Löfven: ”Vad fan håller ni på med”

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kräver nu att bränderna får ett slut.
Foto: ADAM IHSE/TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven (S) och justitsie- och inrikesminister Morgon Johansson (S) träffar polismän på Frölunda torg i Göteborg.
Foto: HENRIK BRUNNSGÅRD/TT NYHETSBYRÅN
”Vi kommer alltid att vara starkare, det ska de veta”, säger Stefan Löfven på en presskonferens efter att han träffat polisen.
Foto: HENRIK BRUNNSGÅRD/TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson öppnar upp för att ta hjälp från militär och andra EU-länder för att få stopp på den här typen av händelser, i en intervju i Aftonbladet.
Foto: JOHAN NILSSON/TT NYHETSBYRÅN

80 bilar vandaliserade och satta i brand på tre olika ställen i Göteborg på måndagskvällen – dessutom var det stenkastning mot polis och fler bilbränder i Trollhättan.

Ulf Kristersson besöker polisen på plats på tisdagen:

– Vi har sagt länge att det inte är acceptabelt – nu måste vi visa att det inte är acceptabelt, säger Moderaternas partiledare.

Vid 21-tiden på måndagskvällen kom de första larmen om att mellan 10 och 14 bilar satts i brand i Frölunda i Göteborg. Det maskerade ungdomsgänget ska enligt vittnen ha kastat molotovcocktails, krossat rutor och tänt eld på bilar innan de flydde platsen. Samtidigt utspelade sig liknande händelser i Hjällbo i Angered, samt i Trollhättan och Falkenberg.

Nu uttrycker SD:s partiledare Jimmie Åkesson oro för att svensk polis inte står rustad för att ensamma möta utmaningen. I en intervju med Aftonbladet öppnar han för att ta hjälp från andra EU-länder för att få stopp på den här typen av händelser.

– Jag är inte insatt i vilka juridiska möjligheter det finns. Och det är klart att det är väldigt känsliga saker att polisiärt få hjälp från andra länder men klarar vi inte att lösa det själva då får vi försöka hitta alla tänkbara lösningar för att få stopp på den här utvecklingen, säger Åkesson.

Förutom EU-hjälp som ett sista steg vill Åkesson återinföra beredskapspolisen för att avbelasta ordinarie polisen samt ge polisen befogenhet att ta hjälp av militären i den mån det anses nödvändigt.

På tisdagsmorgonen kräver statsminister Stefan Löfven ett stopp på bilbränderna.

– Jag blir förbannad, på riktigt. Min fråga till de här är vad fan håller ni på med? Samhället kommer alltid agera hårt på det här, säger han i Ekots partiledarutfrågning.

I kväll reser Stefan Löfven för att medverka i Expressens partiledardebatt. Han har även träffat polisen i Göteborg.


LÄS MER: Maskerade män bakom eldkaos – 80 bilar drabbade 


Statsministern vänder sig direkt till bilbrännarna.

– Ni förstör för er själva, ni förstör för era föräldrar, hela bostadsområdet och grannarna och det måste samhället svara mot.

"Militär operation"

Samtidigt menar Löfven att det är oroväckande att nattens bränder till synes skett med viss koordination som han liknar vid en ”militär operation”.

– Det här ser oerhört organiserat ut.

Även Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kräver nu att bränderna får ett slut. 

– Vi har sett det på flera olika ställen vi ser ett mönster som är otroligt oroväckande. Det är urholkande för tilltron till rättsstaten. Min bild är att polisen måste ha de resurser som krävs. Det måste hända något nu, säger Kristersson.

I ett möte med poliserna utvecklar han det och säger att det även behövs större insatser från föräldrarna:

– Socialtjänsten måste förklara för föräldrarna tidigt att antingen måste ni se till att få ordning på era ungar, annars tvingas vi ta över ansvaret. Här finns inga utrymmen för kompromisser. Vi har sagt ganska många år att det inte är acceptabelt – nu måste vi visa det också, säger Kristersson.

Förutom de boende i området där bilarna brinner är det skadligt för samhällskontrakten, menar han.

– Hårda tag tidigare, fler kameror och att polisen tar över ansvaret från socialtjänsten för de grövst kriminella, säger Kristersson om vilka politiska åtgärder han vill genomföra.


LÄS MER: Här slår maskerade gänget till på parkeringsplatsen 


Och han får medhåll från Allianskollegorna.

– Det är viktigt att rättsstaten markerar kraftigt. Det är många människor som får känna oro, de får inte begränsas av dessa gangsters, säger Annie Lööf, Centerpartiets partiledare.

– Obegripligt vad som ligger bakom den här skadegörelsen. Samhället kan inte visa någon som helst tolerans kring detta. Det handlar om att vi behöver ha fler poliser och strängare straff, säger Jan Björklund, Liberalernas partiledare.

–  Det är fruktansvärt också för att det inte är något nytt. Det har drabbat många bostadsområden under väldigt lång tid, säger Ebba Busch Thor, Kristdemokraternas partiledare.

https://www.facebook.com/UlfKristerssonM/photos/a.2000116006890746.1073741829.1694628737439476/2211623605739984/?type=3&theater

Morgan Johansson: De kan få sex års fängelse

Ilskan hittas också på den andra politiska sidan. Inrikes- och justitieminister Morgan Johansson kallar brandattackerna avskyvärda och menar att de nu riskerar sex års fängelse.

”Läser om avskyvärda attacker med bilbränder i Göteborg just nu. Förra året skärpte regeringen straffet för grov skadegörelse, som nu kan ge upp till sex års fängelse. Hoppas att ligisterna kan gripas så att de kan få de straff som de förtjänar”, skriver Morgan Johansson på Twitter.

https://twitter.com/johanssonmorgan/status/1029111824141246464

Ett inlägg som kommenteras av Ragnar Palmkvist, hovrättslagman vid Svea hovrätt:

"Det måste ha skett någon grundlagsändring som jag missat. Jag trodde det var riksdagen som stiftade lag i Sverige, inte regeringen".

– De här förbannade ligistfasonerna skapar oro och rädsla. Vi kommer alltid att vara starkare, det ska de veta, säger Stefan Löfven på en presskonferens efter att han träffat polisen i Göteborg.

– Utredningsläget beskrivs som gott, man har kommit framåt i polisarbetet. Man vet i vilka kretsar man ska leta, säger Morgan Johansson. 

Inrikes- och justitieminister Morgan Johansson kallar brandattackerna avskyvärda.
Foto: EXPRESSEN

Enligt inrikes- och justitieminister genomför regeringen just nu den största satsningen på polisverksamheten på tjugo år. 

– Vi vill ha hårdare straff och ökad polisnärvaro, och också ökad kameraövervakning, säger han. 

Enligt Stefan Löfven måste man arbeta förebyggande mot kriminalitet – alla skolor ska fungera och utsatta bostadsområden rustas upp. 

– Det är inte märkvärdigare än att alla vuxna ska ha arbete och någonstans att bo. Det pågår ett arbete, och det måste pågå länge, säger han och fortsätter: 

– Det måste bli fler poliser, de behöver bättre verktyg och villkor.

Du säger att vi behöver fler jobb, fler bostäder och fler poliser. Vem är ansvarig för bristerna? 

– Nu utbildar vi dubbelt så många som när vi tillträdde. Nu är vi uppe i 1 300. Det är så det måste gå till. Man måste ha råd att ge polisen mer resurser. 30 straff har höjts, bland annat för grov skadegörelse.