Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löftet från M-toppen efter stormen kring Feskekôrka

Feskekôrka.
Foto: MARIA DAHLIN
Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson, M.
Foto: NORA LOREK

En grumlig formulering från fastighetsägaren till Feskekôrka fick göteborgarna att gå i taket.

Men nu garanterar stans högste politiker att byggnaden ska användas för fiskhandel också efter renoveringen.

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson, M, säger:

– Feskekôrka är en viktig del av Göteborgs kulturella identitet. Där ska säljas fisk!

Det var under förra veckan som fastighetsägaren Higab, det kommunala fastighetsbolaget, mejlade ut beskedet att Feskekôrka skulle renoveras under nästa år. Man skrev också att man skulle se över vilken verksamhet som byggnaden skulle användas till när renoveringen blir klar.

Vilket väckte oro bland fiskhandlarna. Och stor irritation bland göteborgarna.

Uppror på Facebook

Handlaren Jonas Wickstrand bestämde sig för att starta Facebook-gruppen ”Rädda Feskekôrka”. Måndag middag, mindre än tre dygn senare, har gruppen 35 000 medlemmar.

– Jag startade den i fredagskväll vid stängning och sen har det blivit världens snöbollseffekt av det då massor av folk visat sitt engagemang, säger han.


LÄS MER: Hotet mot fiskhandeln i Feskekôrka 


Detta tryck har redan gett resultat. Under måndagen gick Higab ut med ett nytt pressmeddelande. Man skriver bland annat: ”Det finns i dagsläget inga beslut om framtida inriktning för Feskekôrka. Det enda beslut som tagits gäller den nödvändiga upprustningen. Tjänstemännen på Higab har fått i uppdrag av den politiskt valda styrelsen att förutsättningslöst utreda framtida möjligheter, inklusive fortsatt fiskförsäljning, medan huset är stängt.”

”Där ska säljas fisk”

https://twitter.com/axeljosefson/status/1125340792439091200

Axel Josefson, M, är väldigt tydlig i sin nyligen publicerade debattartikel på GT. se. Han inleder så här: ”Med anledning av ryktena som florerar om Feskekörka vill jag som kommunstyrelsens ordförande i Göteborg börja med att klargöra två saker.

1. Feskekörka ska ligga där den ligger och se ut som den gör.

2. Där ska säljas fisk.”

– Jag reagerade själv när jag såg pressmeddelandet och har också fått många reaktioner. Därför känns det viktigt att vara tydlig.