Löfven ryter ifrån efter morden i Göteborg

Stefan Löfven ryter ifrån mot utvecklingen i Göteborg. "Vi vill inte att samhället ska fungera så här", säger han i TV4:s Malou efter tio.
Foto: TV4
När statsministern besökte Biskopsgården efter de brutala restaurangmorden på Vårväderstorget i Göteborgsstadsdelen skällde en grupp ungdomar ut honom vid mordplatsen.
Foto: Anna Svanberg
Två män sköts till döds inom loppet av 11 timmar i Göteborg. Det första mordet skedde sent på onsdagskvällen, det andra på torsdagsmorgonen.
Foto: Anders Ylander

GÖTEBORG. Efter ytterligare två mord på elva timmar i Göteborg ryter statsministern ifrån mot utvecklingen:

– Vi vill inte att samhället ska fungera så här, säger statsminister Stefan Löfven i TV4:s Malou efter tio.

Efter de nya morden i Göteborgs eskalerande gängkrig kommenterar nu statsminister Stefan Löfven utvecklingen:

– Det är inte bara vi politiker, utan i första hand människor som finns i närheten av detta som känner av frustrationen. Vi vill inte att samhället ska fungera så här. Jag märkte av den här frustrationen när jag var i Biskopsgården, säger Stefan Löfven i TV4:s Malou efter tio.

Utskälld vid mordplatsen

När statsministern besökte Biskopsgården efter de brutala restaurangmorden på Vårväderstorget i Göteborgsstadsdelen skällde en grupp ungdomar ut honom vid mordplatsen.

En av dem var en 22-åring som av poliser pekas ut som en de ledande personerna i den så kallade Vårvädersligan – nätverket som enligt uppgifter till GT var måltavla för attentatet den 18 mars.

– Stefan! Stefan! Vad heter personerna som är döda? Vad heter dom? Vad heter dom? skrek 22-åringen som förlorade en nära vän i dådet.

Stormade lägenheten

Fyra dagar senare misstänks han ha skaffat sig vapen och explosiva ämnen. Efter att han varit utomlands på sin mördade väns begravning greps han under dramatiska former när maskerade poliser med automatvapen stormade hans familjs lägenhet på Hisingen. Mannen är nu häktad misstänkt för vapenbrott.

Stefan Löfven träffade det han kallar "civilsamhället" i Biskopsgården under sitt besök i stadsdelen.

– Brottsligheten måste bekämpas. Men det finns en annan dimension, om hur grogrunden skapas. Det ska finnas en annan väg för unga människor än att gå in i brottslighet. Det är civilsamhället som vi ska stärka.


"En del av lösningen"

Efter de senaste morden i Göteborg, där en man i 50-årsåldern sköts ihjäl i Brämaregården på torsdagskvällen och en man i 30-årsåldern sköts ihjäl i Angered på torsdagsmorgonen vädjar statsministern om att civilsamhället ska erbjuda vägar ut ur gängkriminaliteten för ungdomar:

– Vi behöver fler möjligheter för människor att engagera sig och ha något annat att välja än kriminalitet. Det är inte hela lösningen, men det är en del av lösningen, säger statsministern i Malou efter tio.