårdsförvaltningen att ha ett möte om det inträffade.

 

LÄS MER: Ing-Maris ilska – graven förstörd 

 

– Vi är kundens ombud och har en dialog med dem och även en dialog med kyrkogårdsförvaltningen för att se vad som har hänt, och att tillsammans med de anhöriga göra allt vi kan för att lindra situationen, säger Peter Göransson.

– Vi vill reda ut situationen tillsammans med de anhöriga. Jag vill inte peka åt något håll i det här fallet.

Istället för begravningsgudstjänst fick familjen hålla en minnesstund för Birgitta under fredagen. Lotta Magnusson säger att det kändes väldigt konstigt.

– Vi försökte göra vårt bästa och körde vårt program som planerat. Men jag kände mig knappt ens ledsen, för mamma var inte där. Det var en väldig tomhetskänsla, säger hon.