Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfven: "Fruktansvärda traumatiska upplevelser"

Tre barn dog i den svåra bussolyckan. En flicka kämpar för sitt liv. Foto: NISSE SCHMIDT/TT
52 elever från Ängskolan i Skene färdades på olycksbussen. På skolgården vajar flaggan på halv stång. Foto: HENRIK JANSSON
Stefan Löfven besöker Skene på fredag. Det berättade han under ett besök i Göteborg under onsdagen. Foto: NORA LOREK

Statsminister Stefan Löfven (S) besöker Skene i veckan för att visa sin respekt för de drabbade i den tragiska bussolyckan i Sveg där tre barn miste livet.

En buss med skolungdomar och lärare var på väg till fjällen för att åka skidor när olyckan var framme.

– Jag reagerade med bestörtning. Jag kan föreställa mig hur man sitter i bussen och gläds åt det och så förändras verkligheten på ett så dramatiskt sätt. Några av dem kommer inte hem, andra har med fruktansvärda traumatiska upplevelser för resten av sitt liv, säger Stefan Löfven.

52 skolungdomar och sex lärare från Ängskolan Skene i Marks kommun var under helgen på väg till Klövsjö i Vemdalsfjällen för att åka skidor när olyckan var framme på E45 mellan Fågelsjö och Sveg.

Tre barn avled, en flicka vårdas för livshotande skador. Många skadades i olyckan.

 

LÄS MER: En kvarts miljon insamlat till offren för bussolyckan 

 

Kommunen, kyrkan, fotbollslaget Skene IF och många andra parter på orten har erbjudit sitt stöd för de iblandade, deras anhöriga och övriga personer i Skene som påverkas av tragedin.

Statsministern visar sitt stöd

Statsminister Stefan Löfven kommer besöka Skene på fredag för att visa sitt stöd till de drabbade. Det berättade han för GT när han var på besök i Nordstan i Göteborg under onsdagen.

– Jag åker dit på fredag. Jag ville hitta rätt tidpunkt och stämma av med kommunen. Det har mycket att göra nu och ta hand om. Alla krafter måste samlas för att hjälpa de människor som behöver hjälp och stöd. Både ungdomarna som var med men också nära och kära. Alla behöver stöd och fokusera på detta, säger Stefan Löfven.

Hur reagerade du när olyckan hade inträffat?

– Jag reagerade med bestörtning. Jag kan föreställa mig hur man sitter i bussen och gläds åt det och så förändras verkligheten på ett så dramatiskt sätt. Några av dem kommer inte hem, andra har med fruktansvärda traumatiska upplevelser för resten av sitt liv, säger Stefan Löfven.

Att vara en kännande medmänniska är bland det viktigaste man kan göra för att visa sitt stöd, säger Löfven.

– Man är medmänniska, visar medkänsla, empati. Tänkt återigen vad alla upplevt. Och tänk vilken skräck för de som inte fick besked om "hur det är med vårt barn eller min kusin". Att andra medmänniskor finns där i närheten och stödjer så gott man kan betyder mycket. Enskilda människor men också räddningspersonal, kuratorer och alla som bidragit har gjort en fantastisk insats.

Busschaufför delges misstanke

Den busschaufför som körde person kommer att delges misstanke om bland annat vållande till annans död i samband med olyckan. Något som Stefan Löfven inte ville kommentera.

 

LÄS MER: Busschauffören misstänkt för brott 

 

– Jag har ingen anledning att kommentera det överhuvudtaget. Det görs utredningar om det som ska utredas och då kan jag naturligtvis inte kommentera detta, säger Stefan Löfven.