Loran Guy Mogi döms för mord även i hovrätten.Loran Guy Mogi döms för mord även i hovrätten.
Loran Guy Mogi döms för mord även i hovrätten.
Kvinnan i 25-årsåldern väntade barn tillsammans med expojkvännen Loran Guy Mogi när hon misshandlades och sedan ströps. Foto: Henrik JanssonKvinnan i 25-årsåldern väntade barn tillsammans med expojkvännen Loran Guy Mogi när hon misshandlades och sedan ströps. Foto: Henrik Jansson
Kvinnan i 25-årsåldern väntade barn tillsammans med expojkvännen Loran Guy Mogi när hon misshandlades och sedan ströps. Foto: Henrik Jansson

Loran, 24, får skärpt straff – döms till livstid

Publicerad

Loran Guy Mogi, 24, mördade sin gravida exflickvän i Vårgårda.

Nu skärper hovrätten straffet till livstids fängelse – i domen skriver man att mannen "också släckte ett liv i tillblivelse."

– Även om det formellt inte är ett dubbelmord är det en klart försvårande omständighet att man mördar en gravid kvinna, säger åklagaren Robert Beckard.

Det var i mitten av augusti som det brutala mordet i Vårgårda inträffade.

Kvinnan i 25-årsåldern var gravid. Samma dag som hon bragdes om livet hade hon varit på ultraljudsundersökning. På kvällen visade hon bilderna för barnets pappa, expojkvännen Loran Guy Mogi.

Då misshandlade han henne på lekplatsen utanför sin bostad i Vårgårda – grannarna har vittnat om att de hörde skrik från platsen. Sedan ströps kvinnan.

– Jag vet inte riktigt hur jag, jag, jag, bara slog henne, men jag kommer inte ihåg hur. Jag hade ingen kontroll längre och tänkte ingenting. Allt var tjockt i mitt huvud, sa Loran Guy Mogi i förhör.

Flydde på cykel

24-åringen cyklade till tågstationen i Vårgårda och hoppade på ett tåg till Göteborg. Från Landvetters flygplats satte han sig på ett plan ner till kontinenten och först två veckor senare kunde Loran Guy Mogi gripas på den flyktingförläggning i tyska Hannover där han gömde sig.

Att kvinnan ville föda barnet trots att paret inte längre var tillsammans är det troliga motivet till mordet, enligt åklagaren Robert Beckard.

Straffet tidsbestämdes

Loran Guy Mogi dömdes av Alingsås tingsrätt till 18 års fängelse och utvisningen för mord. Rätten menade att handlingen han utfört var tillräcklig för fängelse på livstid, men utvisningen gjorde att straffet tidsbestämdes.

Så väl åklagaren som försvaret överklagade – och på måndagsförmiddagen kom hovrätten för västra Sverige med sin dom.

Loran Guy Mogi döms till livstids fängelse för mord. Rätten skriver i domen att man har tagit utvisningen i beaktning, men att straffet ändå ska vara livstid.

Ska överklaga

I domen står: "graviditeten var tämligen långt gramskriden, vilket Loran Mogi var väl medveten om. Enligt hovrättens mening är detta i hög grad försvårande, eftersom Loran Mogi genom att strypa XXX inte bara dödade henne, utan också släckte ett liv i tillblivelse."

Åklagaren Robert Beckard:

– Jag känner mig mycket nöjd. Tingsrätten gav honom orimligt stor rabatt. Nu blir det ett betydligt, betydligt längre fängelsestraff.

Marie Abrahamsson, Loran Guy Mogis advokat, berättar att den livstidsdömde mördaren ska överklaga till Högsta domstolen.

– Vi kommer att överklaga, säger hon.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER