Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Liza knäckt av de hårda sjukreglerna

"JAG SAKNAR HENNE". Ola och Liza Sundberg gifte sig 2006.
Foto: Privat

GRÄSTORP. Liza Sundberg drabbades av de hårdare sjukskrivningsreglerna och klarade inte pressen. 

I vintras tog hon sitt liv. 

- Hon var jätteorolig för att bli utförsäkrad och tvingas ut på arbetsmarknaden, säger Lizas make Ola Sundberg.

Liza Sundberg blev 32 år. Ola vill berätta om sin hustru för att få politikerna att förstå hur omänskligt det nya regelverket kan vara. Och han vill att vi talar öppet om risken för självmord.

 - Politiker ska inte kunna påstå att de nya reglerna inte kan innebära självmord. Jag vet att det är så, säger han.

 Liza Sundberg hotades av utskrivning från försäkringskassan och hon klarade inte pressen och ovissheten. Ola och familjen kan inte se någon annan förklaring till självmordet. Liza hade aldrig försökt ta livet av sig tidigare.

 - Jag förstod inte att hon mådde så dåligt, säger Ola. Men jag vet att hon visste hur mycket jag älskade henne.

 Liza var manodepressiv, eller bipolär, sedan 20-årsåldern, en diagnos hon aldrig smusslade med. Sjukdomen gjorde henne mycket stresskänslig, skapade ångest och svårigheter att vara ute bland folk. Hon var dessutom mycket svårmedicinerad.

Ansågs inte obotligt sjuk

 Den 29 januari hittade Ola henne död hemma på gården utanför Grästorp i Västergötland. Liza hade hängt sig.

 När hustrun avled hade hon varit sjukskriven i sju år och fått maximal förlängning enligt de nya reglerna. I oktober skulle hennes sjukskrivning ha löpt ut och hon skulle stå till arbetsmarknadens förfogande. Försäkringskassan ansåg inte att hon var obotligt sjuk. Därför hade paret fått signaler om att tiden inte skulle förlängas, trots att alla läkarintyg sade att hon var för dålig för att arbeta.

 - Detta oroade henne hela tiden och gjorde henne ledsen, berättar Ola. Hon kände helt enkelt att hon inte blev trodd.

"Steget var för långt"

 Vägen till ett liv i arbete gick via en rehabiliteringsplan där Liza beviljades boendestöd. 

HAN VILL BERÄTTA. Ola Sundberg miste sin fru Liza som hotades av utförsäkring. I januari tog hon sitt liv.Foto: Per WissingTack vare träning med assistent klarade hon till slut att gå ut och handla själv. Den insats som fanns tillgänglig när hon kommit så långt var att börja arbetsträna.

 - Men steget dit var för långt, säger Ola.

 Han och Lizas föräldrar tror att två faktorer påverkade hennes val. Hon såg en

HON ORKADE INTE LÄNGRE. Liza Sundberg orkade inte leva med pressen av att riskera att bli utförsäkrad. I januari tog hon sitt liv hemma på gården i Grästorp. Hon blev 32 år.Foto: Privattv-dokumentär som handlade om en utförsäkrad kvinna som tagit livet av sig.

 - Där såddes kanske ett frö, säger Ola.

Frustrerad över reglerna

 En kort tid före självmordet kom ett brev från försäkringskassan där handläggaren frågade hur rehabiliteringen inför utskrivningen gick.

 - Det blev ytterligare en påminnelse för henne.

 Ola känner frustration och vrede. Inte mot försäkringskassan eller mot den bristfälliga psykiatriska vården, utan mot de politiker som infört de hårdare reglerna. Om systemet var för generöst tidigare så är det nu raka motsatsen, menar han.

 Men han är inte arg på Liza.

 - Jag saknar henne bara...