Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lora fick psykos – berättar om vanföreställningarna

Ta alltid självmordstankar på allvar.
Lora Holmberg var övertygad om att hon var huvudperson i en australisk tv-serie.Foto: Privat / Privat

Lora Holmgren, 31, hade en egen tv-show i Australien. Programledarna dissekerade hennes liv, nagelfor hennes tillkortakommanden och producerade sketcher med Lora i huvudrollen.

Det var i alla fall vad Lora trodde. I själva verket hade hon drabbats av en psykos.

– I mitt huvud hände allt på riktigt, säger Lora, som tillslut ställde ett ultimatum till tv-folket som sånär kostade henne livet. 

I dag är hon ambassadör för organisationen (H)järnkoll, som arbetar för ökad öppenhet kring psykisk ohälsa.

Lora Holmgren var 22 och på resa i Australien. Planen var att förena nytta med nöje, att skriva klart sin universitetsuppsats och samtidigt leva livet.

– Men det blev inte som jag hade tänkt mig, säger Lora, som tidigare delat med sig av sin berättelse i ”Verkligheten i P3”.

Lora var driven, engagerad i samhällsfrågor och med hög arbetskapacitet. Men hon var också trasig.

– Jag har flera trauman i bagaget och under hela mina tonår fanns det också med ett missbruk. 

Lora drack för mycket och rökte även cannabis. Hon hade försökt bli ren, men i Australien föll hon snart in i gamla hjulspår.

– Jag sökte mig till hippiemiljöer där det var mycket fest och droger. Lika barn leka bäst.

Resan till Australien blev inte som Lora hade tänkt sig. Foto: Privat / Privat

Fick egen ”tv-show”

Lora pressade sig själv till det yttersta och jobbade parallellt tre olika jobb. Men när hon hade rast drack hon och på kvällarna rökte hon på. Mentalt mådde hon allt sämre och verklighetens konturer blev långsamt suddigare. 

En sen kväll satt Lora ensam och såg på en baseballmatch, när programledarna plötsligt slutade kommentera vad som hände på planen.

– De började redovisa en livshistoria i stället. Jag kände igen mycket av vad de sa, och till slut förstod jag vem det var de pratade om – mig.

När kommentatorerna sedan sa något som inte stämde reagerade Lora. Hon försökte försvara sig, ville berätta varför hon hade gjort som hon gjort. Och programledarna svarade henne.

– Det blev ett långt samtal där jag fick dementera eller bekräfta vad som hade hänt eller inte hänt. Efter det kretsade hela min tillvaro kring att de pratade om mig på tv. I mitt huvud hände allt på riktigt.

I själva verket hade Lora drabbats av en psykos.

Lora var övertygad om att australisk tv sände flera program som handlade om hennes liv.Foto: Privat / Privat
Lora kände sig övervakad och flydde hem till Sverige.Foto: Privat / Privat

Baseballmatchen var inte en isolerad företeelse. Snart handlade allt på tv om Lora. I morgonprogrammets soffa pratade de om henne, nyheterna handlade om Loras liv och det producerades sketcher om hennes klavertramp.

– Jag upplevde att det var roligt för alla andra, men för mig var det bara förnedrande.

Försökte ta sitt liv

Till slut bestämde sig Lora för att fly från Australien, hem till Sverige. Bara så kunde hon komma bort från den ständiga övervakningen. 

– Det gick bra i ett par dagar, men sen upptäckte jag att de pratade om mig på svensk tv också. I min värld hade de köpt rättigheterna till den australiska showen.

Omgivningen försökte förklara för Lora att det hon upplevde inte var på riktigt, men hon vägrade att tro dem. 

Nyårsafton 2012 ställde hon ett ultimatum till tv-folket: Ge mig någon slags bekräftelse på att det jag upplever är sant, eller ha mitt blod på era händer.

– Om de vägrade ge mig det jag ville ha skulle jag ta mitt liv, berättar Lora.

Hon klädde upp sig i vackra kläder och följde spänt nyårsvakan i lägenheten där hon bodde. In i det sista hoppades hon. När Jan Malmsjö läste upp ”Ring, klocka ring” på Skansens scen i Stockholm, såg hon hur han stannade upp och vände sig mot henne. 

Men någon bekräftelse kom aldrig och Lora fullföljde sina planer.  

Vill hjälpa andra

Lora skadades efter ett högt fall, men överlevde. Hon vaknade på sjukhus med en krossad arm och ett skadat bäcken. En läkare berättade vad som hade hänt, och förklarade för Lora att hon befann sig i en psykos.

– Jag började komma tillbaka till verkligheten så fort jag fick en diagnos och började medicineras, berättar hon.

Vägen tillbaka blev lång och svår, kantad av återfall, men i dag mår Lora bra. Hon lever ett hektiskt småbarnsliv i halländska Rolfstorp och i jobbet som ambassadör för organisationen (H)järnkoll reser hon runt och föreläser om sina erfarenheter av psykisk ohälsa.

– I början kände jag en stor sorg över det jag varit med om, men med åren har det blivit en styrka. Jag känner att jag kan använda det till något gott, nu när jag har läkt. Jag hoppas att min berättelse kan hjälpa andra, det är drömmen.

Har du självmordstankar?

Att tänka på självmord är inget ovanligt, men ibland blir tankarna allvarliga och upptar större delen av ens tid. Det är ett tecken på att man behöver hjälp!

 

■ VÅGA BERÄTTA FÖR ANHÖRIGA

Håll inte dina tankar för dig själv. När vi ensamma bär på ett problem kan det kännas omöjligt att lösa. Det hjälper ofta att dela känslorna och tankarna. Finns det någon anhörig du kan dela tankarna med? Finns det någon på jobbet? Våga prata om hur du tänker.

■ RING EN HJÄLPLINJE

Det finns kloka människor som vill hjälpa dig. Det finns alltid andra vägar än att välja självmord, även när det känns som mörkast, och det finns hjälp att få! Du har ingenting att förlora.

■ VÄLJ LIVET

Känns allt hopplöst? Tänk på att du förmodligen är inne i en djup depression, i ett sjukdomstillstånd och att du behöver hjälp. Stressa inte fram ett förhastat beslut om att ta ditt liv. Skjut upp det beslutet. Prova alla andra utvägar först. Ge dig själv den chansen!

■ VID AKUTA SUICIDTANKAR

Ring 112 och berätta vad du heter, var du bor och berätta om dina tankar. Du får hjälp direkt.

Så kan du rädda liv

■ TA ORON PÅ ALLVAR

Om din anhöriga pratar om självmord eller om du är orolig för att han eller hon går i suicidtankar - reagera. Ta hotet på allvar. Förutsätt inte att det går över. Reagera. Prata med personen.

■ VÅGA FRÅGA

Det kan kännas svårt att fråga om någon tänker på självmord men du visar att du har lagt märke till att något är fel och att du bryr dig om personen.

■ VÅGA LYSSNA

Inge hopp genom att visa att du är engagerad och vill förstå.

■ TA HJÄLP

Ring en expert, få stöd i hur du kan hantera samtalet med din anhörig som inte mår bra.

■ VÅGA TIPSA VIDARE

Ge din anhörig telefonnummer till hjälplinjer, psykologer, experthjälp (se telefonnummer i rutan ovan). Det kan vara skillnaden som gör att han eller hon orkar ringa och försöka få hjälp.

Fem myter om självmord

■ DET GÅR INTE ATT HINDRA EN PERSON SOM BESTÄMT SIG

Helt fel! Mellan 85 och 90 procent av dem som gjort allvarliga självmordsförsök dör inte av självmord senare i livet.

■ SJÄLVMORD GRUNDAR SIG OFTA PÅ RATIONELLA TANKAR

De flesta självmordshandlingar inträffar under inflytande av psykiska störningar eller missbruk.

■ DE SOM TALAR OM ATT TA LIVET AV SIG GÖR DET INTE.

Jo, de flesta som begår självmord har tidigare pratat om det.

■ SAMTAL OM SJÄLVMORD KAN 'VÄCKA DEN BJÖRN SOM SOVER'

Att slumrande självmordstankar kommer upp till ytan kan vara bra. När tankarna blir medvetna, blir vi nämligen också medvetna om att vi behöver söka hjälp.

■ I SVERIGE BEGÅS FLEST SJÄLVMORD I VÄRLDEN.

En svårutrotad myt. Sanningen är att Sverige ligger i mitten bland EU-länderna när det gäller självmordsstatistik.

LÄS OCKSÅ: Psykisk ohälsa har ökat ”dramatiskt” bland unga