Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lori hittade tillbaka till sin ungdomskärlek efter 35 år

Stefan och Lori Holmgren träffades i USA när de var i tonåren. De gifte sig på var sitt håll och fick barn. Nu är de gifta med varandra. Foto: HENRIK JANSSON
Lori och Stefan Holmgren fann varandra efter 35 år. Nu förenar de Amerika och Sverige i sitt nya bed and breakfast i Halland. Foto: HENRIK JANSSON
Lori och Stefan bor nu i Köinge utanför Falkenberg. Foto: HENRIK JANSSON

KÖINGE. Lori träffade Stefan från Sverige hemma i Pennsylvania när hon var 17. 

Hon glömde aldrig sin ungdoms förälskelse.

När han hörde av sig 35 år senare gav hon kärleken en andra chans.

– Under mitt äktenskap visste min man att Stefan var mitt livs kärlek, säger Lori Holmgren.

Nu är de gifta och har startat ett bed and breakfast utanför Ullared.

Stefan Holmgren var 18 år och reste till USA som utbytesstudent. Året var 1978 och han kom till den lilla lantliga orten Millville i Pennsylvania.

Ganska snart hade han spanat in den söta Lori som gick i samma historia- och engelskaklass.

– Första kyssen var ombord på en buss när vi var på utflykt med skolan. Sedan dejtade vi hela det året som Stefan var där. Vi var ute och dansade, träffade vänner och han lärde känna hela min familj, berättar Lori som då var 17 år.

Gillade historia och spelade schack

Lori var speciell, lite annorlunda mot de andra tjejerna i skolan tyckte Stefan. Den vetgiriga lantbrukardottern var nyfiken på världen, gillade historia och spelade schack precis som han. De gjorde upp planer. De skulle resa ihop och skaffa fyra barn tillsammans.

Lori kunde aldrig glömma sin ungdomskärlek Stefan. Efter flera decennier kom han tillbaka till USA på besök – och nu är de gifta. Foto: HENRIK JANSSON

Men utbytesåret tog slut och Stefan åkte tillbaka hem till Sverige för att gå klart gymnasiet och göra militärtjänst. Och Lori, hon var tvungen att stanna kvar och avsluta sina studier.

Under ett och ett halvt år höll de kontakten genom att skriva brev. Det var långt före Facetime och Skype. Men så rann brevskrivandet ut i sanden och båda gick vidare med sina liv.

Lori och Stefan Holmgren, nu 56 och 58 år, berättar sin historia hemma i det vackra gamla tingshuset i Köinge utanför Ullared i Halland. 

Bed and breakfast i Halland

Här har de skapat ett svenskamerikanskt bed and breakfast som just står i färd att öppnas, vilket även Hallands Nyheter rapporterat om. Premiärgästerna tas emot på fredag den 18:e januari. 

Huset är från 1833 och användes som tingshus till 1907. Flera gamla inredningsdetaljer vittnar om den tidigare rättsskipningen i byggnaden, som i det stora vardagsrummet på nedervåningen där skranket finns kvar som delade tingssalen mellan domare, nämndemän och dömda.

I Köinge utanför Ullared i Halland har Stefan och Lori skapat ett bed and breakfast. ”En plats där Amerika och Sverige möts”, förklarar de. Foto: HENRIK JANSSON

– Jag har alltid drömt om ett bed and breakfast, kanske i Connecticut eller Vermont. Men nu blev det här i Köinge i stället. Den lantliga miljön påminner mig mycket om mina hemtrakter, säger Lori.

Den lantliga miljön påminner mig mycket om mina hemtrakter.

”Jag var alltid kär i Stefan”

Vi backar bandet tillbaka till ungdomsåren. Lori berättar att hon två år efter att Stefan lämnat Pennsylvania gifte sig med en annan man och att de fick två barn.

– Men jag var alltid kär i Stefan. Min man visste att Stefan var mitt livs kärlek. Han visste att han var tvåa. Det var en del av vår relation och skapade problem. Även mina barn kände till att Stefan var någon jag dejtade i high school. Hans namn nämdes ofta. Vårt äktenskap tog slut efter 20 år, säger Lori som sedan framgångsrikt drev en restaurang i hemstaden Millville.

Även Stefan gifte sig. Han flyttade från Skellefteå till Göteborg där han studerade och arbetade. Och även han fick två barn – och skilde sig samma år som Lori, 2001.

Förutom Stefan och Lori bor även hunden Walter i det gamla tingshuset från 1800-talet. Foto: HENRIK JANSSON

”Kände igen Stefans handstil”

Men 2014 fick Stefan idén att åka tillbaka till Pennsylvania för att hälsa på sina gamla vänner från high school-tiden. Han mejlade och frågade också om någon visste vad som hänt Lori. Han fick veta att hon var restaurangägare i staden och bestämde sig för att skicka ett vanligt, handskrivet brev.

– Kvällen jag fick brevet var min dotter med mig. Jag kände direkt igen hans handstil. Vi hade ju brevväxlat då för längesedan. Och min dotter visste direkt vem Stefan var. Hon var väldigt uppspelt över brevet. Vi läste det tillsammans, berättar Lori.

 

LÄS MER: Iréne var singel i 83 år – sedan fann hon kärleken 

 

Stefan skrev att han skulle komma och att han förväntade sig tre saker: Han ville träffa Lori. Han ville bli bjuden på mat på hennes restaurang. Och han ville att de skulle ses utanför klassträffen.

Bilden togs på Stefan och Lori när de träffades i USA i slutet av 1970-talet. Foto: HENRIK JANSSON

– Jag var förvånad över att han skulle komma. Men jätteglad. Han hade alltid varit en del av mitt hjärta. Det är klart att det växte ett hopp. När han lämnade USA som 18-åring sa han att han skulle komma tillbaka och hämta mig. Jag väntade fortfarande och jag hoppades att det skulle hända nu, säger Lori.

Han hade alltid varit en del av mitt hjärta.

Vid den tiden hade både Lori och Stefan nya förhållanden efter sina skilsmässor, men bådas relationer var på upphällningen. Deras respektive var med vid första mötet i Philadelphia, på en baseballmatch.

– Sedan åkte vi hem till Millville och Stefan och kvinnan han var tillsammans med bodde hemma hos oss. Och vi höll det väldigt platoniskt. Men innan han åkte sa Stefan: ”Kom till Sverige”. Och jag bestämde mig för att åka några månader senare. Då hade vi båda gjort slut på våra förhållanden.

”En underbar återförening”

I augusti 2014 kom Lori på besök till Sverige. 

– Det var en underbar återförening. Det var som att vara på bröllopsresa före själva bröllopet, säger Lori.

Stefan och Lori visste snabbt att de ville satsa på ett liv tillsammans. Loris barn var vuxna och föräldrarna hade gått bort, så hon hade inget som höll henne kvar i Pennsylvania. Hon reste hem och sålde restaurangen.

– Mina barn stöttade mig helt och fullt. De sa att det var viktigt för dem att jag skulle leva det liv jag ville, säger hon.

Gifte sig på stranden

Flytten till Sverige blev permanent våren 2016. Samma år gifte sig paret i USA. 

– Vi hyrde ett hus vid havet i North Carolina. Vi gifte oss på stranden med alla barn och barnbarn, mina syskon och deras familjer närvarande. 

 

LÄS MER: Nathalie, 24 fann kärleken i Tanzania 

 

Första tiden bodde de i ett hus i Kungälv men drömmarna om ett bed and breakfast växte sig allt starkare. Även Stefan hade sedan gammalt haft tankar om ett eget ställe med rum för uthyrning.

– Vi hittade det här huset på Hemnet. När vi kom hit var det kärlek vid första ögonkastet. Vi kunde se möjligheterna. Jag älskar det lantliga området, med kor och gamla kyrkor. Jag växte upp på ett lantbruk och kände mig hemma här. Det är också härligt med närheten till hav och stränder, konstaterar Lori.

När vi kom hit var det kärlek vid första ögonkastet.
Lori och Stefan gifte sig på stranden i North Carolina 2016. Foto: HENRIK JANSSON

Och även närheten till varuhuset Gekås kändes avgörande. Det gör att det finns en marknad för verksamheten året runt, menar paret. De berättar att det gamla tingshuset som de nu varsamt renoverat och byggt om med nya rum och badrum, har en koppling till Gekås.

På 1980-talet köpte grundaren av Gekås, Göran Karlsson, huset och bodde här med sin familj under många år.

”Vi har fått en andra chans. Den tar vi vara på” säger Lori. Foto: HENRIK JANSSON

Lori och Stefan har döpt sitt ställe till ”Ameriden – där Amerika möter Sverige”. Förutom bed and breakfast finns en sportbar och ett gym.

Lori säger att hon kan konstatera att livet är fullt av överraskningar, ”twists and turns” och att hennes livsinställning nu är att göra allt hon får lust att göra och har möjlighet till.

– Vi har fått den här andra chansen jag och Stefan. Den tar vi vara på nu. Varje dag är viktig. Vi reser tillsammans och jag vill skapa minnen ihop med våra familjer. Julen firade vi i USA och barnen från Sverige följde med. Alla håller kontakten flitigt på Skype. Jag vill att mina barn ska se att det finns mer i livet än att sitta kvar i sin hemstad och jobba. Det är vad amerikaner gör där jag kommer ifrån. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!