Sixten Lindblom tillsammans med kollegan Jimmy Matsson, de två som räddade löparens liv.Sixten Lindblom tillsammans med kollegan Jimmy Matsson, de två som räddade löparens liv.
Sixten Lindblom tillsammans med kollegan Jimmy Matsson, de två som räddade löparens liv.
Ytterligare en ambulans med narkosläkare och sjuksköterska kom till plasten. Foto: Robin AronYtterligare en ambulans med narkosläkare och sjuksköterska kom till plasten. Foto: Robin Aron
Ytterligare en ambulans med narkosläkare och sjuksköterska kom till plasten. Foto: Robin Aron

Löpare fick hjärtstopp – räddades av Sixten

Publicerad

En löpare fick hjärtstopp och kollapsade under Göteborgsvarvet – då kom narkossköterskan Sixten Lindblom, 33, till undsättning. Hans hjälteinsats räddade mannens liv, men han vill själv inte framhålla sitt eget ingripande.

– Utan samarbetet med volontärerna på plats och polisens hjälp så hade det aldrig gått, säger han.

Förra året dog en löpare efter att ha kollapsat under Göteborgsvarvet och med det färskt i minnet blev det en obehaglig upplevelse när en löpare i lördags kollapsade under årets upplaga av loppet. Det var längst med Avenyn, när löparen endast hade fem kilometer kvar att springa, som han föll ihop. Ambulans tillkallades och i den satt narkossköterskan Sixten Lindblom och hans kollega.

– Vi stod vid Vasaplatsen när vi fick larmet och kunde snabbt ta oss till platsen, säger han och framhåller volontärerna och polisens hjälp på platsen.

Hjärtat hade stannat

– Volontärerna som arbetade på platsen var sjukvårdsutbildade och hade påbörjat arbetet med att rädda mannen. De hjälpte till att dirigera oss när vi kom fram och polisens underbara arbete med att spärra av platsen var till stor hjälp.

Vid kollapsen hade mannens hjärta stannat, men när Sixten och hans kollega utförde hjärt- och lungräddning kunde de stabilisera mannens tillstånd, få i gång hans puls och med ambulans föra honom till sjukhuset. Där fick han vård under dagen.

Vad hade hänt om ni inte varit på platsen?

– Det är jättesvårt att säga, det går bara att spekulera i hur det hade kunnat sluta. Det är otroligt viktigt med snabb hjälp när hjärtat har stannat och en person inte har någon puls, då bli läget mycket svårare ju längre tiden går. I det här läget var volontärerna jätteduktiga som höll i gång hjärtat fram till dess att vi kom fram.

Hur mår du själv efter händelsen?

– Just i stunden är man totalt fokuserad på det arbete vi gör, men det är klart att det är omvälvande. Även om det ingår i yrkesrollen så är man bara människa och det är klart att man påverkas.

Evelina Lindfors
Evelina Lindfors

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER