"JAG SAKNAR HENNE". Ola och Liza Sundberg gifte sig 2006. Foto: Privat
"JAG SAKNAR HENNE". Ola och Liza Sundberg gifte sig 2006. Foto: Privat

Liza knäckt av de hårda sjukreglerna

Publicerad
Uppdaterad
GRÄSTORP. Liza Sundberg drabbades av de hårdare sjukskrivningsreglerna och klarade inte pressen.
I vintras tog hon sitt liv.
- Hon var jätteorolig för att bli utförsäkrad och tvingas ut på arbetsmarknaden, säger Lizas make Ola Sundberg.
Liza Sundberg blev 32 år. Ola vill berätta om sin hustru för att få politikerna att förstå hur omänskligt det nya regelverket kan vara. Och han vill att vi talar öppet om risken för självmord.
- Politiker ska inte kunna påstå att de nya reglerna inte kan innebära självmord. Jag vet att det är så, säger han.
Liza Sundberg hotades av utskrivning från försäkringskassan och hon klarade inte pressen och ovissheten. Ola och familjen kan inte se någon annan förklaring till självmordet. Liza hade aldrig försökt ta livet av sig tidigare.
- Jag förstod inte att hon mådde så dåligt, säger Ola. Men jag vet att hon visste hur mycket jag älskade henne.
Liza var manodepressiv, eller bipolär, sedan 20-årsåldern, en diagnos hon aldrig smusslade med. Sjukdomen gjorde henne mycket stresskänslig, skapade ångest och svårigheter att vara ute bland folk. Hon var dessutom mycket svårmedicinerad.

Ansågs inte obotligt sjuk

Den 29 januari hittade Ola henne död hemma på gården utanför Grästorp i Västergötland. Liza hade hängt sig.
När hustrun avled hade hon varit sjukskriven i sju år och fått maximal förlängning enligt de nya reglerna. I oktober skulle hennes sjukskrivning ha löpt ut och hon skulle stå till arbetsmarknadens förfogande. Försäkringskassan ansåg inte att hon var obotligt sjuk. Därför hade paret fått signaler om att tiden inte skulle förlängas, trots att alla läkarintyg sade att hon var för dålig för att arbeta.
- Detta oroade henne hela tiden och gjorde henne ledsen, berättar Ola. Hon kände helt enkelt att hon inte blev trodd.

"Steget var för långt"

Vägen till ett liv i arbete gick via en rehabiliteringsplan där Liza beviljades boendestöd.
HAN VILL BERÄTTA. Ola Sundberg miste sin fru Liza som hotades av utförsäkring. I januari tog hon sitt liv. Foto: Per WissingTack vare träning med assistent klarade hon till slut att gå ut och handla själv. Den insats som fanns tillgänglig när hon kommit så långt var att börja arbetsträna.
- Men steget dit var för långt, säger Ola.
Han och Lizas föräldrar tror att två faktorer påverkade hennes val. Hon såg en
HON ORKADE INTE LÄNGRE. Liza Sundberg orkade inte leva med pressen av att riskera att bli utförsäkrad. I januari tog hon sitt liv hemma på gården i Grästorp. Hon blev 32 år. Foto: Privattv-dokumentär som handlade om en utförsäkrad kvinna som tagit livet av sig.
- Där såddes kanske ett frö, säger Ola.

Frustrerad över reglerna

En kort tid före självmordet kom ett brev från försäkringskassan där handläggaren frågade hur rehabiliteringen inför utskrivningen gick.
- Det blev ytterligare en påminnelse för henne.
Ola känner frustration och vrede. Inte mot försäkringskassan eller mot den bristfälliga psykiatriska vården, utan mot de politiker som infört de hårdare reglerna. Om systemet var för generöst tidigare så är det nu raka motsatsen, menar han.
Men han är inte arg på Liza.
- Jag saknar henne bara...
Marie Hebelius Svahn
Marie Hebelius Svahn

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER