Stefan Löfven ryter ifrån mot utvecklingen i Göteborg. "Vi vill inte att samhället ska fungera så här", säger han i TV4:s Malou efter tio. Foto: TV4Stefan Löfven ryter ifrån mot utvecklingen i Göteborg. "Vi vill inte att samhället ska fungera så här", säger han i TV4:s Malou efter tio. Foto: TV4
Stefan Löfven ryter ifrån mot utvecklingen i Göteborg. "Vi vill inte att samhället ska fungera så här", säger han i TV4:s Malou efter tio. Foto: TV4
När statsministern besökte Biskopsgården efter de brutala restaurangmorden på Vårväderstorget i Göteborgsstadsdelen skällde en grupp ungdomar ut honom vid mordplatsen. Foto: Anna SvanbergNär statsministern besökte Biskopsgården efter de brutala restaurangmorden på Vårväderstorget i Göteborgsstadsdelen skällde en grupp ungdomar ut honom vid mordplatsen. Foto: Anna Svanberg
När statsministern besökte Biskopsgården efter de brutala restaurangmorden på Vårväderstorget i Göteborgsstadsdelen skällde en grupp ungdomar ut honom vid mordplatsen. Foto: Anna Svanberg
Två män sköts till döds inom loppet av 11 timmar i Göteborg. Det första mordet skedde sent på onsdagskvällen, det andra på torsdagsmorgonen. Foto: Anders YlanderTvå män sköts till döds inom loppet av 11 timmar i Göteborg. Det första mordet skedde sent på onsdagskvällen, det andra på torsdagsmorgonen. Foto: Anders Ylander
Två män sköts till döds inom loppet av 11 timmar i Göteborg. Det första mordet skedde sent på onsdagskvällen, det andra på torsdagsmorgonen. Foto: Anders Ylander

Löfven ryter ifrån efter morden i Göteborg

Publicerad

GÖTEBORG. Efter ytterligare två mord på elva timmar i Göteborg ryter statsministern ifrån mot utvecklingen:

– Vi vill inte att samhället ska fungera så här, säger statsminister Stefan Löfven i TV4:s Malou efter tio.

Efter de nya morden i Göteborgs eskalerande gängkrig kommenterar nu statsminister Stefan Löfven utvecklingen:

– Det är inte bara vi politiker, utan i första hand människor som finns i närheten av detta som känner av frustrationen. Vi vill inte att samhället ska fungera så här. Jag märkte av den här frustrationen när jag var i Biskopsgården, säger Stefan Löfven i TV4:s Malou efter tio.

Utskälld vid mordplatsen

När statsministern besökte Biskopsgården efter de brutala restaurangmorden på Vårväderstorget i Göteborgsstadsdelen skällde en grupp ungdomar ut honom vid mordplatsen.

En av dem var en 22-åring som av poliser pekas ut som en de ledande personerna i den så kallade Vårvädersligan – nätverket som enligt uppgifter till GT var måltavla för attentatet den 18 mars.

– Stefan! Stefan! Vad heter personerna som är döda? Vad heter dom? Vad heter dom? skrek 22-åringen som förlorade en nära vän i dådet.

Stormade lägenheten

Fyra dagar senare misstänks han ha skaffat sig vapen och explosiva ämnen. Efter att han varit utomlands på sin mördade väns begravning greps han under dramatiska former när maskerade poliser med automatvapen stormade hans familjs lägenhet på Hisingen. Mannen är nu häktad misstänkt för vapenbrott.

Stefan Löfven träffade det han kallar "civilsamhället" i Biskopsgården under sitt besök i stadsdelen.

– Brottsligheten måste bekämpas. Men det finns en annan dimension, om hur grogrunden skapas. Det ska finnas en annan väg för unga människor än att gå in i brottslighet. Det är civilsamhället som vi ska stärka.

Innehållet kunde inte laddas. Prova igen senare.

 

"En del av lösningen"

Efter de senaste morden i Göteborg, där en man i 50-årsåldern sköts ihjäl i Brämaregården på torsdagskvällen och en man i 30-årsåldern sköts ihjäl i Angered på torsdagsmorgonen vädjar statsministern om att civilsamhället ska erbjuda vägar ut ur gängkriminaliteten för ungdomar:

– Vi behöver fler möjligheter för människor att engagera sig och ha något annat att välja än kriminalitet. Det är inte hela lösningen, men det är en del av lösningen, säger statsministern i Malou efter tio.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER