Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lodjuret som dödade rådjuret ska filmas

Ett lodjurs verk? Länsstyrelsen misstänker att ett lodjur har dödat rådjuret. En kamera har nu monteras upp för att fånga det misstänkta rovdjuret på bild om det återvänder till sitt byte,
Foto: Joakim Eriksson

BORÅS. Länsstyrelsen misstänker att ett lodjur har dödat rådjuret på bilden.

Nu ska rovdjuret fångas på bild med en speciell rörelsekamera.

– Jag tyckte mig kunna se klomärken på ryggen och även lite på sättet det var ätet på djuret, säger rovdjursspanaren Martin Rydberg.

Det döda rådjuret hittades på torsdagseftermiddagen intill ett villaområde i Boråstrakten. När Martin Rydberg kom till platsen hade det redan börjat mörkna vilket gjorde att han bara tog en snabb titt på det döda rådjuret.

– Jag ville inte störa för mycket. Men jag misstänker att det handlar om ett loddjur. Då det är stor sannolikhet att djuret kommer tillbaka satte jag upp en kamera för att kunna kvalitetssäkra om det handlar om ett lodjur eller inte.

Vad talar för att det är ett lodjur?

– Jag tyckte mig kunna se klomärken på ryggen och även lite på sättet det var ätet på djuret. Hade det varit spårsnö hade man lätt kunnat se direkt om det handlade om lodjur eller räv, varg tror jag inte det är, säger Martin Rydberg.

De närmaste dagarna blir nu spännande att följa för rovdjursspåraren. Med hjälp av kameran som reagerar på rörelse hoppas han kunna få svaret på om djuret som fällt råddjuret är den lodjursfamilj man misstänker rör sig i området. Exakt var rådjuret har hittas vill han inte avslöja.

– Är det nu lodjur som kommer tillbaka så vill jag inte att det kommer folk dit, då är det inte säkert att lodjuren kommer tillbaka, säger Martin Rydberg.

Ingen spårsnö

Bristen på spårsnö under både förra vintern och den nuvarande gör att länsstyrelsen har svårt att uppskatta hur många lodjur det finns i Västra Götaland.

Martin Rydberg vill inte ens ge en bred uppskattning.

– Jag vill vänta tills inventeringssäsongen är över, vilket den är när vintern är slut. Men jag tror att det finns fler lodjur än vad vi tidigare kunnat fastställa. Det är inget snack om att det finns mycket lodjur i området, säger han.

För att hjälpa länsstyrelsen med inventeringen uppmanar han alla som sett ett rovdjur att rapportera in sina observationer på hemsidan rovobs.se

När en observation rapporteras in skickas ett sms automatiskt ut till rovdjursspanarna som då kan bege sig ut och värdera det som setts.

Inte skygga

Till skillnad från vad många kanske tror är lodjuren inte alls speciellt skygga menar Martin Rydberg. Däremot är de mästare på att hålla sig osynliga.

– De är av naturen svåra att upptäcka, men många gånger kan de ligga väldigt nära hus och vägar. Jag har själv spårat dem rakt igenom trädgårdar, men de vill helt enkelt inte bli sedda och är väldigt skickliga på att hålla sig gömda, säger han.