Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lottas iskalla agerande mot basebollrånarna

Lotta Christiansson: "Man kan inte bara låta dem hållas". Foto: HENRIK JANSSON
Lotta Christiansson vägrade gå med på rånarnas villkor. Foto: HENRIK JANSSON

När Lotta Christiansson var på väg hem från jobbet blockerade plötsligt två maskerade män hennes väg. Med ett basebollträ i handen försökte de tvinga till sig hennes mobiltelefon.

Men Lotta vägrade.

– Någon måste stå upp i detta samhälle som är. Man kan inte bara låta dem hållas, säger hon.

Det var i november förra året som Lotta Christiansson, 50, var på väg från jobbet på Göteborgs universitet och gick från Humanisten mot Götaplatsen. Hon gick och pratade i telefon med sin son när två maskerade män kom gående mot henne och blockerade vägen, något som GP tidigare berättat.

– Jag tänkte att det var ett skämt, någon ny version av de där clownerna som skulle skrämma folk. De visade ganska tydligt eftersom det var maskerade att det inte var så. När den ena killen tog fram sitt basebollträ förstod jag att det inte var på skoj, säger Lotta.

Hon blev både arg och rädd och visste först inte riktigt vad hon skulle göra. 

– De sa till mig att "du har ditt jobb, detta är vårt".

Vägrade lämna ifrån sig telefonen

Männen sa åt Lotta att lägga ner telefonen, men hon sa bestämt nej. Hon bad dem att flytta på sig, men de lät henne inte passera.

– Flyttade jag mig åt vänster, så flyttade de sig också åt vänster.

Hon berättar att hon såg framför sig hur hon skulle bli nedslagen, och hur hennes son skulle få höra det i telefonen. Men hon hade bestämt sig för att inte ge dem telefonen.

– Någon måste stå upp i detta samhälle som vi har. Man kan inte bara låta dem hållas. 

Hade attackerat flera andra

Då visste hon inte att männen, som verkade kraftigt påverkade, redan hade både rånat och misshandlat andra personer och även var beväpnade med kniv. 

Lotta Christiansson stod upp mot rånarna. Foto: HENRIK JANSSON

Efter en stund började det närma sig människor som kom gående mot vägen där de stod – då lät rånarna henne gå.

– De sa att det var tur att jag var trevlig annars hade de aldrig släppt mig. Jag tyckte själv att jag var ganska tyken mot dem, berättar hon.

Rånarna kom tillbaka

En stund senare hade Lotta tagit sig ner till Avenyn och ringt polisen. Men när hon stod där och väntade så fick hon syn på de två männen som hade försökt råna henne igen. De var på väg fram mot henne.

– De berättade att de hade diskuterat min ålder och ville fråga hur gammal jag var. Jag skannade dem uppifrån och ner för att minnas alla detaljer som man vet är avgörande för att polisen ska hitta dem.

 

LÄS OCKSÅ: Martas ilska – läxade upp Ica-rånaren: "Ut med dig" 

 

När polisen kom fram hade rånarna lämnat platsen. Lotta fick följa med i polisbilen och hörde efter några minuter på polisradion att de hade hittat gärningsmännen. 

Under rättegången berättar den ene mannen att det hade varit något med Lotta som gjorde att han inte ville råna henne.

”Han har fått en andra chans”

Männen dömdes i januari i år för olaga hot och rån mot andra personer och för rånförsöket mot Lotta. Den ena mannen dömdes även för ringa narkotikabrott och fick fängelse i ett år och fyra månader. 

Den andre mannen, som även dömdes för misshandel, fick skyddstillsyn med särskild behandlingsplan.

– Jag ser det som att han har fått en andra chans. Jag blev faktiskt glad. Han är så pass ung så det finns en chans för honom fortfarande, säger Lotta.

Hon planerar att ta kontakt med mannen för att ta reda på hur det går för honom. Men det kommer att få vänta.

– Jag måste landa i det här först. Det går väldigt upp och ner, vissa nätter ligger man och grubblar på vad som kunde ha hänt. 

Hon berättar att hon går hos en psykolog för att få hjälp att bearbeta händelsen. Hon känner sig mer begränsad i sitt liv, även om hon inte är särskilt rädd att det ska hända henne igen. Hon är mer rädd att det ska hända hennes barn.

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android