Det är under signaturen UNObserver som Lennart Karlsson som satt i barn- och utbildningsnämnden och i byggnadsnämnden för Sverigedemokraterna i Habo, skrivit 11 000 kommentarer på sajter som Exponerat och Avpixlat. Foto: SD Habo kommunDet är under signaturen UNObserver som Lennart Karlsson som satt i barn- och utbildningsnämnden och i byggnadsnämnden för Sverigedemokraterna i Habo, skrivit 11 000 kommentarer på sajter som Exponerat och Avpixlat. Foto: SD Habo kommun
Det är under signaturen UNObserver som Lennart Karlsson som satt i barn- och utbildningsnämnden och i byggnadsnämnden för Sverigedemokraterna i Habo, skrivit 11 000 kommentarer på sajter som Exponerat och Avpixlat. Foto: SD Habo kommun
Jönköpings Posten skrev om SD-politikern Lennart Karlsson, som sitter i kommunfullmäktige i Habo, som bekräftar att han under pseudonym skrivit på hatsajter. Foto: SkärmdumpJönköpings Posten skrev om SD-politikern Lennart Karlsson, som sitter i kommunfullmäktige i Habo, som bekräftar att han under pseudonym skrivit på hatsajter. Foto: Skärmdump
Jönköpings Posten skrev om SD-politikern Lennart Karlsson, som sitter i kommunfullmäktige i Habo, som bekräftar att han under pseudonym skrivit på hatsajter. Foto: Skärmdump

Lokal SD-topp lämnar partiet efter inläggen

Publicerad

POLITIK. SD-politikern Lennart Karlsson lämnar partiet och sina politiska uppdrag.

I våras avslöjade Jönköpings-Posten att Karlsson skrivit rasistiska kommentarer på hatsajter.

Bland annat skrev han om hur människor låsts in i brinnande kyrkor och hur böneutropare tystats med vapen.

– Det har varit ett ärende som öppnats men det finns ingen mening att fatta ett beslut nu när han klivit av, säger Felix Byström, pressekreterare hos SD, till Jönköpings-Posten.

Lennart Karlsson, som sitter i kommunfullmäktige i Habo, lämnar partiet. Beskedet kommer bara några dagar innan partistyrelsen skulle avgöra hans framtid.

I våras avslöjade JP och den ideella organisationen Inte rasist men att Karlsson skrivit omkring 11 000 inlägg på hatsajter som Exponerat och Avpixlat.

Skrev att han tvingade människor att brinna inne

Flera handlar om våldsdåd som han menar ska ha begåtts under FN-tjänstgöring.

Bland annat skrev han om hur människor låsts in i brinnande kyrkor och hur böneutropare tystats med vapen - och att han tvingat människor att brinna inne.

"Har personligen försvarat kyrkor av olika slag i flera olika länder där muslimer bränt ned "otrognas" samlingsplatser. Vi fick vanligtvis inte ingripa i "länders inre angelägenheter" men det hände några gånger att när vi kom för sent så låste vi och barrikaderade dörrarna ut så att åtminstone de vandaliserande muslimerna brann inne då brandbomberna exploderade. Tråkigt men det minskade antalet bränder raskt", lyder ett av inläggen.

Bekräftade att han låg bakom inläggen

Lennart Karlsson hävdade att det inte var han som låg bakom inläggen, att han blivit hackad, och gjorde en anmälan om dataintrång. Den utredningen lades dock ner i brist på bevis.

Senare erkände Karlsson att det var han som låg bakom inläggen.

Lennart Karlsson har uppgett att han har 30 års FN-tjänst som flyktingsamordnare, valobservatör och lägerchef på uppdrag i Mellanöstern och Nordafrika, men Jönköpings-Posten har bara hittat belägg för att han gjorde FN-tjänst på Cypern under tidigt 80-tal.

Gustav Sandström
Gustav Sandström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER