Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfvens efterträdare ska utses i Göteborg

Stefan Löfven avgår som partiledare och statsminister – det meddelade han under sitt sommartal på söndagen.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Socialdemokraternas partikongress i Göteborg i november har plötsligt blivit ett högintressant politiskt event – det är nämligen under det som Stefan Löfvens efterträdare på partiledarposten ska utses.

– Det är klart att det har stor betydelse vem det blir – en ledare för ett parti ska få med sig folket, säger Jonas Attenius, gruppledare för S i Göteborg.

”Nej, jag är inte kandidat. Nej, nej.”

Orden är Stefan Löfvens, och de yttras som svar på om han kan tänka sig att efterträda Håkan Juholt efter dennes hastiga avgång som partiordförande. 

Men det är Stefan Löfven som partiets verkställande utskott har siktet inställt på, och efter intensiva övertalningsförsök får de också som de vill. Stefan Löfvens nej blir till ett ja, och den 27 januari 2012 väljs han till partiordförande av en enhällig partistyrelse.

Det blev nästan tio år på posten – under sitt sommartal på söndagen meddelade Stefan Löfven att han lämnar sitt uppdrag. 

En ny partiledare ska utses under Socialdemokraternas partikongress i Göteborg i november, och spekulationerna om vem det kan tänkas bli är redan i full gång. Kongressens värd, oppositionsråd Jonas Attenius, vill dock inte berätta om han har någon personlig favorit.

Vill inte peka ut favorit

– Det är klart att det har stor betydelse vem det blir – en ledare för ett parti ska få med sig folket – men i det här läget vill jag inte spekulera i namn eller vilka egenskaper vår partiledare bör ha. Nu har vi en intern process kring de här frågorna och jag vill inte förekomma den i media.

Han pekar ut välfärden och tryggheten som viktiga frågor för partiet lokalt i Göteborg, och menar att det stämmer väl överens med vad Socialdemokraterna prioriterar nationellt. Om det också är frågor som han anser att den kommande partiledaren bör vara profilerad inom, vill Attenius däremot inte kommentera.

– Det ingår i helheten att diskutera, både personliga egenskaper men också vilka frågor vi behöver gå fram med, säger han.

Jonas Attenius, Socialdemokraternas gruppledare i Göteborg.
Foto: Socialdemokraterna

”Kändes in i hjärtat”

Stefan Löfven valdes till partiordförande under en kaotisk period i Socialdemokraternas moderna historia, och först efter att många andra kandidater tackat nej. Den här gången kommer det dock inte att bli en lika stökig process, gissar Jonas Attenius.

– Personligen tror jag inte det, nej. Vi har många kompetenta kandidater som kan axla rollen. Jag vill också passa på att säga att jag tycker att Stefan Löfven har skött sitt uppdrag med den äran i ett politiskt väldigt svårt klimat, säger Jonas Attenius, och fortsätter:

– Han har varit en väldigt sympatisk, tålmodig och klok ledare som har kunnat använda sina egenskaper som facklig förhandlare i ett extremt svårt parlamentariskt läge. 

För Jonas Attenius kom Stefan Löfvens avgång som en blixt från klar himmel, berättar han.

– Jag har inte haft någon indikation på att han skulle lämna det beskedet överhuvudtaget. För mig var det överraskande, och jag måste erkänna att det berörde mig. Det kändes in i hjärtat. 

SE OCKSÅ: Hon kan bli Stefan Löfvens efterträdare