Anders Szalkai har fem SM-guld inom maratonlöpning och är den senaste svenska manliga löparen som vunnit Stockholm Marathon.
Charlotte Karlsson har vunnit flera SM-medaljer och har ett guld inom maratonlöpning. Även hon har vunnit Stockholm Marathon.
Nu delar de med sig av sina bästa tips inför lördagens Göteborgsvarv, för att du ska orka ta dig runt de 21 kilometrarna.
Så ska du äta
Både Karlsson och Szalkai är överens om att kolhydrater är A och O för att orka med den fysiska ansträngning som ett halvmaraton innebär, detta därför att just kolhydrater fyller på energidepåerna.
– När det gäller kosten ska man absolut inte experimentera för mycket och man behöver inte överdriva och trycka i sig för mycket. Men kolhydrater är viktiga och de bör man inte skippa. Man känner sin kropp bäst, säger Charlotte Karlsson.

Anders Szalkai håller med om att det är oklokt att ändra kosten radikalt, eftersom att det kan ställa till det för magen.
– Ska man ändra något ska man tänka på att inte äta för mycket fiber och kanske välja ett ljust bröd i stället för ett grovt, förklarar han.
Karlsson föredrar att skippa köttet för att hålla magen i trim.
– Jag brukar äta plantbaserat dagarna innan, för jag inte vill ha någon ”köttmage” men det är väldigt individuellt, säger hon.
Ät ett mål extra
De flesta regelrätta maraton drar i gång redan på morgonen, men eftersom Göteborgsvarvet startar först på eftermiddagen behövs ännu ett mål mat innan man kör i gång för att man ska orka.
Här förespårkar både Karlsson och Szalkai samma typ av mat som dagen innan, men i mindre mängd.
När lunchen ska intas råder det dock lite olika meningar om.
– Jag brukar äta tre, fyra timmar innan, förklarar Szalkai.
Charlotte äter lite tidigare, eftersom hon hellre fyller på depåerna under själva loppet, berättar hon.
– Jag vill gärna känna mig lite småhungrig vid starten, därför äter jag tre, fyra timmar innan start. Att känna sig mätt på startlinjen är den värsta mardrömmen, säger Karlsson.
Drick ordentligt
Att bibehålla en bra vätskebalans är viktigt för att inte bli uttorkad under loppets gång. Därför menar experterna att man ska se till att dricka under loppets gång.
– Jag att det är bra att fylla på med energi under själva loppet i form av sportdryck så man får i sig salter och elektrolyter och att man också kan tar någon energibar. Det finns ju stationer på varvet och man ska inte vara rädd för att hugga in ganska tidigt, säger Charlotte Karlsson.
Klädval och skavsår
Eftersom det finns risk för regn under varvet är det viktigt att ha kläder av rätt material när du ger dig ut.
Torr kan man hålla sig innan start, bland annat genom att ha en sopsäck över axlarna, som man sedan gör sig av med innan man börjar löpa.
– För de allra flesta kommer det nog gå alldeles utmärkt att springa i shorts eller linne, men en sak som jag tycker är jätteviktig är att man inte drar på sig kläder som väger mycket när de blir fuktiga, säger Charlotte Karlsson.
– Det är okej om de blir blöta, för man är varm när man är i gång. Men man ska ha konstmaterial som andas.
Anders Szalkai tipsar om hur du undviker skavsår.
– Det är bättre att ta det säkra före det osäkra här. Jag brukar smörja in känsliga ställen med en mjukgörande salva. Klassiska ställen är armhålor, bröstvårtor och fötterna, förklarar han.
Efter loppet
Det gäller att undvika att bli kall, det kan därför vara en god idé att ta med ombyteskläder som du kan byta till efteråt.
Du ska också undvika att köra bil direkt efter loppet. Fyll på energidepåerna efteråt och unna dig något du tycker om.
– Passa på att njuta och belöna dig själv efteråt, säger Anders Szalkai.