Lotta Engberg om sitt lyckliga singelliv

Foto: MARIA STEÉN
Foto: MARIA STEÉN
Den 19 juni startar årets upplaga av "Lotta på Liseberg". Här är Lotta in action i augusti 2014.
Foto: ROBIN ARON
Säsongen 2017 blir 14:e året för "Lotta på Liseberg". Här en bild från 2015.
Foto: ANDERS YLANDER
Lotta Engberg älskar att vara ute i naturen med sina hundar.
Foto: Privat

Lotta Engberg lever ett lyckligt singelliv och har fullt upp med barnbarn, hundar och golf.

– Kärleken behöver inte komma från en man, säger hon.

I sommar planerar hon att ha extra mycket ledigt – förutom att leda allsången på Liseberg förstås. Den 19 juni är det dags för 14:e omgången av "Lotta på Liseberg".

Programledaren och artisten Lotta Engbergs sommar är i stort sett planerad och klar. I år blir det inte någon summarturné utan extra mycket ledighet väntar Lotta som numera lever livet som singel och njuter av umgänge med familj, vänner och hundar.

Efter några veckor som stand in för Ingvar Oldsberg i TV4:s "Bingolotto" i maj, tänker hon ta det lugnt och ha semester innan det är dags för årets omgång av "Lotta på Liseberg". Den 19 juni drar allsången i gång för 14:e säsongen, och för nionde sommaren i TV4.

– Jag undrar om jag inte har något slags rekord som allsångsledare i Sverige, konstaterar hon. 


LÄS MER: Christer Sjögren i bok om romansen med Lotta Engberg 


Det känns fortfarande lika roligt efter alla år, och ingenting går på rutin menar Lotta Engberg.

– Det är så fruktansvärt trevligt så det går nästan inte att beskriva med ord. Jag tror det är enkelheten, att det är så chosefritt, som bidragit till succén. Ibland har jag själv tittat på programmet på tv långt efteråt och jag sitter och spritter med och hänger på, sjunger och ler. Och det är ju det vi vill med programmet, att folk ska må gott.

Under åren har Lotta Engberg uppmärksammats för sina snuskiga skämt och råa, men hjärtliga ton.

– Jag är 54 år och har levt ett tag. Då måste man väl inte vara så fin i kanten. Man kan väl få skoja lite, säger hon.

Väljer sjöar framför havet

När Lotta Engberg ska koppla av under semestern och lediga dagar väljer hon hellre skogar och sjöar framför hav och kust. Hennes smultronställen ligger långt i från havet.

– Jag är ingen havsmänniska. Jag vill ha sötvatten när jag badar. Saltvatten blir för kladdigt. Det är väl för att jag kommer från Norrbotten.


LÄS MER: Lotta Engbergs kärlek till sin hund 


Hennes favoritställen är sjöar som Ömmern vid Ödenäs, Mjörn vid Alingsås där hon tidigare bodde, och Älsjön som ligger nära där hon nu bor, i Olofstorp. Det var hit hon flyttade efter skilsmässan från   förre maken Patrik Ehlersson.

– Det finns massor av fina sjöar runtomkring, och för mig är svensk sommar att bada i en sjö och ha picknick, gärna med barnbarnen.

Lycklig singel

Lotta Engberg förklarar att hon är lycklig singel och har fullt upp i livet med mycket annan kärlek.

– Den behöver inte komma från en man kan jag känna. Det är kärleken till barn och barnbarn, mina vänner, mitt jobb och mina hundar. Det är något magiskt i den kärleken när man går iväg till dagis och på lång väg hör någon ropa "Mormor!", säger hon. 


LÄS MER: Lotta Engberg om mormorslyckan


Lotta berättar att hon på kort tid blev mormor till fem barnbarn som nu är mellan ett och tre år. De kom till världen under en period på ett år och tio månader.

– Jag har två barn, och först fick de barn nästan samtidigt. Sedan fick en av dem snabbt ännu ett barn, och den andra fick tvillingar. Du kan tänka dig att det är hallabaloo när vi träffas. Det är jätteroligt!

Singellivet omfattar också en hel del golfspelande. Hon går en runda så ofta hon kan.

– Jag är mest på golfbanorna i Öjared och Lärjedalen. Jag är skitdålig men tycker att det är jätteskoj. Det är väldigt socialt och mysigt att träffa så mycket trevliga människor, säger hon.

Även om Lotta gillar att vara mycket hemma på sin terrass tar hon sig ibland ut på byn där hon bor.

Livemusik och quiz

– Det finns ett jättemysigt ställe i Olofstorp, Salles skafferi, där det ofta är livemusik och musikquiz. Där kan man ta en pilsner, äta god mat och sedan knalla hem.

Naturen har också en stor plats i Lotta Engbergs hjärta. Att ta hundarna på promenad och andas skogsluft är bland det bästa hon vet.

– Jag brukar stanna till lite var som helst där det ser ut att finnas en stig eller skogsväg. Jag parkerar bilen, tar ut hundarna och så går jag rakt ut i naturen. Det är så berikande. Att bara se sig omkring och få frisk luft, att uppleva allt som gror och växer. Det är vad jag tycker människor borde göra. Och så är det helt gratis, säger hon.


Senaste nytt från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android