Lokalpolitiker dömd till fängelse för våldtäkt

Foto: Lisa Mattisson

Den moderata politikern från Västsverige stod åtalad för att ha våldtagit en politikerkollega på ett lyxhotell i Stockholm.

Kvinnan skrev så här i ett sms efter händelsen:

– Han gick över alla gränser som finns och jag sitter och bannar mig för att jag borde ha sparkat hårdare, skrikit högre och varit mindre trevlig, ja det klassiska ...

Nu döms han till fängelse i två år.

Klockan 11 på måndagen meddelades domen mot den västsvenske lokalpolitikern. Han döms till två års fängelse och ska även betala skadestånd på 115 000 kronor till kvinnan.

Det var i början av maj som den moderata politikern och en kvinnlig politikerkollega bodde på ett lyxhotell i Stockholm för att delta i en konferens. De kommer båda från samma område, och hade sällskap på tåget upp till huvudstaden. På kvällen gick de ut och åt tillsammans, och delade på en flaska vin. Kvinnan har uppgett att de hade en intressant politisk diskussion på väg tillbaka till hotellet, och han bjöd henne på en drink på rummet för att fortsätta samtalen.

Bad honom sluta

Enligt domen har hon uppgett att det inte fanns någon tanke alls på att den moderata politikern skulle ha haft någon sexuell avsikt med att bjuda upp henne på rummet, framför allt inte då han är över 30 år äldre än hon. Väl på rummet ska han ha tvingat sig på henne. Enligt domen ska han ha tagit tag i henne, hållit fast henne och hindrat henne att lämna platsen. Hon ska ha bett och vädjat honom att sluta.

– Såja lilla vän, det är inte så farligt, har hon uppgett att han sagt till henne efteråt i förhör.

Den kvinnliga politikern tog sig sedan ner till receptionen, och personal på hotellet har styrkt att kvinnan sökte hjälp efter händelsen. Dagen efter gick hon på seminarium, och skickade bland annat det här sms:et till sin väninna.

– Nej det behöver du inte. Måste gå på alla seminarium... han gick över alla gränser som finns och jag sitter och bannar mig för att jag borde ha sparkat hårdare, skrikit högre och varit mindre trevlig, ja det klassiska ...

Hon anmälde inte händelsen med en gång, utan först efter elva dagar. Enligt domen har hon sagt att hon tänkte att ingen skulle tro på henne, utan att han som erfaren politiker och nämndeman skulle uppfattas som mer trovärdig.

"En besvikelse"

Mannen har hela tiden hävdat sin oskuld, och menar att det rört sig om samtycke. Han har också uppgett hur han haft minnesluckor under delar av kvällen. Han döms nu till två års fängelse och skadestånd till kvinnan på 115 000 kronor.

– Det är klart det är en besvikelse eftersom min klient förnekar brott och menar att det som åklagaren hävdar har hänt är fel, säger mannens advokat Anders Segerblom.

Samtidigt menar han att domen inte var så överraskande i och med att mannen fick stanna kvar i häktet efter rättegången. Om de kommer att överklaga är ännu inte klart, men enligt Segerblom lutar det åt det hållet.

– Mycket talar för det, eftersom det inte gick som vi räknat med och hoppats på, säger advokaten.

Enligt tingsrätten är det däremot ställt utom rimligt tvivel att det har gått till på det sätt som kvinnan har uppgett.

Trots den osäkerhet som finns om tiden för händelsen anser tingsrätten att kvinnans berättelse ska läggas till grund för bedömningen och att det således är ställt utom rimligt tvivel att det har gått till på det sätt som hon har uppgett.

Mannen har avsagt sig sina uppdrag inom moderaterna.