Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löpartalangen Meraf Bahta får stanna i Sverige

En lycklig Meraf Bahta.Foto: Anders Wejrot
Meraf Bahta gråter inte längre tårar av oro och hopplöshet. Hälles löpartalang får stanna i Sverige - och gråter i stället glädjetårar. Nu vill 21-åringen tillbaka till världseliten - som svensk medborgare.
Solen gassar över Kungevi, idrottsanläggningen i Kungälv. Men två som skiner starkare än den gula stjärnan är Ulf Björklund och Meraf Bahta. Inte så konstigt. Efter ett och halvt år fyllda av tårar, ångest, och dålig sömn fick de i måndags beskedet de väntat på. Meraf Bahta har fått arbets- och uppehållstillstånd och får därmed stanna i Sverige
- Jag är så glad, mycket glad, säger hon och spricker upp i brett, vitt leende under den svarta kepsen.

Björklung är extrapappa

Tränaren och "extrapappan" Ulf Björklund, som Meraf har bott hos sedan maj förra året, är lika glad.
- Helt fantastiskt att det blev så. Man har hoppats men inte vågat tro, säger han.
- Jag fick det uppläst av arbetsgivaren på Merafs jobb (ett bemanningsföretag). Jag var så så skakig att jag knappt vågade lyssna. Pulsen var minst i 180. När jag förstått vad han sa skrek jag som att Sverige gjort mål i en VM-final i fotboll.
Beskedet firades ordentligt. Först med ett träningspass, sedan var det champagne och lax på menyn. Allt medan den svenska flaggan vajade utanför.
- Och åska, tillägger Meraf Bahta med ett skratt.
- Just ja. Naturen ställde till fyrverkerier på natten. Inte dåligt, säger Ulf Björklund.
Nu kan de lägga allt det trista bakom sig och i stället fokusera på det roliga - träningen.
- Motivationen är det inget fel på. Man måste hålla tillbaka dig, säger Ulf i riktning mot sin adept, som bara ler.
- Konditionen har kommit långsamt tillbaka. Nu går det bättre och bättre, säger Meraf, som tränar mellan elva och fjorton mil i veckan.

Vill tillbaka som svensk

I kväll springer hon i GP-tävlingen i Karlstad. Annat var det för fyra år sedan. Som 17-åring tävlade hon i Roms Golden League-tävling. Och det är tillbaka till de stora scenerna hon vill - helst som svensk.
- Så fort som möjligt ska vi ansöka om svenskt medborgarskap. Egentligen ska man ha bott här i fem år. Men historiskt sett har det hjälpt med friidrottsförbundets påtryckningar, säger Ulf Björklund.
Nästa säsong hoppas han att Meraf ska få dra på sig landslagsdressen och 2012 är det OS i London.
- Man får skynda långsamt. Men snart är hon tillbaka där hon var för några år sedan. Och då är en kvalplats till OS rimlig, säger han.
Men det är inget det fokuserar på en dag som denna.
- Nu är vi bara så glada. Man är ett enda stort leende. Äntligen får vi gråta tårar av glädje, säger Ulf och kramar om Meraf.