Lotta Engberg om sin kärlek – till älgjakten

Lotta Engberg slog igenom för 30 år sedan.
Foto: NORA LOREK
Nu är hon aktuell i en ny julshow.
Foto: NORA LOREK
Lotta Engberg berättar om sitt singelliv - och om lyckan att vara mormor.
Foto: /IBL / /IBL

Lotta Engberg, 54, har levt som singel i två år och hon stortrivs. 

I år är det 30 år sedan hon slog igenom med "Fyra Bugg & en Coca Cola". 

Den folkkäre artisten har mycket att stå i med julshower, Lotta på Liseberg, sitt jaktintresse och sina fem barnbarn.

– Som mormor är det jag som bestämmer, och då kan det hända att man äter glass varje gång, säger hon.

I år är det 30 år sedan Lotta Engbergs vann melodifestivalen med "Fyra Bugg & en Coca Cola" och slog igenom för det svenska folket.

– 30 år! Herregud, det har inte hänt så mycket i huvudet. Jag är möjligtvis lite mer omogen i dag än vad jag var då, säger Lotta Engberg. 


LÄS OCKSÅ: Lotta Engbergs julshow – i den oväntade trion 


Hon berättar att det var slump och tillfälligheter som fick henne att gå från keyboardist och körsångare i ett dansband, till folkkär artist över en natt.

– Det var ingen som ville sjunga eller ta i den låten, så jag tog den i stället. Det var inte direkt planerat, jag var dessutom höggravid, men det gick ju ganska bra ändå och vi vann, säger hon.

"Handlar mycket om flax" 

Dagen efter tävlingen avgjordes fick Lotta en överkorsad geting i Expressen, men det var inget som hon hängde läpp över, berättar hon.

– Jag såg det som ett vanligt jobb bara, men det ändrade mitt liv. Det handlar mycket om flax i den här branschen, säger hon.

2015 separerade Lotta från sin andra make, musikern Patrik Ehlersson, efter att ha levt ihop med honom i 20 år. Under två år har hon levt singelliv i villan i Olofstorp, och hon njuter av livet som självständig singelkvinna, berättar hon.

Lotta Engberg har fullt upp, bland annat med barnbarnen och sina hundar.
Foto: NORA LOREK

– Ibland får jag frågan om jag känner mig ensam, men jag gör verkligen inte det. Livet är så himla rikt ändå. Jag är en väldigt glad och nöjd singel. När jag var i 20-årsåldern var det där med äktenskap viktigare, då drömde jag om det och om barn, men jag har ju fått göra allt det där, säger hon.

Lotta om barnbarnen 

Lotta Engberg berättar att hon har fullt upp i sin vardag ändå, med sina hundar och sina fem barnbarn.

– Jag tror att det är oerhört viktigt att man blir stimulerad mentalt. Jag har underbara vänner och en fantastisk familj. När det gäller mina barnbarn så är det helt fantastiskt, jag har varken gjort dem eller behöver uppfostra dem varje dag, jag får bara alla göttebitar, säger hon.


LÄS OCKSÅ: Lotta Engberg köper ny villa – i förortenHur är mormorsrollen jämfört med mammarollen?

– Min egen mammaroll har förändrats, nu är mina barn vuxna och liksom färdiga. Man behöver inte säga till dem att bädda sängen längre, utan nu säger man tvärtom; ”strunta i det, så tar jag det sen”. Som mormor är det jag som bestämmer, och då kan det hända att man äter glass varje gång, säger hon.

Aktuell i julshow 

Yrkesmässigt ligger hon inte heller på latsidan, hon är aktuell i julshowen "Made in Sweden" på Trädgårn i Göteborg och har blivit verkligt folkkär genom "Lotta på Liseberg" som sänds under somrarna på TV4.

Hur är det att bli äldre som kvinna i underhållningsbranschen?

– Jag är glad att jag får vara frisk, sen blir man ju rynkigare så klart men det kvittar för mig. Jag har aldrig varit känd för min yta, jag är mer känd för att jag är så jädra käck, skrattar hon.

Lotta leder sedan ett antal år "Lotta på Liseberg"
Foto: ANDERS YLANDER

Hur är det att bli uppfattad som käck?

– Jag tycker det är helt okej, eftersom det är sant. Jag är ju käck!

Lotta berättar att fördelen med att bli äldre är att man inte behöver stressa så mycket och att det blir lättare att sortera yrkesmässiga erbjudanden och val.

– Jag gör bara saker som utmanar och utvecklar mig som person. Det kanske låter hemskt att säga, men jag behöver inte ta jobb som jag inte tycker är kul. När man är i min ålder så har man ju lyckats spara undan lite pengar, speciellt om man som jag inte är slösaktig eller har dyra vanor, säger hon.

Lotta Engbergs pappa var jägarmästare.
Foto: CHRISTER WAHLGREN

"Jägare är extremt viktiga" 

För att hålla sig pigg tränar Lotta två gånger i veckan och är ute på promenader med sina hundar. Hon har dessutom ett jaktintresse, och för någon månad sedan var hon och jagade älg, berättar hon.

– Jägare är extremt viktiga i vårt land. Många är arga på dem, men de är faktiskt dem som håller koll på och sköter om allt vårt fantastiska vilt. Min pappa är jägarmästare så det var ganska naturligt för mig att ta jägarexamen också.

Lotta har ett stort jaktintresse och var för någon månad sedan ute och jagade älg. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG