Löpare fick hjärtstopp – räddades av Sixten

Sixten Lindblom tillsammans med kollegan Jimmy Matsson, de två som räddade löparens liv.
Ytterligare en ambulans med narkosläkare och sjuksköterska kom till plasten.
Foto: Robin Aron

En löpare fick hjärtstopp och kollapsade under Göteborgsvarvet – då kom narkossköterskan Sixten Lindblom, 33, till undsättning. Hans hjälteinsats räddade mannens liv, men han vill själv inte framhålla sitt eget ingripande.

– Utan samarbetet med volontärerna på plats och polisens hjälp så hade det aldrig gått, säger han.

Förra året dog en löpare efter att ha kollapsat under Göteborgsvarvet och med det färskt i minnet blev det en obehaglig upplevelse när en löpare i lördags kollapsade under årets upplaga av loppet. Det var längst med Avenyn, när löparen endast hade fem kilometer kvar att springa, som han föll ihop. Ambulans tillkallades och i den satt narkossköterskan Sixten Lindblom och hans kollega.

– Vi stod vid Vasaplatsen när vi fick larmet och kunde snabbt ta oss till platsen, säger han och framhåller volontärerna och polisens hjälp på platsen.

Hjärtat hade stannat

– Volontärerna som arbetade på platsen var sjukvårdsutbildade och hade påbörjat arbetet med att rädda mannen. De hjälpte till att dirigera oss när vi kom fram och polisens underbara arbete med att spärra av platsen var till stor hjälp.

Vid kollapsen hade mannens hjärta stannat, men när Sixten och hans kollega utförde hjärt- och lungräddning kunde de stabilisera mannens tillstånd, få i gång hans puls och med ambulans föra honom till sjukhuset. Där fick han vård under dagen.

Vad hade hänt om ni inte varit på platsen?

– Det är jättesvårt att säga, det går bara att spekulera i hur det hade kunnat sluta. Det är otroligt viktigt med snabb hjälp när hjärtat har stannat och en person inte har någon puls, då bli läget mycket svårare ju längre tiden går. I det här läget var volontärerna jätteduktiga som höll i gång hjärtat fram till dess att vi kom fram.

Hur mår du själv efter händelsen?

– Just i stunden är man totalt fokuserad på det arbete vi gör, men det är klart att det är omvälvande. Även om det ingår i yrkesrollen så är man bara människa och det är klart att man påverkas.