För områdespolisen Christer Melvinsson är det ungdomarna som är drivkraften: "Man vill inte att de ska hamna i tråkigheter". Foto: HENRIK JANSSONFör områdespolisen Christer Melvinsson är det ungdomarna som är drivkraften: "Man vill inte att de ska hamna i tråkigheter". Foto: HENRIK JANSSON
För områdespolisen Christer Melvinsson är det ungdomarna som är drivkraften: "Man vill inte att de ska hamna i tråkigheter". Foto: HENRIK JANSSON
Christer Melvinsson har under många års tid skrivit regelbundna polisrapporter i lokaltidningen Torslanda-Tidningen.Christer Melvinsson har under många års tid skrivit regelbundna polisrapporter i lokaltidningen Torslanda-Tidningen.
Christer Melvinsson har under många års tid skrivit regelbundna polisrapporter i lokaltidningen Torslanda-Tidningen.

Lokalpolisen Christers oväntade succémetod

Publicerad

Områdespolisen Christer Melvinsson har valt en udda metod för att sätta stopp för ungdomskriminaliteten i Torslanda.

Han satte sig framför skrivbordet och började skriva i lokaltidningen.

– Jag har föräldrar som har visat mina artiklar för sina barn och sagt: "Jag hoppas att det inte är du som är med här", säger Christer Melvinsson.

Christer Melvinsson är en av de mest välbekanta poliserna i Göteborgsområdet. När han för ett antal år sedan porträtterades i tidningen Svensk polis gick det att läsa i artikeln:

"I snart tre decennier har Melvin, som han kallas, patrullerat sitt älskade Hisingen i Göteborg och han känner nästan varenda människa, vet vilka som ligger i riskzonen och vilka som har passerat den. Alla har hans mobilnummer."

 

LÄS MER: Tjuvarna lämnade tillbaka Olles dator i Torslanda

 

Melvinsson är områdespolis i Torslanda. Det är ungdomarna som är hans drivkraft.

– Man vill inte att det ska hända dem någonting och att de ska hamna i tråkigheter med exempelvis narkotika. Jag hade en tvåårsperiod när jag förlorade tolv ungdomar upp till 25 år som dog på grund av eller till följd av att de använde droger. Sådant glömmer man inte, säger han.

Sexofredande vid ridklubb

Att vara ute på gator och torg är en av hans metoder för att förebygga brott. Hans kolumn i den lokala Torslanda-Tidningen är en annan.

Varje tisdag skriver Christer Melvinsson en polisrapport där han går igenom vad som hänt i Torslanda den senaste månaden och texten han skrev förra veckan har fått stor spridning på sociala medier. I den berättar Christer Melvinsson om ett sexuellt ofredande vid en ridklubb, om en ful misshandel där ett tiotal "snorungar som stärkt sig med alkohol" hoppade på och misshandlade en ensam pojke och ett annat barn som blev rånad på sin mobil.

Christer Melvinsson tillsammans med skolelever år 2007.Foto: KARIN MALMHAV/EXPONERA/STOCKHOLM CITY

Grannarna satte fast tjuv

En vecka senare, i tisdags, skrev han:

"Angående min spalt förra veckan har jag fått en oerhörd respons. Misshandeln jag skrev om kommer vi klara ut. Tror även vi klarar ut pojken som blev rånad".

– Föräldrarna backar verkligen upp det jag skrivit. Det ringer föräldrar varje dag till mig här nu. Senast i går hade jag en pappa som ringde och sa: "Min son har varit inblandad i det här och nu ska vi gå till botten med det", säger Christer Melvinsson.

Christer Melvinsson arbetade i många år som mc-polis. Här syns han tillsmmans med hunden Tyson vid polisens dag i Kallebäck för 14 år sedan.Foto: BJÖRN ANDERSSON/INTERTEC

Han upplever att kolumnerna i lokaltidningen, som han säger att han skrivit i minst tio år, har haft stor positiv inverkan gällande kriminaliteten i Torslanda.

– Jag är oerhört tacksam över att invånarna i Torslanda har förstått att det inte är polisen de ska peka på, att det inte är skolan och inte socialtjänsten. Utan att det är vi tillsammans som ska göra det. Jag får in oerhört mycket tips. Hittills i år har vi bland annat haft 12 inbrott i Torslanda och tack vare vakna invånare kunde vi ta en tjuv och klara upp fem av inbrotten och ett inbrottsförsök.

– Tjuven försökte göra inbrott och blev påkommen. Så skickade grannarna grejerna till mig. Jag fick bilder och kunde med kollegers hjälp spåra upp killen.

Hyllas på Facebook

På Torslanda-Tidningens Facebook-sida kommenteras kolumnerna flitigt.

"Du är en klippa Melvin 👋", skriver en av läsarna.

"Man kan lita på Melvinsson 👮😘", skriver en annan.

"Bästa polisen ever", fyller en tredje i.

 

LÄS MER: Ungdomar attackerade bussar med brandsläckare i Torslanda

 

Själv förklarar Christer Melvinsson:

– Mycket av det jag skriver är negativt, men man ska inte glömma att tala om allt som är positivt också. Jag har föräldrar som har visat upp artiklarna för sina barn och sagt: "Jag hoppas att det inte är du som är med här".

Du är nöjd med utfallet av dina kolumner?

– Jag är så positiv till utvecklingen i Torslanda. I dag kan jag inte ta en mopedist utan hjälm, för det finns inte. Jag kan inte heller ta någon för fylla som jag gjorde förr. Jag påstår att av alla de som är under 15 år och cyklar så har 98 procent hjälm. Var hittar du det någon annan stans? Riktigt roligt är det.

Relaterade ämnen
Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER