Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lotta bytte liv – lämnade Sverige för Medelhavsön

Svenskarna som bytte liv och flyttade till semesterparadiset
För 20 år sedan lämnade Lotta Svensson kylan i Sverige och Kungsbacka. Foto: Privat
I dag jobbar hon som hästmassör och ridlärare på Sicilien. Foto: Privat

Lotta Svensson åkte till Italien för att lära sig språket och jobba med hästar.

Vad hon inte räknat med var att hon också skulle hitta kärleken.

Nu, 20, år senare är hon och Antonio fortfarande ett par, de har två barn – och Lotta lever sin dröm som hästmassör på Sicilien.

– Jag stoppade undan mina möbler i ett magasin i Sverige, men jag kom aldrig tillbaka, säger hon.

Har du funderat på att flytta utomlands?

Hästar har alltid varit ett stort intresse för Lotta Svensson från Kungsbacka. Hon började rida i tioårsåldern och har jobbat med hästar sedan tonåren.

När hon var runt 20 bestämde hon sig för att bo en period på den italienska Medelhavsön Sicilien, något som Göteborgs-Posten, tidigare skrivit om. 

– Jag var mellan jobb och tänkte att jag hade chansen att flytta ner till mina fem systrar som då bodde i Italien, för att lära mig språket och jobba på en hästgård, säger hon. 

Fann kärleken på gården

I tio månader lärde hon sig italienska och jobbade på en gård som en för henne – då – okänd man ägde. 

– Jag jobbade för min nuvarande man, väldigt klassiskt. Han var hopp- och dressyrryttare då. Men jag beslutade mig för att flytta tillbaka till Sverige, jag tyckte det var för tidigt att flytta dit på riktigt och jag ville även plugga, säger Lotta. 

 Ett år gick, men sedan kom hennes italienska drömprins och hämtade tillbaka henne. 

– Jag tänkte att jag kunde försöka. Så jag stoppade undan mina möbler i ett magasin i Sverige, men jag kom aldrig tillbaka, berättar Lotta. 

Lotta, 41, började rida i tioårsåldern. Foto: Privat
I dag bor hon på en gård på östra Sicilien tillsammans med maken, två barn och tre hästar. Foto: Privat

Jobbar som hästmassör

I 20 år har Lotta och maken Antonio Lampio nu levt lyckliga på en gård utanför kust- och turistorten Giardini-Naxos, på östra Sicilien. Tillsammans har de barnen Nicolò, 14, och Giulia, 11, samt tre hästar. 

Antonio jobbar i dag som hovslagare medan Lotta är hästmassör. 

– Jag har alltid varit intresserad av det, säger hon. 

– När jag var gravid med min äldsta började jag plugga i Sverige, på distans. Så nu har jag jobbat som hästmassör i nästan 15 år. 

I Sverige är det inte särskilt ovanligt med hästmassage, säger Lotta. Hon konstaterar att det också börjar bli allt vanligare i Italien. 

– Förr tyckte de att det var väldigt, väldigt konstigt, men det är inte konstigare än massage för människor. Visst, man får vara mer genuin då hästarna inte kan berätta var de har ont eller i vilken muskel de känner en sträckning. Men tänk på en ishockeyspelare, de måste ha sjukgymnastik för att prestera, precis som tävlingshästar måste ha.

”Det är inte kostigare än massage för människor”, säger Lotta om yrket som hästmassör. Foto: Privat
Familjen bor i närheten av kust- och turistorten Giardini-Naxos.Foto: Privat

Kan sakna Sverige

Lotta säger att hon varit ”extremt dålig” på att både besöka Sverige sedan hon flyttade till Italien permanent, likaså på att lära sina barn prata svenska.

Men hon kan längta tillbaka till sitt hemland.

– Klart jag saknar det ibland. Inte kylan och regnet, men jag saknar den svenska naturen och att allting fungerar, säger Lotta Svensson.

Hade ni kunnat tänka er att flytta tillbaka? 

– Ja, faktiskt. Och det gör även min man och mina barn ibland. Det är mer professionellt i Sverige, främst i jobbvärlden, där blir man uppskattad.