Drabbad. Lottas familj från Lindome är en av flera som under nyårshelgen utsatts för det som kan vara en organiserad inbrottsliga som på bred front har slagit till i Västsverige. Foto: PrivatDrabbad. Lottas familj från Lindome är en av flera som under nyårshelgen utsatts för det som kan vara en organiserad inbrottsliga som på bred front har slagit till i Västsverige. Foto: Privat
Drabbad. Lottas familj från Lindome är en av flera som under nyårshelgen utsatts för det som kan vara en organiserad inbrottsliga som på bred front har slagit till i Västsverige. Foto: Privat
Inbrottet i Lottas hus är bara ett av flera under nyårshelgen. Under nyårsdagen fick polisen anmälningar om över 50 inbrott i Västsverige. Foto: Shutterstock/All over pressInbrottet i Lottas hus är bara ett av flera under nyårshelgen. Under nyårsdagen fick polisen anmälningar om över 50 inbrott i Västsverige. Foto: Shutterstock/All over press
Inbrottet i Lottas hus är bara ett av flera under nyårshelgen. Under nyårsdagen fick polisen anmälningar om över 50 inbrott i Västsverige. Foto: Shutterstock/All over press

Lottas familj fick
inbrott på nyår

Publicerad

Vid 22-tiden på nyårsafton fick trebarnsmamman Lotta från Lindome ett samtal från sina grannar.

Då var inbrottstjuvarna redan inne i hennes familjs hem.

– Barnen undrar om de kommer att komma tillbaka, säger Lotta.

På onsdagseftermiddagen åkte Lotta tillsammans med sin man och tre barn till Stockholmstrakten för att fira nyår.

Vid 22.17 på nyårsafton fick hon ett samtal får sina grannar hemma i Lindome som undrade om familjen var hemma.

När svaret blev "nej" ringde grannarna polisen.

Då hade de sett flera personer lysa med ficklampor utanför Lottas villa i Lindome utanför Göteborg.

När polisen körde förbi bostaden var tjuvarna inne i huset.

Trots det lyckades banditerna fly.

– Polisen sökte efter med dem med en hundpatrull, men de tappade spåret. De hade väl en bil i närheten eller något.

Lång resa hem

Resan hem från Stockholm på nyårsdagen berättar hon var jobbig.

– Det var en lång resa hem, vi visste ju inte vad som var borta, berättar Lotta.

När hon tillsammans med sin familj kom hem möttes de av en förskräcklig syn.

Inbrottstjuvarna hade efter att de brutit sig in genom ett fönster dragit ut saker från skåp och lådor som låg utspridda i en röra på golven.

Till och med barnens leksakslådor var genomsökta.

– De har bara tagit och vänt dem upp och ner.

När Lotta berättar om inbrottet är hon fortfarande chockad över det som hänt.

Familjen vet ännu inte exakt vad som har stulits vid inbrottet.

I huset hittade polisen under nyårsafton en av Lottas väskor som tjuvarna hade packat ner stöldgods i.

– Polisen ringde och frågade en del om väskan och innehållet i den. De tog med sig väskan då det var uppenbart att tjuvarna varit i kontakt med den. Vi får ringa och kontrollera med polisen vad som finns i den, säger Lotta.

Hon berättar att hon är väldigt tacksam över sina grannars uppmärksamhet.

– De är helt underbara, hade de inte ringt polisen hade ju tjuvarna kunnat plocka med sig allt de hade plockat fram.

Barnen undrar

Lotta berättar att familjen under nyårsdagen kunnat konstatera att åtminstone en mobiltelefon och ett smyckeskrin har försvunnit från deras hem.

De materiella förlusterna är inte det som känns värst med inbrottet.

– Jag skiter fullständigt om de fått med sig en telefon, ett playstation eller en tv. Känslan av att de har varit inne i vår hem är värre. Barnen undrar ju om tjuvarna kommer att komma tillbaka, säger Lotta.

Hon berättar att det tidigare under nyårsafton varit ett inbrott i en bostad i närheten av hennes hem i Lindome.

– Det måste ju handla om en liga eller något. Man blir chockad över allt som händer.

När polisen ringde upp familjen på nyårsafton undrade man om de på något sätt berättat om att de skulle resa bort.

– Men det har vi inte. En del tänker sig inte för och skriver om att de ska resa bort en vecka till Egypten och liknande på Facebook. Vi är noga med att inte göra så och känner ingen skuld på det sättet, säger Lotta.

Inbrottet i Lottas hus är bara ett av flera under nyårshelgen. Under nyårsdagen fick polisen anmälningar om över 50 inbrott i Västsverige.

Anders Abrahamsson
Anders Abrahamsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER