Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lokala företag ska betala miljonbelopp efter utsläpp

Viskan i Borås. Obs, arkivbild.
Foto: TOBIAS SANDBLOM

Ån Viskan ska saneras från gifter.

Nu har Länsstyrelsen kommit fram till att fem i dag verksamma företag har ett historiskt ansvar för att hjälpa till att sanera bort gifterna i ån, rapporterar P4 Sjuhärad.

Företagen har gått med på att finansiera de avslutande utredningarna om saneringen av ån, men betonar dock att de inte medger något miljörättsligt ansvar.

Det fem företagen ska vardera bidra med allt från 200 000 kronor till 500 000 kronor. Totalt handlar det om 1,4 miljoner kronor enligt Borås Tidning.

Det är inte de aktuella företagen som släppt ut gifterna, rapporterar P4 Sjuhärad. Däremot har de organisationsnummer som tidigare tillhört företagen som pekats ut som ansvariga.

Inget rättsligt ansvar

Bland bolagen finns bland annat Abba.

Utöver att företagen inte medger något rättsligt ansvar uppger de också att de inte kommer acceptera att betala mer pengar framöver, enligt radion.

De avslutande utredningarna beräknas kosta 20 miljoner kronor, där Borås Stad gått ut med att man kan bidra med fem miljoner.

Viskan är enligt P4 Sjuhärad ett av Sveriges mest förorenande vattendrag.  Ån rinner bland annat genom Borås.