Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfven välkomnar Fi:s frammarsch: "Är bra"

Stefan Löfven var på besök i Göteborg. Foto: Jan Wiriden

GÖTEBORG. Det våras för Feministiskt Initiativ i GT/Expressen/Demoskops senaste opinionsmätning.

Flera S-profiler har uppmanat väljarna att inte rösta på Fi, men under sitt besök i Göteborg välkomnade Stefan Löfven partiets frammarsch.

– Det är bra att de feministiska frågorna kommer upp, säger Stefan Löfven.

Enligt nya GT/Expressen Demoskop skulle Feministiskt initiativ komma in i Europaparlamentet och riksdagen om det var val i dag.

S-profiler som Göran Greider och Daniel Suhonen har tidigare varnat för att röster på Feministiskt Initiativ är bortkastade eftersom partiet enligt dem ändå inte skulle ha en chans. S-ordföranden Stefan Löfven vill inte lägga sig i den debatten.

– Det avgör väljarna helt och hållet, jag ska inte recensera hur de röstar, det är de som avgör helt och hållet vad det blir, säger Stefan Löfven, på möte med väljare i en regnig Brunnsparken i Göteborg på måndagen.

Välkomnar jämställdhetsfrågor

Enligt statsvetaren Christina Alnevall vid Stockholms universitet har Fi höjt den feministiska ribban och tvingar andra partier att ta ställning till feministiska frågor. Det har Stefan Löfven inget emot.

– Det är bra att de feministiska frågorna kommer upp, vi är ett feministiskt parti, så vi vill gärna se jämställdhetsfrågorna högt på dagordningen, säger han och radar upp några av dem.

– Det är alldeles oacceptabelt att kvinnor över ett arbetsliv tjänar tre och en halv miljon kronor mindre än män. Det måste vi ändra på och det krävs många åtgärder, som tillgång till äldreomsorg, att fler kvinnor faktiskt kommer ut på arbetsmarknaden, men också ett mer jämställt uttag av föräldraförsäkringen. Just nu är det ett snett uttag som ger kvinnor sämre utvecklingsmöjligheter, och det är inte acceptabelt.

Hyllade Svenska kyrkan i Jönköping

När Stefan Löfven talade till väljarna var EU-valet och kampen mot rasismen och högerextremisterna, på hemmaplan och på kontinenten, i fokus.

– Det hedrar Svenska kyrkan att de ringde för fara när det så kallade Svenskarnas parti, ett rent rasistiskt och nazistiskt parti, demonstrerade på vår högtidsdag. Vi måste hålla rent från rasism och fascism i Sverige, eller hur? sa han bland annat, och kallade EU-valet ett vägval.

"Gav ett väldigt starkt intryckt"

Vägvalet illustreras av två valfilmer inför valet till Europaparlamentet. Mot Sverigedemokraternas valfilm, som målar upp en mörk bild av Europas framtid, ställer S en film där ett tal om människovärde av Olof Palme kombineras med Löfvens egna ord.

– Olof Palme har ett mycket starkt ideologiskt värde, när jag hörde hans röst i samband med filmen gav det ett väldigt starkt intryck. Det är just människovärde han pratar om, rätten till arbete, rätten till anständiga och schysta villkor på arbetet.

Vad tycker du om SD:s "skräckfilm"?

– Jag har inte sett den själv, men vi tillhör Europa, 60 procent av vår export går till EU, så det är klart att det viktigt det som händer där ute, det har stor betydelse. Så att tro att vi är en isolerad ö här i Sverige med nio miljoner invånare, det funkar inte så. Vi ska ha beslutanderätt här för våra frågor, men vissa saker gör man bättre tillsammans, exempelvis satsar på jobben. Vi ska göra det här hemma men behöver också ha en satsning i Europa.