Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfven: "Vi ska inte
ha mord i vårt land"

Statsminister Stefan Löfven besökte på lördagen Göteborg för att tala om "investeringar i kunskap, för jobb och jämlikhet".

Samtidigt kommenterade statsministern den senaste tidens dödsskjutningar i Göteborg.

– Det är klart att jag blir bedrövad. Vi ska inte ha mord och dödsskjutningar i vårt land, säger Löfven.

Biograf Draken på Järntorget i Göteborg var välfylld på lördagen när statsminister Stefan Löfven kom för att tala. Anledningen var en föreläsning om "investeringar i kunskap, för jobb och jämlikhet" till partimedlemmar och intresserade lyssnare.

Men statsministern kunde i Göteborg inte undgå de senaste dödsskjutningarna där en man i 50-årsåldern sköts ihjäl, natten mot torsdag. På torsdagsmorgonen sköts också en man i 30-årsåldern ihjäl.

– Det är klart att jag blir bedrövad när ytterligare människor mister sitt liv. Det är något vi aldrig kan acceptera, vi ska inte ha mord och dödsskjutningar i vårt land, det hör inte hemma, inte någonstans, säger Stefan Löfven om händelsen.

"Viktigt bekämpa orsakerna"

Gängkriget i Göteborg har nu skördat 14 liv, och för en månad sedan mördades två personer inne i en brutal skjutning på en restaurang på Vårväderstorget i Biskopsgården.

Löfven säger sig vilja göra det enklare för myndigheter att samarbeta, för att bland annat få bort vapnen från gatorna.

– Det är viktigt att bekämpa brottslighet på riktigt, med polisiära metoder, rättsväsendet. Att stärka insatserna mot den organiserade brottsligheten och göra det svårare att få tillgång till olagliga vapen, låta myndigheter samarbeta för att bättre kringskära och göra det svårare för brottsligheten och lagföra dem som ska lagföras, säger Löfven som lämnade staden efter sitt anförande vid lunch.

Han tillade innan dess att man också måste gå till botten med orsakerna till att gängmedlemmarna blir kriminella.

– Men det är också viktigt att bekämpa brottets orsaker. Det är lättare att rekrytera en ung människa som känner hopplöshet, som känner sig ha en dålig utbildning och ingen möjlighet till jobb. Det måste vi komma åt.


Stefan Löfven.
Foto: Robin Aron
Anneli Hulthén tillsammans med Stefan Löfven.
Foto: Robin Aron
Polisens tekniker undersöker platsen där den 30-årige mannen sköts till döds.
Foto: Anders Ylander