Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Loke föll ur olycksdrabbade karusellen för två år sedan

Pojken skadades allvarligt i torsdags, efter att ha ramlat ur karusellen ”Rodeo”. För två år sedan inträffade en liknande incident, i samma attraktion.
Två pojkar har på två år ramlat ur karusellen Rodeo, och skadats.
Foto: Jesper Anhede / Parks and Resorts

I torsdags skadades en tioårig pojke allvarligt när han föll ur karusellen ”Rodeo” på Skara sommarland.

Det är inte första gången.

För två år sedan skadades Loke Högberg, då åtta år gammal, när han ramlade ur samma karusell.

Hans pappa Andreas Gilljam är upprörd över att samma sak kunnat ske igen.

– Det är skandalöst, det är så dåligt skött, säger Lokes pappa Andreas Gilljam.

På tisdagen rapporterade TT att läget för pojken är stabilt. 

Besöket på Skara sommarland 2019 hade Loke Högberg, då åtta år, sett fram emot länge.

Men det gick inte länge innan Andreas Gilljam, som själv var hemma, fick ett telefonsamtal. Loke hade ramlat ur en karusell på nöjesparken.

– Då fick man ren och skär panik, jag trodde han var död.

I ilfart tog Andreas Gilljam bilen till sjukhuset i Skövde, där han fick reda på vad som hade hänt med Loke.

– Jag minns att det stod i tidningarna att han var lindrigt skadad. Men benet var riktigt sargat. Det blev operation och sjukhusvistelse ett par dagar, sen var vi hemma med honom i 2-3 veckor, han var gipsad och allt möjligt. 

Loke, 10, föll ur karusellen "Rodeo" på Skara sommarland för två år sedan. Idag är han helt återställd, men har inte åkt karuseller sedan dess.
Foto: Privat

”Det är skandalöst”

Andreas berättar att nöjesparken tog kontakt med familjen väldigt snabbt. Efter att olyckan utretts fick de förklarat för sig att det aldrig hade kontrollerats att säkerhetsbygeln var nedfälld i den gondol som Loke och hans kompis satt i, i karusellen Rodeo.

– Det är skandalöst. Det får inte hända. Det är inte okej nånstans, säger han.

– Och så händer det igen, i samma karusell. Det är så dåligt skött.

I torsdags skadades en tioårig pojke allvarligt efter att ha ramlat ur samma åkattraktion på Skara sommarland. Han behövde opereras dagen efter händelsen, som utreds av både polis och Skara sommarland själva.

Pojken och hans pappa åkte attraktionen Rodeo tillsammans när olyckan inträffade i torsdags kväll. När pojken fallit ur åkvagnen hamnade han under en av de roterande diskarna och skadade ben, armbåge samt ansikte. Pojken fördes till sjukhuset i Skövde som konstaterade att han var svårt skadad. Under fredagen överfördes han till Universitetssjukhuset i Linköping där han opererades akut. Under tisdagen meddelade sjukhuset till TT att pojkens tillstånd är stabilt.

Polisen utreder olyckan som vållande till kroppsskada.

”Vi får bygga om maskinen om vi ska ha kvar den”

Janne Nilsson är vd för Skara Sommarland, och säger att han bara kan beklaga att en olycka skett igen. Det är ännu inte utrett exakt hur den gått till, men enligt Nilsson är det mest troligt ”flera fel som samverkat”. 

– Vi hade ju gjort en förändring i attraktionen så att man hade tredubbel mekanisk säkerhet för att inte låsa upp den, i fallet 2019 var det ju ett handhavandefel från vår sida. Jag kan ännu inte svara på exakt hur det har gått till (olyckan i torsdags, reds. anm.). Det är jättetråkigt att det som har hänt, både första och andra olyckan, säger Janne Nilsson och fortsätter:

– Vi får bygga om maskinen om vi ska ha kvar den, jag kan inte se att vi kommer starta den förrän den är helt ombyggd. 

Kan det bli aktuellt att ta bort attraktionen?

– Ja, det är ett alternativ.

Lokes pappa, Andreas Gilljam, menar att olyckan hade kunnat sluta mycket värre, och är upprörd över att en olycka kunnat ske igen i samma karusell.
Foto: Privat

”Jag som känner mig otrygg”

Andreas Gilljam berättar att sonen Loke blev skärrad av händelsen i Rodeo 2019.

– Han trodde att han skulle dö, det sa han till sin mamma. Det är ganska starkt för en åttaårig pojke att känna ”nu dör jag”.

Två år har gått, men än har Loke inte åkt några karuseller sedan händelsen.

– Det får han inte för mig, inte överhuvudtaget. I Halmstad där vi bor finns ett litet ”billigt” nöjesfält och han har frågat om vi inte kan åka. Nej, säger jag då. Det är jag som känner mig otrygg. Men vet ju inte vad det finns för säkerhet. Om inte Skara sommarland kan sköta säkerheten så tvivlar man ju lite som förälder.

UR ARKIVET: Träd rasade över ”Tik Tak”

Nöjesparkens ledning: ”Förstår om folk blir förskräckta”